Na Rabu će biti predstavljena aplikacija Rab Archaeological Traces

Na otoku Rabu od 19. do 21. studenog bit će predstavljena mobilna aplikacija Rab Archaeological Traces. Radi se o nadogradnji istoimenog projekta koji je iniciran u sklopu Programskog pravca 27 susjedstava – Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture.

Aplikacija Rab Archaeological Traces besplatna za korisnike

U prvoj etapi projekta koja je javnosti predstavljena u lipnju ove godine uređene su tri poučne staze ukupne duljine 40 kilometara. Njima je povezano više od 30 arheoloških, sakralnih i etnografskih lokaliteta skrivenih u netaknutim otočnim krajolicima.

Članak se nastavlja ispod oglasa

U drugoj etapi izrađena je interaktivna mobilna aplikacija Rab Archaeological Traces kao svojevrsni vodič stazama. Aplikacija objedinjuje navigaciju, proširenu stvarnost (virtualne likove), audio i video sadržaje, razne zanimljivosti, pitalice, igrice i AR fotografiranje. Za krajnje korisnike bit će besplatna i može se koristiti za individualno istraživanje otoka, u edukativne svrhe te kao pripomoć turističkim, bike i planinskim vodičima prilikom vođenih tura.

Program predstavljanja mobilne aplikacije

Program započinje u četvrtak, 19. studenog, prezentacijom aplikacije te predajom vremenske kapsule u sklopu Programskog pravca 27 susjedstava – Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture. Održat će se u Kinu Rab s početkom u 18,30 sati i namijenjen je uzvanicima, predstavnicima medija te široj javnosti.

U subotu, 21. studenog, svi zainteresirani iz prve će ruke moći isprobati aplikaciju za vrijeme organizirane šetnje stazom Frux. Jedna je to od triju poučnih staza, a šetnju će stručno voditi dr. sc. Ana Konestra s Instituta za arheologiju i kustos Ranko Starac iz Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja Rijeka.

Hodat će se dionicom Premužićeve staze koja se smatra remek–djelom suhozidnog graditeljstva. Dugačka je 6,5 kilometara te povezuje Supetarsku Dragu i Lopar. Prolazeći njome, uz arheološki značajne predjele poput ostataka opatije sv. Petra, ranokršćanskih i srednjovjekovnih crkvica, prapovijesnih gradina, nailazi se na suhozide koji ukazuju na intenzivno gospodarsko korištenje ovog iznimno plodnog i vodom bogatog područja u prošlosti te na fascinantan krajolik kojim dominiraju Fruška lokva i nestvarne erozije tla.

Pored programa namijenjenog široj javnosti, u petak 20. studenog, bit će organizirani biciklistički obilasci staza Epario i Capo Fronte za predstavnike medija. Aplikacija Rab Archaeological Traces izrađena je od strane Centra za kulturu Lopar, Pučkog otvorenog učilišta Rab, Turističke zajednice grada Raba i Turističke zajednice općine Lopar. Stručnu pomoć pružili su Institut za arheologiju i Pomorsko i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka. Financijsku potporu dali su Grad Rab i Općina Lopar.

- Oglas -

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.