Otok Pag je slana soba na otvorenom

Otok Pag je jedinstven i sasvim drugačiji od ostatka naših otoka. Dokaz za ovu tvrdnju je mjesečev izgled, duboke uvale, ljekovita blata sa slanom i boćatom vodom i sol – od one u nadaleko poznatoj solani, do one koju nosi bura, a zaslužna je između ostalog i za najbolji sir na svijetu – Paški sir, pa i za omiljenu deliciju pašku janjetinu.

life on mars pag
Foto: Davor Strenja

Posolica koju nemilosrdna bura diže s mora i raznosi po cijelom otoku zasoljava biljke koje su domaćim životinjama ukusna hrana. Baš zbog bure i posolice na travi i bilju mlijeko paške ovce  jedinstvenog je okusa i kvalitete, a paški sir koji se pravi od ovog mlijeka posebnog je okusa.

Posolica nastaje djelovanjem bure na more, vjetar podiže kapljice morske vode i stvara svojevrsni morski dim ili maglu. No posolica može nastati i udaranjem snažnih morskih valova o obalu. Pamte mještani Paga vremena kada jaka bura potraje pa posolica bude debela i nekoliko centimetara i izgleda kao da je pao snijeg. Pag je zbog vjetra i soli zapravo poput slane sobe na otvorenom. Idealan je za boravak na otvorenom i šetnje za sve koji imaju respiratornih problema.

Mjesečev krajobraz na istočnom dijelu otoka gotovo je zastrašujuć, a istovremeno veličanstven i svjedoči o snazi udara bure u kombinaciji s nemilosrdnim suncem. Bura koja se na Pag strmoglavi s Velebita doslovce nosi sve pred sobom, a posolica koju podigne s mora posebno je zanimljiv fenomen koji sol nosi čak i na sasvim drugu stranu ovog, našeg najraznolikijeg otoka.

drugom stranom mjeseca advent, slana soba
Foto: TZ Grada Paga

Destinacija za outdoor aktivnosti tijekom cijele godine

Pag mami sve više turista u post i predsezoni i na brojne outdoor programe. Upravo listopad i studeni idealni su za aktivne goste na Pagu. Mnoštvo sunca, “slanog” zdravog zraka i brojne uvale za istraživanje i staze za hodanje ili vožnju biciklom privlače čak i vikendaše, koji bježe iz velikih gradova uhvatiti zadnje zrake sunca.

Ma koliko se to činilo čudnim na Pag mnogi dolaze i doživjeti buru u potrazi za avanturom vjetra i doživljajem bure koja ovdje nerijetko puše i preko 200 kilometara na sat.

Možda da priču o buri prepustimo videoblogeru Lovri Peraiću koji je 2017. snimio video na Paškom mostu. Pogledajte ovu kratku priču o orkanskoj snazi bure.

(Short story about wind Bura in Croatia) 07.01.2017. / Paški most

Za kraj priče o otoku soli, bure, sira i vrhunske gastronomije otkrivamo još jedan skriveni biser otoka. Naime na Pagu ćete pronaći još jedan vrhunski proizvod – čaj od lišća stoljetnih lunjskih maslina. Najbolji je to detoks za vaš organizam, a također se upravo čaj od lista masline preporuča i za dizanje imuniteta.

lunjski malsinici, slana soba
Foto: Lunjski maslinici

Naslovna fotografija: Gordan Požek

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.