Premijerno kušanje mladih paških sireva ispunilo je očekivanja kako izlagača tako i brojnih posjetitelja. Udruga proizvođača paškog sira u Novalji je, točnije u restoranu Boškinac, održala prvi En primeur ovogodišnjih paških sireva.

Mladi paški sir pokazao je svu raskoš najpoznatijeg brenda hrvatskih sireva. Naime Paški sir koji je dobro poznat u Hrvatskoj i inozemstvu još je prije pet godina upisan u u registar zaštićenih oznaka izvornosti i zaštićenih oznaka zemljopisnog podrijetla.
Gastronomsko čudo s Paga poput bijelog zlata nestane već u listopadu, a potražnja raste iz godine u godinu. Sireve vrhunske kvalitete prepoznala je i struka te su sirevi s mjesečevog otoka ocjenjeni kao vrhunski na brojnim gastro eventima.
Prvi En primeur bio je ustvari pravi gastro show na kojem su se mogli kušati prvi ovogodišnji sirevi Paške sirane, sirane Gligora, sirane Mih, te tri OPG-a: Krunoslav Vidas, Branimir Čemeljić i Franjo Zubović.

A nakon premijernog kušanja mladog sira na red su došla i jedinstvena jela ovog područja. U restoranu Boškinac osmislili su paški meni u 15 slijedova u kojeg su uvrstili i mladi Paški sir šest sirana koje se se predstavile na En primeuru.

Slijedovi:
- Koprtla s praščevinom i zeljem
- Janjeće tripice u paškom siru
- Ragu od sipe sa gnudom od skute
- Janjeća toćada sa sušenom skutom
- Lički krumpir ispod peke s porilukom i fermentiranom skutom
- Janjetina na gradele na palenti s paškim sirom
- Bruschetta od janjeće jetrice
- Blago usoljena srdela na skuti i ukiseljena kapula
- Posedarski i Drniški pršut
- Mišanca s kremom od sira
- Pizzete s paškim sirom i inčunima
- Bijeli rižoto od paškog sira i bosiljka
- Krema od skute crumble od sirutke i mendula
- Baskijski cheese cake od skute i karamelizirana sirutka
- Mladi Paški sir od 6 sirara
- Foccacia iz krušne peći
Krajolik otoka Paga svakako doprinosi kvaliteti paških delicija, posebice sira koji se izrađuje od mlijeka ovaca hranjenih aromatičnom lokalnom vegetacijom, koju jaki vjetar prirodno prekriva morskom solju. To je ono što ovom fantastičnom siru daje prepoznatljiv oštar i slan okus.

Paški je sir dobro znan sladokuscima i u Hrvatskoj i svijetu, a cijenjen je zbog svoje kvalitete i prepoznatljivosti. Kvalitetu potvrđuje struka, a zanimljivo na nedavnom sajmu turizma u Napulju na kojem je Hrvatska bila zemlja partner, večera s okusima Zadarske županije uključivala je i specijalitete s paškim sirom. Tako je upravo paški sir oduševio čak i Talijane koji također imaju bogatu tradiciju proizvodnje i konzumacije sireva.
Paški sir je u Novalji krenuo novim smjerom koji ga vodi na sam tron hrvatskih gastronomskih posebnosti. Iznimno traženi sir i najjednostavnijim jelima daje posebnu gotovo uzvišenu notu. Vrhunsku gastro deliciju stvara poznata paška ovca, koja hraneći se na surovim kamenim krajolicima pronalazi najskrovitije aromatično bilje i upravo to je tajna recepture kojom nastaje jedan od najboljih sireva na svijetu.

Izvor fotografija: TZ Novalja