Četvrti dan Camino Krk: nezaboravna šetnja ispod krčkog mosta i podsjetnik na pravilo – No vino, No Camino!

spot_img

Četvrtog dana, hodočašće Camino Krk, na relaciji dugoj 21 kilometar, iz središta Omišlja kreće prema Čižićima, obilazeći, pritom, krajnji sjever otoka. Polazište je vidikovac zelene oaze Omišlja – parka Dubec – uz koji je smještena i jednobrodna romanička crkvica sv. Antuna Padovanskog. Ugodna se šetnja do sjevernog vrha otoka nastavlja uz raštrkano naselje i samu obalu tj. uvale Večja, Martinj i Lučicu. Prolaskom južnim rubom kampa Omišalj, staza ide do raskrižja čiji krak vodi prema Zračnoj luci Rijeka, da bi se, rijetkim raslinjem prošaranim krajolikom, uzdigla do mjesta gdje kreće Krčki most, nadomak ogoljelog otočića Sv. Marko.

Dan 4. Ruta Omišalj – Čižići #caminokrk #caminokrkstory #visitomišalj Buen Camino

Objavljuje Turističke pričeSubota, 11. rujna 2021.

Dan četvrti Camino Krka pamtit ću po prolasku ispod krčkog mosta što je prizor koji je uistinu impozantan i nevjerojatno je kada prođete ispod njega tek tada shvatite stvarnu veličinu ove građevine. Krenuli smo iz Omišlja s rive jer smo večer prije na rivi uz more u restoranu završile rutu. Dagnje, riba, pizza sve je bilo izvrsno uz neizostavnu žlahtinu, zaštitni znak Krka, koji nas je pratio naravno svaku večer nakon puta. Svaka preporuka, znate kako na Camino kažu “No vino no Camino”, a toga se treba držati, ipak Španjolci znaju, njihov Camino traje stoljećima.

Šetnja od Omišlja do krčkog mosta je bila odlična prava šetnja, nešto malo kamenitog terena prije mosta gdje su prizori na Bakarski zaljev uistinu fascinantni. Nama je ovaj četvrti dan bio ujedno i najtopliji i iako smo hodali u rujnu temperatura je na suncu prelazila 30 stupnjeva. Ugodno za turiste i kupače, ali ne baš za hodače. Za razliku od prethodnog dana ovdje kada izađete iz Omišlja vodu nećete naći do špilje Biserujka i morate imati minimalno tri litre vode uz sebe jer ova ruta prolazi kamenjarom bez puno hladovine i nemate nigdje usput vode. Ali imate plaža. Nikako ne propustite kupanje ispod mosta gdje do uvale Voz ima odličnih malih plaža, a to vam je odlična prilika za oporavak umornih mišića i potpunu relaksaciju koju more pruža.

GALERIJA / Camino Krk dan 4. Ruta Omišalj – Čižići #caminokrk #caminokrkstory #visitomišalj

Objavljuje Turističke pričeNedjelja, 12. rujna 2021.

Uz more, hodočasnička se ruta sada spušta prema uvali Voz i poluotoku Vošćica na kojem se uz temelje antičkog zdanja nalazi i utvrda Maltempo čije su zidove, s ciljem nadgledanja pomorskog prometa u Tihom kanalu, podignuli Mlečani.

Kada dođete do kraja uvale svakako pogledajte iza sebe jer slijedi još jedna nezaboravan prizor na krčki most i kristalno čisto more. Na uzvišenom predjelu, između uvala Voz i Peškara, odnosno rta Bejavec i Tihog kanala, na lokalitetu Kapelica, svoje su mjesto pronašli: stražarnica i ostaci izdužene građevine s bočnim ulazom, dok se u njihovoj neposrednoj blizini proteže ekološka plantaža smilja koju ne možete ne uočiti i ne namirisati.

Ako i vama bude vruć dan iskoristite ovu stražarnicu u kojoj je kao u frižideru, a nama je poslužila za odmor od sunca i kratku stanku nakon uspona.

