Tajna je u kamenu, buri i aromatičnom bilju – mladi Paški sir zvijezda gurmanskog doživljaja u Novalji

spot_img

Premijerno kušanje mladih paških sireva ispunilo je očekivanja kako izlagača tako i brojnih posjetitelja. Udruga proizvođača paškog sira u Novalji je, točnije u restoranu Boškinac, održala prvi En primeur ovogodišnjih paških sireva.

Foto: Eugen Rebernišak

Mladi paški sir pokazao je svu raskoš najpoznatijeg brenda hrvatskih sireva. Naime Paški sir koji je dobro poznat u Hrvatskoj i inozemstvu još je prije pet godina upisan u u registar zaštićenih oznaka izvornosti i zaštićenih oznaka zemljopisnog podrijetla.

Gastronomsko čudo s Paga poput bijelog zlata nestane već u listopadu, a potražnja raste iz godine u godinu. Sireve vrhunske kvalitete prepoznala je i struka te su sirevi s mjesečevog otoka ocjenjeni kao vrhunski na brojnim gastro eventima.

Prvi En primeur bio je ustvari pravi gastro show na kojem su se mogli kušati prvi ovogodišnji sirevi Paške sirane, sirane Gligora, sirane Mih, te tri OPG-a: Krunoslav Vidas, Branimir Čemeljić i Franjo Zubović.

en primeur paški sir
Foto: Eugen Rebernišak

A nakon premijernog kušanja mladog sira na red su došla i jedinstvena jela ovog područja. U restoranu Boškinac osmislili su paški meni u 15 slijedova u kojeg su uvrstili i mladi Paški sir šest sirana koje se se predstavile na En primeuru.

en primeur paški sir
Foto: Eugen Rebernišak

Slijedovi:

 1. Koprtla s praščevinom i zeljem
 2. Janjeće tripice u paškom siru
 3. Ragu od sipe sa gnudom od skute
 4. Janjeća toćada sa sušenom skutom
 5. Lički krumpir ispod peke s porilukom i fermentiranom skutom
 6. Janjetina na gradele na palenti s paškim sirom
 7. Bruschetta od janjeće jetrice
 8. Blago usoljena srdela na skuti i ukiseljena kapula
 9. Posedarski i Drniški pršut
 10. Mišanca s kremom od sira
 11. Pizzete s paškim sirom i inčunima
 12. Bijeli rižoto od paškog sira i bosiljka
 13. Krema od skute crumble od sirutke i mendula
 14. Baskijski cheese cake od skute i karamelizirana sirutka
 15. Mladi Paški sir od 6 sirara
 16. Foccacia iz krušne peći

Krajolik otoka Paga svakako doprinosi kvaliteti paških delicija, posebice sira koji se izrađuje od mlijeka ovaca hranjenih aromatičnom lokalnom vegetacijom, koju jaki vjetar prirodno prekriva morskom solju. To je ono što ovom fantastičnom siru daje prepoznatljiv oštar i slan okus.

opg čemeljić sirana
Foto: Eugen Rebernišak

Paški je sir dobro znan sladokuscima i u Hrvatskoj i svijetu, a cijenjen je zbog svoje kvalitete i prepoznatljivosti. Kvalitetu potvrđuje struka, a zanimljivo na nedavnom sajmu turizma u Napulju na kojem je Hrvatska bila zemlja partner, večera s okusima Zadarske županije uključivala je i specijalitete s paškim sirom. Tako je upravo paški sir oduševio čak i Talijane koji također imaju bogatu tradiciju proizvodnje i konzumacije sireva.

Paški sir je u Novalji krenuo novim smjerom koji ga vodi na sam tron hrvatskih gastronomskih posebnosti. Iznimno traženi sir i najjednostavnijim jelima daje posebnu gotovo uzvišenu notu. Vrhunsku gastro deliciju stvara poznata paška ovca, koja hraneći se na surovim kamenim krajolicima pronalazi najskrovitije aromatično bilje i upravo to je tajna recepture kojom nastaje jedan od najboljih sireva na svijetu.

Foto: Eugen Rebernišak

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.