24. Noćnjak na otoku s milijun stabala maslina

Nazivaju ga kolijevkom maslinarstva, a njegova ulja vrhunske kvalitete nedavno su dobila i EU zaštitu izvornog podrijetla. S više od milijun stabala maslina otok Brač najveće je maslinarsko područje u Hrvatskoj, stoga i savršen izbor za Noćnjak. 24. izdanje međunarodne manifestacije maslinara i uljara kodržava se u Supetru se od 5. do 8. svibnja

Manifestacija se po treći puta održava na Braču, otoku na kojem se nalazi Muzej maslinovog ulja, ali i jedinstveno Svjetsko prvenstvo u branju maslina.

Članak se nastavlja ispod oglasa

///Svjetsko prvenstvo u Postirama: Poljaci i Izraelci najbolje beru masline

Prezentacija certificiranog Bračkog maslinovog ulja s oznakom izvornosti, dodjela godišnjih priznanja i dodjela šampionskih titula za ulja u rinfuzi i pakovinama – u sklopu kojih se ocjenjuje i ambalaža, sajam maslinarstva i uljarstva, okrugli stolovi, znanstveno stručni skupovi, Wine-olio gastro show, mala škola maslinovog ulja, studijski obilazak Supetra uz praktično maslinarstvo…, bogati je program ovogodišnje manifestacije, koja se na Brač vraća u velikom stilu.

Najmaslinarskiji otok

Bračko maslinovo ulje 33. je hrvatski proizvod upisan u registar zaštićenih oznaka izvornosti i zemljopisnog podrijetla, nakon bračkog varenika drugi s ovog otoka. Veliko je to priznanje bračkim maslinarima i otoku na kojem su, pretpostavlja se, prvu maslinu zasadili još stari Grci.

Brač danas ima sedam suvremenih postrojenja koja omogućuju bržu preradu ubranog ploda u ulje vrhunske kvalitete, a oblica je najzastupljenija sorta, otporna na sušu, vjetrove i niske temperature, pa je pogodna za uzgoj na škrtijim, plitkim i kamenitim terenima.

Turisti i posjetitelji otoka Brač s putovanja se obavezno vraćaju s maslinovim uljem, suvenirom od bračkog kamena ili bračkim varenikom. Ne zaboravimo spomenuti ni šetnju šest kilometra dugom pješačkom stazom “Maslinovi puti”, koja počinje i završava u Mircima jedna je od omiljenijih aktivnosti turista.

Muzej maslinovog ulja u Škripu otočka je atrakcija, a već se godinama u listopadu u Postirama organizira Svjetsko prvenstvo u branju maslina na kojem rado sudjeluju i turisti. Ima li ljepše pozivnice za istinske gurmane i zaljubljenike u ležeran “otočki” životni stil?

Naslovna fotografija: Toni Gospodnetić

- Oglas -

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.