I tako ćete uz pogled na cijelu rivijeru Crikvenica koračati sve do špilje koju nikako ne smijete zaobići. Još jedan savjet koji zlata vrijedi je kako se ispod špilje s lijeve strane Camina nalazi pješčana uvala pa opet prilika je to za izuti cipele i čarape i odmoriti noge ili se cijeli okupati. Camino pravilo i u Španjolskoj je, stani kad god vidiš vodu izuj se i namoči noge, a taj recept očuvat će vaše noge od žuljeva. Svako stajanje izuvanje i odmor nogu. Znam neće vam uvijek biti do toga, stalno se izuvaj obuvaj, ali kada znate da ako to ne radite slijedi hodanje s žuljevima onda neka vam ne bude teško poslušati ovaj savjet. Mene je ovome naučila Vera koja je sa mnom prešla oba Camina i bivša je vojnikinja koja je po putu brojnima otkrila tajnu lakšeg podnošenja žuljeva ako i nastanu. Naime zaboravite na sve flastere i umjetne kože, jedina stvar s kojom ćete moći hodati, ako ste već dobili žuljeve, je blazinica i preko nje onaj samoljepljivi flaster. Jasno na žulj antibiotska krema ili sprej ovisno o tome kakav je sam žulj.

Objavljuje Turističke priče u Nedjelja, 12. rujna 2021.

Duža šetnja stjenovitim, sjeveroistočnim priobaljem otoka uz Vinodolski kanal vodi do uvale Slivanjske gdje se skriva ova inače jedna od najljepših otočnih pješčanih plaža. Između te se uvale i naselja Rudine smjestila špilja Biserujka čiju atraktivnu unutrašnjost karakterizira bogatstvo špiljskih ukrasa – kalcitnih siga, posebice stupova i stalaktita. Špilja radi do 16.30 sati i na to pazite ako je želite vidjeti mi smo zbog kupanja u svakoj uvali taman upale na zadnju rutu obilaska. I ovdje kupite vodu u suvenirnici što nas je spasilo jer je vrućina bila jaka i voda se brzo popila. Bez vode nikada ne smijete ostati to vam je jasno.

Nakon špilje Biserujke slijedi put prema Čižićima preko Rudina, s time da posljednju dionicu četvrtog dana, čine ostaci crkve sv. Petra.

U Čižićima ćete naći restorane i kafiće tako da ne morate brinuti za okrjepu na kraju dana. I ovdje se možete okupati, odmah kraj Čižića je uvala Soline poznata po ljekovitom blatu. Mi smo se ovu večer vratili na Krk jer moja sestra Adrijana je dobila žulj ispod nokta na nožnom palcu što je zahtijevalo čišćenje u turističkoj ambulanti otoka pa čak i antibiotik zbog čega je preskočila idući dan hodanja. Ambulanta je brzo obavljena bez čekanja i već smo bili u jednom od najboljih restorana u gradu Krku gdje su nas s nogu oborile šurlice i salata od hobotnice. I naravno No vino No Camino – čaša krčke žlahtine.

Objavljuje Turističke priče u Utorak, 14. rujna 2021.

U Hrvatskoj, još od 1203., bratovštine zavjetovane sv. Jakovu organizirano pomažu hodočasnicima na njihovom pješačkom pothvatu. Današnja Bratovština Sv. Jakova, sa sjedištem u Samoboru, naslijedila je tu vrijednu tradiciju, a članica je i istoimene Nadbratovštine iz Santiago de Compostela, inače središnje asocijacije koja okuplja udruge i bratovštine iz cijelog svijeta što nose Jakovljevo ime. Upravo u suradnji s hrvatskom Bratovštinom, 2019. godine, slijedom srednjovjekovnih hodočasničkih staza otoka Krka, započelo je obilježavanje službene hrvatske Camino rute sa željom da ona postane dijelom europske mreže hodočasničkih putova sv. Jakova. Dodajmo tome kako je Camino Krk (sve)otočna kružna ruta, ukupno duga nešto više od 150 kilometara, koja prati infrastrukturu postojećih pješačkih (i biciklističkih) staza.

Njezina početna točka nalazi se u otočnom središtu – gradu Krku, tj. Krčkoj katedrali, a završna u naselju Kornić, sasvim primjereno, u župnoj crkvi posvećenoj upravo sv. Jakovu apostolu. Sam obilazak krčke rute podijeljen je u sedam hodočasničkih poglavlja, točnije sedam dana koliko je potrebno da se istinski doživi otočna povijesna, kulturna, a posebice sakralna baština uronjena u impresivne prirodne ambijente i jedinstvene urbanističke cjeline. Mi smo je prehodali i oduševljeni smo kako izgleda dan prvi pogledajte OVDJE, dan drugi OVDJE i dan treći OVDJE.

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.