Cerovačke špilje skrivaju likove iz bajke, ali i ostatke špiljskog medvjeda i lava

Smještene u južnom dijelu Parka prirode Velebit, četiri kilometra od Gračaca, Cerovačke špilje su jedan od najznačajnijih, ali i najpoznatijih speleoloških objekata u Hrvatskoj. Ovaj turistički atraktivan kompleks sastoji se od tri špilje, Donja, Srednja i Gornja, a istraženo je oko sedam kilometara kanala.

Gornja špilja nalazi se iznad željezničke pruge, na nadmorskoj visini od 671 m, dok se Donja špilja nalazi ispod pruge na nadmorskoj visini od 624 m. Za turiste otvoreno je oko 700 metara Donje i Gornje špilje, no to je sasvim dovoljno za uživanje u ljepotama Cerovačkih špilja. Zanimljivo je kako su špilje otkrivene slučajno prilikom izgradnje željezničke pruge 1924. godine. Po graditelju pruge Nikoli Turkalju Donja špilja dobila je i ime.

Voda svojim konstantnim kapanjem nastavlja tisućama godina star proces gradnje siga. Ove špilje su iznimno bogate i nalazima iz davne prošlosti. Osim velike količine arheoloških ostataka također su jedno od većih nalazišta špiljskog medvjeda u Hrvatskoj, a ovdje su pronađene i kosti špiljskog lava te konja i divokoze kojima su se hranili prije 20 tisuća godina.

Uz brojne arheološke ostatke iz željeznog doba (ulomci keramičkih posuda, uporabni predmeti od bronce, kosti i kamena) u špiljama je otkrivena i fosilna ljudska kost, te koštana šila i kremeno strugalo u Dvorani paleolitskog lovca koji svjedoče o čovjekovoj prisutnosti od vremena mlađeg paleolitika.

Dobro promotrite fotografiju: Koga vidite?

Pri posjetu špilji prepustite se mašti jer ovdje ćete ugledati mačku, patuljke pa i djeda Mraza, zapravo samo o mašti posjetitelja ovisi koga će prepoznati u oblicima kalcijevog karbonata. Ljeti je špilja dobro rashlađenje od vanjskih temperatura.

Centar izvrsnosti rezultirao porastom posjećenosti

U lipnju je realiziran projekt Centar izvrsnosti Cerovačke špilje čime je stvorena suvremena, inovativna i integrirana posjetiteljska destinacija temeljena na vrijednostima održivog upravljanja prirodnom baštinom. Nakon otvorenja Centra izvrsnosti brojke posjetitelja značajno su porasle s prosječnih 8.000 posjetitelja na ovogodišnjih 12.000.

Zbog jedinstvene prirodne ljepote i brojnih nalaza iz prošlosti, Cerovačke špilje su 1961. godine zaštićene kao geomorfološki spomenik prirode.

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.