Centar svijeta nalazi se u Hrvatskoj, točnije u Ludbregu

Ludbreg je izgrađen je na temeljima grada Castrum Ioviu, kojeg su izgradili stari Rimljani. Zbog dobrog geografskog položaja na kojem se danas nalazi Ludbreg, izraslo je rimsko naselje, odnosno grad s cjelokupnom infrastrukturom, kanalizacijom, forumom, termama i ubrzo je postao trgovačko i prometno središte.

centar svijeta u ludbregu
Trg u Ludbregu, foto: Turistička zajednica grada Ludbrega

I upravo iz tog vremena potječe legenda koja kaže kako su na ovom mjestu bili zamišljeni krugovi zemaljski, a na njihovim obodima velike metropole.

Kako je u Ludbregu centar svijeta, potvrdio i švicarski povjesničar umjetnosti

Legendu kako se u Ludbregu nalazi centar svijeta potvrdio je švicarski povjesničar umjetnosti dr. Erasmus Weddigen, čest gost Restauratorskog centra i zaljubljenik u Ludbreg, i to slučajnim poigravanjem šestarom i zemljopisnom kartom. On je naime, uzevši za ishodište Ludbreg, opisivao po karti krugove i uočio kako se stvarno na toj zamišljenoj liniji nalaze veći gradovi, ne samo u Hrvatskoj, nego i šire. Najbliži dokaz ove legende su i Ludbregu najbliži gradovi: Varaždin, Koprivnica, Čakovec i Varaždinske Toplice, koji su od Ludbrega udaljeni oko 20 kilometara.

centar svijeta u ludbregu
Središte svijeta, foto: Turistička zajednica grada Ludbrega

Dr. Weddigen je proučavajući zemljopisnu širinu i dužinu, pronašao na suprotnoj strani kugle zemaljske antipod Ludbrega, mali južnopacifički otočić Antipodes, blizu Novog Zelanda. Njegovo je nastajanje vezano uz još jednu ludbrešku legendu – legendu o Ludbergi…

Žena koja je protjerala nečastivog iz Ludbrega

Legenda priča kako je Ludberga bila vješta i poznata vinogradarka. Nečastivi se pojavio u liku prebogatog grofa koji ju je htio zavesti i preoteti joj vinograd. U naletu bijesa Ludberga je vraga drvenim križem takvom silinom zabila u zemlju da je na suprotnoj strani zemljine kugle eksplodirala Antipodravina i od nje je preostao samo vulkanski otočić Antipodes. Na taj događaj ukazuje izvor slane vode koja se i danas može zapaliti, jer dolazi iz samog središta Zemlje.

centar svijeta u ludbregu
Mozaik centra svijeta, foto: Turistička zajednica grada Ludbrega

Ludbreg je poznato, 500 godina staro svetište, utemeljeno u čast Predragocjene Krvi Kristove, koja se čudom pojavila u kapelici Sv. Križa dvorca Batthyany. Prema kazivanju kršćanstva, sva mjesta na svijetu vezana uz Isusa Krista nazivaju se Centrom svijeta. Pošto u Ludbregu i danas postoji ampulica s krvlju Isusa Krista, to je i najčvršći dokaz cijele teorije centra svijeta.

///Ludbreg: Legenda o krugovima zemaljskim

I na kraju, u centru svijeta se združuju sva četiri elementa postojanja: vatra, voda, zemlja i zrak. Ludbrežani im kao vrsni vinogradari i potomci Ludberge, pridružuju peti element – iskričavo ludbreško vino. Želite li ga isprobati? Posjetite Ludbreg, centar svijeta u kojem se vino svakog prvog travnja toči iz gradske fontane.

Izvor i foto: Turistička zajednica grada Ludbrega
Članak originalno objavljen 28. studenoga 2020.

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.