Ovogodišnji Dani smokava u Krku donose pažljivo osmišljenu gastronomsku ponudu koja ističe bogatstvo i raznolikost otočne kuhinje, s posebnim naglaskom na smokvu. Tijekom manifestacije, od 24. kolovoza do 1. rujna, brojni ugostiteljski objekti diljem grada Krka pripremili su posebna jela i slastice bazirane na ovoj cijenjenoj mediteranskoj voćki, koje će zadovoljiti nepca i najzahtjevnijih gurmana.
Restoran Harbour u hotelu Maritime izdvaja se ponudom bifteka u umaku od jadranskih kozica i smokava i šurlica u istom umaku. Casa del Padrone nudi raznolike slastice poput krostate od smokava, ledenog vjetra i crumblea od smokava, a slastičarna Toš nudi osvježavajući sladoled od smokava, jednostavan desert koji savršeno odgovara ljetnoj atmosferi.
Konoba Pud Brest i konoba Pod Prevolt pripremile su slatke poslastice poput palačinki i kolača sa smokvama, dok Cocktail Bar Volsonis nudi osvježavajući koktel od smokava i rakiju od smokava, uz palačinke i krostate s domaćim džemom od smokava.
Street Food Mezzino u Ježevac Premium Camping Resortu nudi Mezzino Smoky Burger s dodatkom smokava i hrskavim prženim krumpirićima, idealno za ljubitelje street fooda. U bistrou Portella možete uživati u pečenim smokvama s pršutom i listićima sira na posteljici od rukole, te svinjskom fileu u umaku od smokava uz rimske njoke. Za desert, tu je mascarpone krema sa smokvama u prošeku, koja spaja poznate okuse s daškom otočne tradicije.
Za one koji vole morske specijalitete, Oliva Grill u Ježevac Premium Camping Resortu nudi jedinstvenu kombinaciju morskih plodova s medaljonima od grdobine, pancetom i umakom od smokava i ljubičastog luka, posluženu uz kremastu palentu. Za desert možete uživati u slastici koja spaja laganu teksturu pandišpanje s kremastom skutom i bogatim umakom od smokava. Restoran Fidel From the Sea pripremio je tart od smokava preliven mousseom od bijele čokolade i naranče, dok u pizzeriji Mala Vrata možete kušati pizzu “Smokvica” s pršutom i smokvama.
Ako preferirate tradicionalne okuse, Kuća Krčkog pršuta nudi klasičnu platu s pršutom, sirom i suhim smokvama, dok konoba Marija donosi raznolik meni s panna cottom s marmeladom od smokava, slatkom pizzom sa smokvama i svježim sirom, browniesima s komadićima smokve i marmeladom, te porchettom sa začinskim biljem i smokvama. Restoran Oliva u Krk Premium Camping Resortu nudi svinjski file u umaku od smokava, jednostavno, ali ukusno jelo koje ističe prirodnu slatkoću smokve.
Ova raznolika gastronomska ponuda Dana smokava u gradu Krku nudi nešto za svakoga, od jednostavnih zalogaja do složenijih kombinacija, sve uz smokvu kao glavni sastojak. Posjetitelji će imati priliku uživati jedinstvenom doživljaju koji spaja mediteransku tradiciju i suvremene kulinarske tehnike, predstavljajući bogatstvo okusa koje otok Krk nudi.