Besplatni razgledi mjesta središnje Istre otkrit će vam tko je najstariji europski vampir, gdje se nalazi očuvani stup srama, a gdje se štovao Perun

Turistička zajednica središnje Istre (TZSI) najavila je kako će tijekom srpnja i kolovoza organizirati besplatne obilaske Pićna i Gračišća, Pazina, Svetog Lovreča te Svetog Petra u Šumi, Tinjana i Kringe i njihovih znamenitosti. Besplatni razgledi središnje Istre odvijat će se na hrvatskom i engleskom jeziku, u pratnji licenciranog turističkog vodiča za Istarsku županiju.

Svakog ponedjeljka bit će organizirani obilasci Pićna i Gračišća. U gradu Pićnu se svake godine održava LegendFest, festival legendi, mitova i priča koji je za ovu godinu najavljen za posljednji vikend u srpnju. Gračišće je pak gradić koji se razvio na prostoru staroslavenskog kultnog mjesta posvećenog Perunu – bogu gromovniku i iz njega puca najljepši pogled na prostran krajobraz brdovite Istre koja se na horizontu stapa s visovima ponosite Učke.

Članak se nastavlja ispod oglasa

Između ova dva srednjovjekovna gradića s bogatim arhitektonskim naslijeđem, počiva zaštićeni krajolik, veličine 570 hektara, s neobičnim geološkim obilježjima, u kojem je različitost podloge, lapora i vapnenca, kreirala neobično razvedeni reljef.

Utorkom će se odvijati razgled Pazina, domaćina Festivala fantastične književnosti u kolovozu i grada koji u svojoj uz Hiži od besid/ Kući za pisce nudi utočište i inspiraciju književnim stvarateljima. Tu je i Pazinska jama, speleološki lokalitet koji je moguće obići uz stručnu pratnju, te još puno kulturno-povijesnih čuda koja treba vidjeti. Za bolje upoznavanje povijesti Pazina i pazinskog kraja, u sklopu vođenih obilazaka koje organizira TZSI nudi se i posjet Muzeju Grada Pazina i Etnografskom muzeju Istre u Pazinskom Kaštelu, uz nadoplatu od 15,00 kn po osobi.

Srijedom će se održavati razgled Svetog Lovreča, gradića koji ima izrazita obilježja gradine – očuvane bedeme, kule i gradska vrata iz mletačkog doba. Poseban je i po starom popločanom trg sa stupom srama, te zbirci rimskih natpisa – kamenih spomenika.

Četvrtkom su na rasporedu razgledi Svetog Petra u Šumi, Tinjana i Kringe. Sv. Petar u Šumi najneobičnije je istarsko naselje. Za razliku od drugih istarskih mjesta i gradova koja su se oblikovala na brdu i oko kojih su se stiskale kuće, ovaj se gradić smjestio u starim šumama, na brežuljkastoj zaravni, a ispočetka ni oko crkve ni oko samostana nije bilo kuća. Razlog tomu vjerojatno je bilo nastojanje da se očuva mir i sabranost benediktinskih redovnika koji su tu živjeli. Legende govore da je u Svetom Petru u Šumi boravio i mađarski kralj Salomon (+ 1089.) nakon što je dinastičkim borbama zbačen s prijestolja

Tinjan je nekada bio gradić na granici. U rimsko je doba tadašnji Attinianum čuvao granice porečkog agera prema nedovoljno romaniziranoj unutrašnjosti Istarskog poluotoka. Danas čuva tradiciju proizvodnje vrhunskog pršuta, a 2006. godine proglasio se i Općinom istarskog pršuta. Još je jedna znakovita tradicija ovoga kraja kovački zanat, a tinjanski kosiri nadaleko su poznati.

Kringa je pak poznata kao mjesto u kojem je živio i posmrtno harao Jure Grando, najstariji imenom i prezimenom zabilježeni europski vampir. Prema zapisima, mjesto ga je eliminiralo 1672. godine i tako prekinulo njegov teror.

Sve detaljnije informacije o vremenima polazaka i mjestima okupljanja – kao i o navedenim zanimljivostima koje su tek djelić onoga što središnja Istra nudi – moguće je dobiti na službenim stranicama Turističke zajednice središnje Istre. Besplatni razgledi središnje Istre mogući su uz rezervaciju mjesta kontaktom na info@contineo.com.hr. Minimalni broj sudionika za održavanje razgleda je četiri osobe. Iskoristite ovu priliku i otkrijte priče šarmantnih mjesta središnje Istre!

Članak se nastavlja ispod oglasa

Razgledi će biti organizirani i održani vodeći računa o svim mjerama i preporukama Stožera civilne zaštite – poštujući potreban razmak i sve epidemiološke mjere.

- Oglas -

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.