25. Dani Latinskog idra u Murteru revitaliziraju stare običaje

Manifestacija “Dani Latinskog idra“, održava se svake godine u Murteru tijekom rujna. Svoje korijene manifestacija vuče iz 1998. godine, kada je skupina entuzijasta pokrenula revitalizaciju starog običaja, koji je svim stanovnicima Murtera i Kornata bio način života.

Najatraktivniji dio događanja je međunarodna jedriličarska regata Latinsko idro. U njoj sudjeluje približno stotinu plovila na fascinantna tradicijska jedra, a koja se održava na dan zaštitnika župe Murter Sv. Mihovila.

Program manifestacije “Dani latinskog idra” je započeo 3. rujna, a traje do 2. listopada. U nedjelju, 25. rujna održava se sportska regata Gajeta kup u 15 sati. Iz bogatog programa, za sve ljubitelje jedrenja i tradicije, tijekom rujna i početkom listopada organizatori najavljuju i Malo latinsko idro, predavanje na temu Tradicionalna jedra na Jadrana te predstavljanje monografije Željko Jerat. Velika regata Latinsko idro starta u nedjelju 2. listopada 2022. u 15 sati. Cijeli program pronađite na linku.

Latinsko idro predstavlja posebno ime za obitelj jedara te označava uzdužna trokutna jedra sa sličnom ili istom opremom i namjenom to jest, načinom jedrenja. Jedro koje se koristi na području otoka Murtera naziva se oštro idro. U regati sudjeluju drveni brodovi u tri kategorije gajete, leuti, kaići.

Ovaj projekt je odmak prema baštini i svemu što smo bili

– Razmišljajući o globalizaciji i o identitetu pokrenuli smo prije osam godina jednu regatu s latinskim jedrima. Ideja je bila, s jedne strane, da se pokuša mobilizirati posljednje idrače, a s druge, da se neupućene upozori na jedan svijet u kojemu je nastajala, rasla i oblikovala se specifična tradicija gradnje i upotrebe broda. Ova je regata kasnije prerasla u projekt, ambiciozan po ciljevima i skroman u realizaciji koji je emocionalni odmak od svega na što nas danas podsjećaju moderna i sofisticirana jedra u našim portima, iskreni odmak prema baštini i svemu što smo bili, a u duši nismo prestali biti – uvažavajući istodobno sve pogodnosti suvremenog načina plovidbe.

Ovo jedro drži u neprekinutoj vremenskoj vezi Murterine i Betinjane u velikoj zajednici mediteranskih naroda, te ih tako čini diljenicima jedne goleme pomorske tradicije koje se – unatoč svim mijenama na hrvatskoj obali Jadrana – nisu nikada odrekli. Valjda i neće. A to znači da Latinsko idro ustvari nije ni brod ni jedro, ni regata ni turistička fešta… Latinsko idro je podsjetnik na jedan način života, na jedan izniman prostor, na jedan duhovni svijet i njegovo postojanje.

Latinsko idro je sinteza svih djelatnosti i postupaka, svih znanja i obrta, svih pomorskih vještina i iskušenja, stanja duha i vjerovanja, svega što se plelo po ovom čudesnom akvatoriju. A u ishodištu svega toga je stajao brod. On je bio stožer oko kojega se sve vrtjelo. Ništa na ovoj neobičnoj točki Jadrana nije bilo moguće bez njega i njegova jedra. Kao i u knjizi Postanka: sve je bilo brod i sve je po njemu postalo. Mi smo on sam. Latinsko idro – to smo mi, navode okupljeni u udruzi Latinsko idro.

Start regate je uvijek iz centra mjesta, sa Stare rive. Priključite se regati “Latinsko idro” kao sudionik ili kao publika. Dođite u Murter i doživite dio povijesti mještana Murtera kojima je suživot s morem i Kornatima obilježio život.

Fotografije: Mladen Šćerbe/ HTZ, izvor: TZ Šibensko-kninske županije

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.