Bistranski kraluš i kravata tradicijski nakit i prvo nematerijalno dobro bistranskog kraja

Bogatstvo ponude neke destinacije može se mjeriti na više načina, a jedan od njih je i nematerijalna kulturna baština. Na području Zagrebačke županije, koja obiluje prirodnim ljepotama i raznolikom turističkom ponudom, njeguje se i čuva bogata povijest i tradicija, koja uz dobru prezentaciju privlači brojne posjetitelje.

Kako bi bogato naslijeđe ostalo dostupno i budućim generacija, o zaštiti nematerijalnih kulturnih dobara brigu vode udruge u kojima se okupljaju zaljubljenici u tradiciju, a potporu im pruža i Turistička zajednica Zagrebačke županije.

Članak se nastavlja ispod oglasa

U Općini Bistra, koja je s partnerima Udrugom Ekomuzej Bistra i Turističkom zajednicom Zagrebačke županije, nedavno Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava vrijedan 12 milijuna kuna, za obnovu stare škole i prenamjenu u kulturno-turistički centar, veliku brigu vode upravo o povijesti i tradiciji.

///Ekomuzej Bistra – obnova kulturne baštine i suvremeni koncepti upravljanja baštinom

Zaštita bistranskog kraluša i kravate kao nematerijalnog kulturnog dobra izuzetno je važna za očuvanje lokalnog, ali i hrvatskog identiteta. Tradicijska tehnika ručnog nizanja višebojnih zrnaca na isprepletene niti od konjske strune počela se primjenjivati na području Bistre krajem 19. stoljeća. Bistranski tradicijski nakit nosio se uz bistranjsku nošnju, tradicijsko ruho bistranskog kraja. Bistranski kraluš zaštićeno je kulturno dobro u Republici Hrvatskoj i prvo je nematerijalno kulturno dobro na području Općine Bistra.

Uz bistranski kraluš (žensku ogrlicu), bistranski tradicijski nakit uključuje i kravatlin (mušku kravatu), mašlin (ukrasnu iglicu u obliku leptir-mašne) te pas (ukrasni ženski pojas). Zanimljivo, bistranski kraluš sadrži pet dijelova: karu, gornji frk, donji frk, šlingu i pasicu. Osnovna tehnika izrade ženske ogrlice – kraluša, podrazumijevala je nizanje (navajanje) raznobojnih zrnaca na deset (5 + 5), dvanaest (6 + 6), šesnaest (8 + 8) ili dvadeset i dvije (11 + 11) uzajamno isprepletene niti (gornje i donje niti).

Projekt Ekomuzej Bistra je integrirani projekt kojemu je svrha da na temelju ekomuzejskih postulata omogućiti održivo i participativno upravljanje cjelokupnom baštinom bistranskog kraja te potaknuti razvoj kulturnih i turističkih sadržaja. Vrlo je važan i za zaštitu bistranskog kraluša i kravate kao nematerijalnog kulturnog dobra jer će omogućiti revitalizaciju i kontinuiranje umijeća izrade tradicijskog nakita kao dijela narodne nošnje te buduće prepoznavanje i valorizaciju ovog umijeća kao dijela identiteta bistranskog kraja te u konačnici i hrvatskog kulturnog identiteta.

Izvor i foto: Turistička zajednica Zagrebačke županije

- Oglas -

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.

Autor

Kategorije