57. Vinkovačke jeseni uz tradiciju nudi brojne zabavne, ali i nove sadržaje

Vinkovačke jeseni, najveća tradicijska manifestacija u Hrvatskoj, pa i šire, u svom 57. izdanju zasjat će ponovno punim sjajem nakon dva “pandemijska izdanja”. Vinkovačkim sokacima će tako punih 10 dana, od 9. do 18. rujna, odzvanjati zvuci tamburice i pocikivanje snaša.

Ljubitelji tradicije, no ne samo oni, uživat će u bogatom programu i sadržajima koje su organizatori pripremili i koji će kao i svake godine zadovoljiti zahtjeve brojnih posjetitelja Vinkovaca i Vukovarsko-srijemske županije.

Slavonska tradicija u glavnoj ulozi

Tradicijski dio manifestacije otvorit će 9. rujna Folklorne večeri koje svake godine okupe oko 50 kulturno-umjetničkih društava iz cijele Vukovarsko-srijemske županije. Dan kasnije započet će i Dječje vinkovačke jeseni. Naime prvi vikend Vinkovačkih jeseni posvećen je djeci, a na Trgu Vinkovačkih jeseni bit će održani Međužupanijska smotra dječjih folklornih skupina i Mimohod dječjih folklornih skupina u kojemu će prodefilirati 2500 malih nasljednika višegodišnje tradicije.

I ove će godine Svečanost otvorenja Vinkovačkih jeseni pratiti cijela Hrvatska putem malih ekrana. U petak 16. rujna na Glavnoj pozornici prikazat će scensko uprizorenje svečanoga otvorenja “Ravnico, sva u klasju žita zlatnoga!” što je ujedno i tema ovogodišnjih 57. Vinkovačkih jeseni. Posljednja dva dana tradicijskog programa, 17. i 18. rujna na rasporedu je Državna smotra izvornog Hrvatskog folklora. Vrhunac programa je u nedjelju 18. rujna kada će se održati Svečani mimohod s preko 75 kulturno-umjetničkih društava i 30 zaprega.

Već dugi niz godina Vinkovačke jeseni nisu samo tradicijska manifestacija. U popratnom programu i ove će se jeseni naći brojna zanimljiva događanja. Ljubitelji lokalnog i autohtonog ponovno će doći na svoje. Izvrsna priča pod nazivom Slavonski sokak svake godine privlači sve veći broj posjetitelja, ali i izlagača, posebice sada kada su autohtoni i lokalni proizvodi postali svjetski trend.

I na 57. Vinkovačkim jesenima Slavonski sokak bit će prostor života, mjesto na kojemu će se oriti glazba i smijeh, širiti miris svježih langošica, jesti izvorna slavonska jela te kupovati proizvodi nastali iz vrijednih ruku domaćih proizvođača. Svoju ponudu predstavit će 47 izlagača i pet udruga i to na 16 kućica i 36 štandova.

57. Vinkovačke jeseni nude nove sadržaje

Vinkovačke jeseni ove će godine ponuditi i dvije novine. Prva je panoramski kotač, atrakcija koja će zasigurno razveseliti kako domaćine tako i goste. “Sky view” je idealan za sve one željne adrenalina i velikih visina, a osim toga pruža prekrasan pogled na Grad Vinkovce. Svi zainteresirani moći će se zavrtjeti do visine od 35 metara, a sam kotač se sastoji od 24 zatvorene kabine od kojih svaka može primiti četiri osobe.

Bircuz je novo okupljalište zaljubljenika u šokačku kulturu življenja. Vina, rakije, likeri, voda, prirodni sokovi, iz krušne peći kruha masti i crvene paprike, kobasica, sirevi… I sve to uz dokoličaranje za stolom s kariranim stolnjacima po uzoru na nekadašnje šokačke gostionice. Neizostavno, tu je i tamburaška zvučna kulisa uživo. Sve je to samo uvod u ponudu Bircuza, novog mjesta okupljanja zaljubljenika u domaću kulturu življenja.

Upoznavanje Vinkovaca kroz vođene ture

Ne smijemo zaboraviti ni one koji su prvi puta dolaze u Vinkovcima ili žele bolje upoznati Grad i njegove priče. Za sve njih je Turistička zajednica grada Vinkovaca osigurala besplatne vođene ture uz licencirane vodiče, Tihanu Jurić i Mirnu Katičić.

Tako će se u nedjelju 11. rujna i subotu 17. rujna s početkom u 17 sati održati šetnja “Žene Vinkovaca”. U petak 16. rujna u 17 sati na rasporedu je “Shalom Vinkovci”, a u subotu 17. rujna, također u 17 sati zainteresirani će moći sudjelovati u šetnji “Povijest Vinkovaca”. Mjesto polaska svih vođenih tura je u Parku uz Bosut pokraj skulptura “Ptice u letu” Dine Merhav.

Izvor fotografija: Turistička zajednica grada Vinkovaca, Vinkovačke jeseni

POSLJEDNJE OBJAVE