Svjetsko prvenstvo u Postirama: Poljaci i Izraelci najbolje beru masline

Ovaj vikend u Postirama se održalo 4. Svjetsko prvenstvo u berbi maslina. Ekipe s četiri kontinenta sudjelovale su u natjecanju koje ima za cilj promovirati Postiru kao maslinarsku destinaciju koja proizvodi u potpunosti prirodno, zdravo i visokokvalitetno maslinovo ulje poštujući stoljetnu tradiciju i visoke standarde kvalitete, osiguravajući time autentičan doživljaj posjetitelja i kvalitetan život mještana.

Sudjelovale su mediteranske zemlje s tradicijom u proizvodnji maslinovog ulja, ali i one koje nemaju niti jedno stablo masline, no imaju poveznicu s maslinama i maslinovim uljem. Na ovogodišnje Prvenstvo uspjelo je stići deset timova s četiri kontinenta – Europe, Azije, Afrike i Amerike.

Članak se nastavlja ispod oglasa

Svaka država mogla je imati samo jednu ekipu, odnosno reprezentaciju, a nju čine dvije žene i dva muškarca. Branje se odvijalo ručno odnosno “na sakete”. Osim natjecateljskog dijela i druženja, sudionici imaju priliku kroz izlete upoznati Postire, Dol i cijeli otok Brač.

Organizatorima Svjetskog prvenstva u branju maslina iz Postira na Braču uručena je međunarodna nagrada “Creative Tourism Network” kao vodećem događaju u kategoriji “Najbolje kreativno iskustvo u turizmu u 2019“. Creative Tourism Network je međunarodna neprofitna organizacija koja se specijalizirala za razvoj kreativnog turizma, a njihov stručni žiri je između 160 prijava i događanja odlučio kako je upravo Svjetsko prvenstvo u branju maslina najkreativnije i prvo događanje takve vrste u svijetu koje na inovativan i kreativan način čuva stoljetnu tradiciju toga kraja te ju približava domaćem stanovništvu i brojnim turistima.

Najbolji su bili berači iz Izraela i Poljske koji su zahvaljujući istoj količini ubranih maslina od 48, 6 kilograma podijelili prestižan naslov najboljih. Samo 1,4 kg manje maslina u svojim kašetama imala je reprezentacija Južnoafričke republike, a treći je bio tim iz Rusije koji su na vagu donijeli 43,4 kilograma ploda masline iz stoljetnog maslinika sv. Josipa. Hrvatski tim sadržavale su estradne zvijezde koje će morati vježbati branje maslina za iduću godinu.

Jedna od disciplina na Svjetskom prvenstvu je i kviz u kojem natjecatelji pokazuju svoje znanje o maslinama i maslinarstvu. U toj disciplini pobijedio je međunarodni tim Digitalnih nomada, pokazavši da im, kako sami kažu, bolje rade glave nego ruke.

- Oglas -

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.

Autor

Kategorije