Otok Pag poznat je po zagonetnom krajobrazu mjesečevog izgleda, soli, janjetini i siru. I sve je to – osim paškog krajolika – upisano u registar zaštićenih oznaka izvornosti. Time je zaokružena priča o kvalitetnim lokalnim proizvodima koji uvelike pridonose brendiranju pojedinih destinacija, ali i otoka u cjelini.
Paški sir dobro je poznat u Hrvatskoj, ali i svijetu, a krajem 2019. godine upisan je u registar zaštićenih oznaka izvornosti i zaštićenih oznaka zemljopisnog podrijetla. Cijenjen zbog svoje kvalitete i prepoznatljivosti Paški je sir već u nekoliko navrata odnosio nagrade.
Krajolik svakako doprinosi kvaliteti paških delicija, posebice sira koji se izrađuje od mlijeka ovaca hranjenih aromatičnom lokalnom vegetacijom, koju jaki vjetar prirodno prekriva morskom solju. To je ono što ovom fantastičnom siru daje prepoznatljiv oštar i slan okus.
///Paški sir – delicija oplemenjena mirisnim biljem, morskom soli i ljudskim marom
Na otoku Pagu se uzgaja oko trideset tisuća muznih ovaca. Tradicija organiziranog sirarstva počinje još u 18. stoljeću, a godišnje se na otoku proizvede više od 200 tona sira. Zemljopisno područje proizvodnje Paškog sira obuhvaća područje otoka Paga i dva otočića – Maun i Skrda. Sir dozrijeva najmanje šest mjeseci, a optimalno godinu i dulje.
Po reputaciji i proizvodnji Pag je najvažnija sirarska zona u Hrvatskoj, a Paški sir najpoznatiji je i najvažniji stil i brend hrvatskih sireva. Glavni proizvođaći su Paška sirana, Gligora, Oštarić i Škoda.
///Otok Pag uvršten među najbolja europska odredišta za ljubitelje sira
Mladi paški sir u Boškincu
Udruga proizvođača paškog sira ove će godine svoje prve mlade sireve predstaviti i izložiti na kušanje na posebnoj manifestaciji, en primeuru sireva koji će se održati u paškom Boškincu. Udruga zadnjih godinu dana radi na vidljivosti poznatih i manje poznatih paških brendova.
Trenutno Udruga ima dvanaest članova, a to su: Paška sirana, sirana Gligora, sirana Mih, sirana Puđa, OPG Tomislav Vidas, OPG Krunoslav Vidas, OPG Branimir Čemeljić, OPG Emil Oštarić, OPG Franjo Zubović, OPG Domagoj Škoda, obrt A & S i OPG Figurica. Predstavljanje aktualne paške sirarske proizvodnje u formi en primeura logičan je potez Udruge proizvođača paškog sira, koji na ispravan način valorizira kulturu sira i paški sir kao proizvod.
Izvor fotografija: Turistička zajednica Grada Novalje