Jure Grando – nova biciklistička staza središnje Istre

Na području Turističke zajednice središnje Istre predstavljena je nova biciklistička staza Jure Grando. Predstavljanje je upriličeno u Kringi, u općini Tinjan, u kojoj se nalazi i start. Staza Jure Grando (Istra bike broj 618) biciklistička je kružna staza dužine 27,7 kilometara s 330 metara visinske razlike.

– Zbog konfiguracije terena i tehničkih karakteristika, svrstana je srednje teške staze, označene žutom bojom, a ona povezuje obronke Limske drage sa samim podnožjem doline, kroz koju prolazi sve do skretanja prema Baratu te križanju s ostalim biciklističkim stazama odakle vodi do mjesta Kanfanar, rekla je direktorica Turističke zajednice Središnje Istre, Sandra Kantaruti.

Biciklistička staza Jure Grando – opis

Prvi dio staze vodi kroz uređenu makadamsku stazu, koja je ujedno i pješačka, te se nakon otprilike 600 metara dolazi do zahtjevnijeg spusta, koji vodi direktno u podnožje drage. Vožnja se potom nastavlja po pretežito položenom terenu sa zemljanom podlogom i šumskim puteljcima, otprilike sedam kilometra sve do uspona, koji širokim makadamskim putem u dužini od 4,3 kilometra, vodi do mjesta Barat.

U predjelu Barata staza prolazi šumskim i makadamskim putevima preko Rajkove Stancije na asfaltiranu lokalnu cestu Kringa – Radetići u dužini od 200 metara da bi ponovno skrenuli na makadamski put koji vodi prema selu Hrvatini. U mjestu Hrvatini skrećemo kratkim dijelom na lokalnu prometnicu Kringa – Sv. Lovreč, koju napuštamo nakon 100 metara te se preko sela Gregorci i Pavletići šumskim i makadamskim putem krećemo prema Jelovcima te Piškovoj Stanciji, zatim prema Vitasima i Pajcima gdje ulaskom na makadamski put slijedi lagani uspon, dužine oko 2,5 kilometra do povratka u Kringu.

– Treba napomenuti kako ova staza prolazi kroz krajolik tipičan za ovo područje Istre te kako se velikom većinom trase vozi putevima pokrivenim vegetacijom što ju čini pogodnom i za vožnju u ljetnim mjesecima. Također, što se tiče povezivanja s ostalim postojećim biciklističkim stazama treba istaknuti da je ova staza koncipirana na način da povezuje staze općina: Kanfanar, Sv. Lovreč i Tinjan te na taj način unutrašnjost s obalom, pošto se staze Sv. Lovreča i Kanfanara povezuju sa stazama Rovinja i Vrsara, naglasila je Kantaruti.

Doprinos turističkoj ponudi Općine Tinjan i središnje Istre

Uređenje i obilježavanje nove biciklističke staze financirano je sredstvima Turističke zajednice središnje Istre, uz sufinanciranje Općine Tinjan i Upravnog odbora za turizam Istarske županije. Naime Turistička zajednica je navedeni projekt kandidirala na javni poziv Program poticanja turističkih manifestacija, projekata i proizvoda na turistički manje razvijenim područjima u 2021. godini, kojeg je Upravni odbor za turizam Istarske županije raspisao u ožujku 2021. godine, a za isti joj je odobreno 11.000,00 kuna, odnosno gotovo 50% ukupne vrijednosti obilježavanja iste.

– Radi se o projektu koji ima za cilj ojačati poziciju središnje Istre kao privlačne destinacije za aktivan odmor, biciklizam i uživanje u netaknutoj prirodi. Dodatni sadržaji, poput biciklističkih staza, pridonose zadovoljstvu gosta, koji u outdoor segmentu ima zadovoljene osnovne i dodatne uvjete, istaknula je pročelnica Upravnog odbora za turizam Istarske županije Nada Prodan Mraković, koja je dodala kako navedeni projekt pridonosi turističkoj ponudi Općine Tinjan i same središnje Istre, a time i višoj razini konkurentnosti i prepoznatljivosti destinacije na nacionalnom, ali i turističkom tržištu zemalja u okruženju.

Tehnički opis staze Jure Grando

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.