Četvrto izdanje Festivala Traminca u Iloku

Nakon stidljivog početka prije tri godine te dvogodišnjeg provlačenja kroz bespuća korone, Festival traminca će 10. i 11. lipnja doživjeti svoje četvrto izdanje. Mjesto održavanja je i dalje isto, Ilok, no lokacija svih sadržaja, od gala večere, radionica do izložbenog dijela i after partyja, ovaj put će biti u prekrasnom i bajkovitom ambijentu hotela Dunav.

Od davnina se vino iz Iloka cijenilo na europskim dvorovima, a upravo se iločki Traminac prije šezdesetak godina pio na krunidbi kraljice Elizabete II. Upućeni kažu da je ova kraljevska sorta upravo u Srijemskom vinogorju dala svoj maksimum. S dvadesetak vinarija na vinskoj cesti danas je Ilok nezaobilazna destinacija za sve vinoljupce, a Festival Traminca prilika za upoznavanje s ovom nadaleko poznatom sortom.

Donosimo kompletnu satnicu Festivala sa svim informacijama koje će vas uvjeriti da je Ilok 10. i 11. lipnja mjesto koje morate posjetiti.

Petak, 10. lipnja, 19:30

GALA VEČERA, gost Marin Rendić, chef koji je u Zagrebu s velikim uspjehom vodi restoran Bistro Apetit by Marin Rendić.

  • Tartar od ribeyea/čips od kulena – Traminac Zima
  • Pastrva sous vide/badem/pesto od medvjeđeg luka – Traminac Trs;
  • Palenta/pileća jetrica/pjena od crvene paprike – Traminac Rosamal (Vinarija Papak);
  • Rižoto od butternut tikve/lički brie – Traminac Buhač;
  • Crna svinja/krema od mrkve i timjana/mlada mrkva u cikli – Traminac Principovac (Iločki podrumi);
  • Mandarina desert – Traminac izborna berba bobica (Vinarija Dragun)

Dodajmo kako ulaznica za večeru koja uključuje šest slijedova hrane i šest različitih traminaca iznosi 490 kuna, a broj mjesta je ograničen. Rezervirati možete putem maila .

Subota, 11. lipnja 2021.

10.00-17.00 sati

ALTO ADIGE – masterclass by LUCA GARDINI – najbolji traminci Alto Adigea;

GOSTUJUĆA SORTA – Tamjanika, masterclass by TOMISLAV IVANOVIĆ;

FRANCUSKI SIREVI IZ LIKE I TRAMINAC – Premijerno predstavljanje traminaca iz vinarija Zima, Zajec, Povratak, Baković Kaselj, Vinum i Krauthaker uz francuske sireve iz Like chefa Marina Rendića koji će, također, u Iloku doživjeti svoje prvo javno predstavljanje;

NEŠTO SASVIM DRUKČIJE – Marcellina, traminac iz vinograda u Paoniji u Coloradu na nadmorskoj visini od 2000 metara – najviši traminac na svijetu!

ĐORĐE BIKICKI – Regionalna senzacija koja se prvi put hrvatskoj javnosti predstavila upravo na prvom izdanju Festivala traminca, i to s fantastičnim maceriranim tramincem Uncensored. Ovaj put Đorđe će predstaviti cijeli spektar svojih traminaca i objasniti zašto je Fruška gora idealno podneblje za tu sortu. Mentor i najbliži suradnik mu je veliki Oskar Maurer iz Hajdukova nedaleko od Subotice.

MARC TEMPE – Veliko predstavljanje ove značajne alzaške vinarije koja je, uz Domaine Weinbach i Zind-Humbrecht, jedina vinarija iz Alsacea koju je Robert Parker, i to za gewurztraminer Grand Cru Mambourg Selection de Grain Nobles, nagradio s maksimalnih 100 bodova;

TRAMINAC I ČOKOLADA – Miloš Stojaković iz čokolaterije Aguara priredio je za tri različita predikata Iločkih podruma tri posebne čokolade napravljene samo za ovu prigodu.

Ulaznica za sve radionice je 500 kuna. Broj mjesta je također ograničen, a rezervacije možete slati putem maila.

Od 17.00 sati pa sve do ponoći slijedi izložba traminaca.

Zovu ga „Dunavskim kraljevstvom vina i starina”, nadaleko je poznat po svojoj gostoljubivosti, a zanimljivo je kako ima i restoran s Michelinovom preporukom. Srijemski grad Ilok, grad kraljevskih vina i najistočniji hrvatski gradić koji jednostavno morate posjetiti.

Upoznajte Ilok, grad koji ima najljepše izlaske sunca, vrhunske tramince, jednoga sveca, moćni Dunav i vinorodnu Frušku goru. Oduševit će vas njegova povijesna jezgra koju je još u 15. stoljeću utvrdio vladar Nikola Iločki. 

Ilok Vas čeka zašto već niste tamo?

/// Prijedlog za vikend: Slavonska priča od Bošnjaka preko Vinkovaca i Vukovara do Iloka

Onaj tko odabere odmor na jednom od seoskih gospodarstava Srijema i Slavonije otkrit će ljepotu tradicije, uživat će u druženju s domaćinima, dobro će jesti, udisati svježi zrak, a vratit će se kući napunjenih baterija i s doživljajima koje će dugo pamtiti. Nećete vjerovati što sve skriva ova ravnica koju su opisali i opjevali brojni književnici i pjesnici, a turist koji je jednom došao uvijek joj se ponovno vraća. Preporuke obiteljskoj smještaja i kuća u Vukovarsko srijemskoj županiji potražite ovdje.

/// Odmor kakav nikad niste doživjeli: Odabrali smo za vas najbolje kuće u Srijemu i Slavoniji

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.