BLAGA I MISTERIJE: U dolskim špiljama na Braču skrivaju se mistična bića zvana viveri

Ako ste na Braču raspitajte se gdje su spilje u kojima žive mitska bića za koja nitko zapravo ne zna kako uisitnu izgledaju…. Istražite hrvatske mitove i legende.

Za mitsko biće koje se skriva po špiljama, znaju stanovnici mjesta Dol na Braču, a nazivaju ga viver. Biće je to koje možete “pronaći’’ jedino u Dolu, a ako imate sreće čak čuti njegovo glasanje.

Dol pripada nizu od dvanaest starih srednjovjekovnih naselja u unutrašnjosti otoka Brača, zaklonjen je na kraju duboke plodne doline, okružen visokim brdima na čijim su vrhovima srednjovjekovne crkvice, a u podnožju nepresušni izvori vode. Danas broji oko sto stanovnika, a na samom ulazu u ovo malo mjesto bez daha ostavljaju kuće tradicionalno pokrivene kamenim pločama, kao i brojne špilje od zrnatog kamena hrapoćuše koje su nekada bile ljudske nastambe, a danas skloništa za stoku, spremnici za ogrjevna drva, stanište golubova, sova, ali i vivera.

Iz špilja se često čuje neobjašnjivi huk, kažu Doljani, ali nitko zapravo ne zna kako ta mistična bića uistinu izgledaju. Svjedoci ih opisuju kao velike tamne sjene ili ptice koje se mogu vidjeti samo noću. Kazivanja o viverima zapisala je Ivana Jelinčić u svojem istraživanju o bračkim vjerovanjima u nadnaravno.

Foto: TZ Postira

„To su ptice koje su živile ovuda po vima rupima. Žuto tilo a crno krila. E, te nike ptice, to su se zvoli viveri. I onda eto po temu znon. U ditinstvo kad bi mi bili došli u Postira ‘Evo viveri evo viveri’. To je ništo slično ćuku.”

Legenda o viverima je oduvijek bila prisutna, a prema njoj ova su bića stalni stanovnici dolskih špilja kojih u mjestu i oko mjesta ima 30-tak. Na ovom području se nalaze četiri izvora pitke vode, a za kišovitih vremena i njih deset. Duga plodna dolina, bogato lovno područje, te veliki broj špilja za stanovanje daju zaključiti da je viver imao sve preduvjete, tj. prirodnu osnovu za boraviti na ovom području od pradavnih vremena. S dolaskom toplijih dana, svake godine kad se sumrak spusti nad ovo mjesto, iz tamnih špilja začuje se „uuuuu”. Tada djeca začuđeno i u strahu pitaju starije tko je to, što je to. I tako se iz generacije u generaciju prenosi saznanje o dolskom viveru.

Više pročitajte na linku

Izvor i foto : blagaimisterije.com

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.