Božićni recepti Srijema i Slavonije: Imamo recept za fiš, ali i salenjake

Tradicijski okusi Srijema i Slavonije posebno su ukusni u predblagdansko i blagdansko vrijeme. Recepti koje su koristili naši stari preživjeli su sve do današnjih dana, a to i ne čudi, jer ukusna jela nemaju rok trajanja.

fišijada u vinkovcima
Izvor fotografije: Turistička zajednica grada Vinkovaca

Stanovnici Srijema i Slavonije oduvijek su bili pravi gurmani zbog čega su njihovi recepti pripremljeni s puno ljubavi i isključivo s domaćim namirnicama. Fiš paprikaš na tradicijski način kao glavno jelo uz neizostavne salenjake za desert naš su prijedlog za blagdanski obrok, koji se tradicionalno sprema u Srijemu i Slavoniji već dugi niz godina.

Naravno uz kvalitetnu hranu na stolu se mora naći mjesta i za kvalitetno vino, a svi znamo kako vinu u Srijemu i Slavoniji kvalitete ne nedostaje.

Fiš paprikaš na tradicijski način

Namirnice za 10 osoba

srijem slavonija recepti
Foto: Sanja Mijac, izvor: Turistička zajednica Vukovarsko-srijemske županije

SASTOJCI:

PRIPREMA:

  • Šaran (očišćeni) 2,00 kg
  • 2 vrste druge ribe – som/štuka 1,00 kg
  • Ulje 0,10 l
  • Luk crveni 0,40 kg
  • Domaći sok od rajčice 0,50 l
  • Pekmez (pire) od rajčice 0,15 kg
  • Sol, vegeta 0,02/0,01 kg
  • Vino bijelo 0, 20 l

Na malo masnoće i vode dinstamo crveni luk, a potom pasiramo, zalijemo vodom ili oko pola litre temeljca bijele ribe s mljevenom kuhanom ribom. Zalijemo rajčicom (sok i pire), dodamo sol i crvenu papriku slatku i ljutu, po želji i papra, pustimo da nam kuha 10 – tak minuta. Potom dodajemo temeljac 10% više nego li nam treba juhe. Pustimo da prokuha, pa lagano dodajemo ribu koju smo prethodno marinirali u začinima (vino, par kapi octa ili limun sok). Lagano kuhamo ribu oko 15 minuta. Kada je kuhana, dodajte ostatak vina. Servirajte sa domaćim širokim rezancima.
Vinska preporuka: Graševina, Vinarija Knezović

Salenjaci

Kolač Srijema i Slavonije koji se ističe svojim karakterom, posebnošću i onim što simbolizira, to su sigurno salenjaci. Svinjsko salo u desertu? To nigdje drugdje nećete susresti. Može biti sumnjičav samo onaj tko nije probao ovo slastičarsko maleno remek – djelo.

srijem slavonija recepti
Foto: Turistička zajednica Vukovarsko-srijemske županije

Tijesto salenjaka je prozračno, nalik lisnatom, pa su salanjaci nešto poput slavonske inačice kroasana, nadjeveni gustim pekmezom, ili mlijekom pofurenim mljevenim orasima. Ako ih negdje zateknete još mlake, teško ćete se zaustaviti na jednom.

SASTOJCI:

PRIPREMA:

  • Brašno (70% glatkog i 30% oštrog) – 1,00 kg
  • Mlijeko – 0,50 l m
  • Mineralna voda – oko 2 dcl
  • 3 žlice šećera – 0,06 kg
  • Sol – 0,015
  • Jaje – 1 – 2 kom
  • Svježi kvasac – 1 kocka
  • Svinjsko salo – 0,40 kg

Uz malo razrijeđenog mlakog mlijeka dodati šećer te izmrvljeni kvasac, pa pustiti sa strane na toplom. U posudu za miješanje staviti brašno (90%) – napraviti udubljenje u koje dodajemo ostale sastojke s tim da od bjelanjaka istučemo snijeg te uskvasali kvasac. Lagano miješamo sastojke kako bi dobili mekano tijesto (ne premekano). Ostavimo da se diže oko pola sata potom na pobrašnjenoj podlozi razvaljamo i mažemo tijesto sa samljevenim salom te ga preklapamo kao za lisnato tijesto. Ostaviti da miruje ½ sata. Sve ponoviti još dva puta. Što se više puta preklapa postižemo bolju lisnatost tijesta.
Nakon toga razvaljati, rezati na trokute, na svaki trokut staviti malo marmelade, zaviti i ostaviti da narastu pa staviti peći na 200 stupnjeva. Pečene posuti šećerom u prahu.
Vinska preporuka: Traminac, Iločki podrumi

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.