7 zadivljujućih skrivenih plaža koje jamče potpuni mir

U Hrvatskoj ćete pronaći neke od uvala i plaža koje slove za najljepše u cijelom svijetu zahvaljujući kristalno čistom, tirkiznom moru i netaknutoj prirodi koja oduzima dah. Zbog razvedenosti naše obale, velik je broj uvala koje kriju fascinantne plaže, a ako želite odmor i kupanje daleko od pogleda i gužve, pronaći ćete ih ondje. Mnoge od njih privlače veliki interes nautičara i premda je do njih malo teže doći, kad vidite ljepote koje skrivaju i osjetite mir na osami plaže koju imate sami za sebe – trud se itekako isplati, a dolazak do ondje pružit će vam i svojevrsnu avanturu.

1. Plaža Pasjača

Plaža Pasjača nalazi se u malom mjestu Popovići u Konavlima. Pomalo je nedostupna i skrivena od pogleda – do nje možete doći samo spuštajući se niz duge i vrlo strme stepenice usječene u stijenu koja je na 250 metara nadmorske visine. Dakle, dolazak do plaže je prava svojevrsna avantura, a kad stignete i osjetite ljepote koje pruža, nećete požaliti strmoglavi spust i zahtjevan uspon natrag.

Plaža Pasjača je 2019. godine proglašena za najljepšu plažu u Europi po izboru portala European Best Deastinations, a nerijetko se naziva i jednom od najromantičnijih plaža. Ondje gotovo nikad nema gužve, a mala je vjerojatnost i da ćete uhvatiti signal – stoga, ovo je idealno mjesto na kojem brige idu na off, a mir na on.

P.S. S obzirom da ćete ondje teško pronaći hlad, nemojte zaboraviti ponijeti sa sobom kremu za sunčanje i pokrivalo za glavu, a osigurajte se i hranom i vodom.

2. Skriveni ”hrvatski Maldivi”

Palagruža je naš najudaljeniji sjenoviti otočić koji se nalazi točno na pola puta između Hrvatske i Italije. Ondje se nalazi svjetionik i meteorološka postaja, a s obzirom da ondje živi jedino čuvar svjetionika, mir koji nitko neće ometati je zagarantiran. Na Palagruži će vas bez daha ostaviti pogled na bistro morsko plavetnilo i dvije šljunčane plaže; Stara Vlaka i Veli Žal, a netaknutu plažu Veli Žal nerijetko nazivaju i ”hrvatskim Maldivima”.

Plaža je šljunčana je s mjestimično pjeskovitim dijelovima, ulaz u more je blag i plitak zbog čega je pogodna i za odmor s najmlađima, ali je idealan izbor i za romantičare koji žele osamu daleko od gužve.

3. Plaža sv. Ivan, Lubenice

Ljepote ove plaže nagradit će svakog tko bude dovoljno hrabar i usudi se doći do nje. Plaža Sv. Ivan se nalazi u uvali podno mjestašca Lubenice koje se nalazi na strmoj litici. Ovu šljunčanu skrivenu plažu Njemački časopis Bild svrstao je na 15. mjesto od 40 najljepših plaža svijeta.

Do plaže možete doći pješke strmom stazom za što će vam trebati oko pola sata hoda ili brodicom, samostalno ili organizirano. Netaknuta priroda, čisto more, pogled na otok Cres te besprijekorna tišina koja ondje vlada – samo su neki od razloga zbog kojih vrijedi posjetiti ovu plažu koliko god dolazak do nje bio zahtjevan.

4. Plaža Punta Velebit 

Na zapadnom dijelu Vrsi-Mula smjestila se plaža u nenaseljenoj borovoj šume u dužini tri kilometra i širini jedan i pol kilometar. Cijelo područje je idealno za potražiti osamu. Ako se stvarno želite opustiti i pobjeći od gužve urbanih plaža, Punta Velebit s borovom šumom, vaše je najbliže i savršeno utočište.

5. Plaža Kukinica

Nedaleko od Duboke Drage nalazi se plaža Kukinica, mjesto zadivljujuće ljepote idealno za bijeg iz stvarnosti. Čisto more, zajamčena privatnosti, besprijekorni pogled na Velebit i savršeni mir najbolje opisuju ovo izdvojeno utočište u božanstvenoj prirodnoj oazi.

6. Potpuni mir i odvajanje od vreve u Dubrovniku

Betina špilja je šljunčana plaža u Dubrovniku koja se nalazi u špilji između vile Šeherezada i plaže Gjivovići. Okružena je stijenama i zelenilom, a ime je dobila po nadimku Bete, kako su zvali velikog dubrovačkog znanstvenika Marina Getaldića, koji je u špilji vršio razne optičke pokuse i istraživanja.

Kako do plaže?

Do Betine špilje moguće je doći isključivo morskim putem, brodicom ili drugim plovilom. Oni najhrabriji do ove plaže mogu i doplivati, a najbliže je doplivati s plaže Gjivovići, a postoji mogućnost vožnje kanuom do špilje uz pratnju vodiča.

Ova plaža vam jamči besprijekorni mir i gotovo nikad ondje nema puno kupača, a zajamčen vam je i hlad u prijepodnevnim satima s obzirom na to da je špilja okrenuta prema jugoistočnoj strani.

7. Plaža Srčanka na Pagu

Otok Pag prepun je neotkrivenih bisera, a osim što ondje možete doživjeti egzotično iskustvo ”bijega na Mars”, pronaći ćete i mnoge skrivene uvale koje jamče mir i romantiku.

Jedna takva plaža je plaža Srčanka, cestom udaljena 3 kilometra od kampa Šimuni. Divlja je i skrivena od pogleda, a krasi ju Plava zastava kao dokaz kvalitete i čistoće mora.

Od samog kampa Šimuni do plaže Srčanka je tek oko kilometar šetnje, što je zapravo lakša opcija jer vijugava cesta zaobilazi naselje. Srčanka je pomalo divlja, skrivena od pogleda, a jamči vam mir i povezivanje s prirodom.

Naslovna fotografija: Ivo Pervan / Izvor TZ Općine Vrsi

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.