Mladi paški sir pokazat će svu raskoš najpoznatijeg brenda hrvatskih sireva

spot_img

Otok Pag poznat je po zagonetnom krajobrazu mjesečevog izgleda, soli, janjetini i siru. I sve je to – osim paškog krajolika – upisano u registar zaštićenih oznaka izvornosti. Time je zaokružena priča o kvalitetnim lokalnim proizvodima koji uvelike pridonose brendiranju pojedinih destinacija, ali i otoka u cjelini.

paški sir
Izvor fotografije: Turistička zajednica Grada Novalje

Paški sir dobro je poznat u Hrvatskoj, ali i svijetu, a krajem 2019. godine upisan je u registar zaštićenih oznaka izvornosti i zaštićenih oznaka zemljopisnog podrijetla. Cijenjen zbog svoje kvalitete i prepoznatljivosti Paški je sir već u nekoliko navrata odnosio nagrade.

Krajolik svakako doprinosi kvaliteti paških delicija, posebice sira koji se izrađuje od mlijeka ovaca hranjenih aromatičnom lokalnom vegetacijom, koju jaki vjetar prirodno prekriva morskom solju. To je ono što ovom fantastičnom siru daje prepoznatljiv oštar i slan okus.

///Paški sir – delicija oplemenjena mirisnim biljem, morskom soli i ljudskim marom

Na otoku Pagu se uzgaja oko trideset tisuća muznih ovaca. Tradicija organiziranog sirarstva počinje još u 18. stoljeću, a godišnje se na otoku proizvede više od 200 tona sira. Zemljopisno područje proizvodnje Paškog sira obuhvaća područje otoka Paga i dva otočića – Maun i Skrda. Sir dozrijeva najmanje šest mjeseci, a optimalno godinu i dulje.

Pag ovce
Izvor fotografije: Turistička zajednica Grada Novalje

Po reputaciji i proizvodnji Pag je najvažnija sirarska zona u Hrvatskoj, a Paški sir najpoznatiji je i najvažniji stil i brend hrvatskih sireva. Glavni proizvođaći su Paška sirana, Gligora, Oštarić i Škoda.

///Otok Pag uvršten među najbolja europska odredišta za ljubitelje sira

Mladi paški sir u Boškincu

Udruga proizvođača paškog sira ove će godine svoje prve mlade sireve predstaviti i izložiti na kušanje na posebnoj manifestaciji, en primeuru sireva koji će se održati u paškom Boškincu. Udruga zadnjih godinu dana radi na vidljivosti poznatih i manje poznatih paških brendova.

mladi paški sir
Izvor fotografije: Turistička zajednica Grada Novalje

Trenutno Udruga ima dvanaest članova, a to su: Paška sirana, sirana Gligora, sirana Mih, sirana Puđa, OPG Tomislav Vidas, OPG Krunoslav Vidas, OPG Branimir Čemeljić, OPG Emil Oštarić, OPG Franjo Zubović, OPG Domagoj Škoda, obrt A & S i OPG Figurica. Predstavljanje aktualne paške sirarske proizvodnje u formi en primeura logičan je potez Udruge proizvođača paškog sira, koji na ispravan način valorizira kulturu sira i paški sir kao proizvod.

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.