Prijedlog za vikend: Slavonska priča od Bošnjaka preko Vinkovaca i Vukovara do Iloka

Prijedlog za vikend destinaciju koja se nalazi 2 i pol sata vožnje od Zagreba uključuje obilazak najistočnije županije i uživanje u domaćim specijalitetima i prizorima slavonske ravnice koji su u ovo doba godine posebno živopisno obojani. Slavonija je kao najbolje ulje na platnu oslikana zlatnim bojama, protkana zlatom kako joj i turistički slogan govori. Silazak s autoceste u Županji i odmah tu, na samo dva kilometra, nalazi se pravo autohtono slavonsko selo Bošnjaci.

Ovdje zastanite i potražite objekt Matkova pecara gdje ćete biti smješteni u autohtonoj kući, a ujedno ćete imati priliku upoznati se sa najglasovitijom voćnom kapi zlatne ravnice – kraljicom rakijom. Naime vlasnik ovog obiteljskog domaćinstva registrirani je proizvođač rakija i likera i u sklopu smještaja imate uređenu kušaonicu.

Članak se nastavlja ispod oglasa

Često smo pisali o vinskim cestama i vinima, a na krajnjem istoku u Srijemu u najistočnijoj hrvatskoj županiji pronaći ćete sasvim drugačiju cestu, točnije put. I to put voćne kapi. No, tura nije za malu djecu jer voćne kapi dolaze od šljive, a znamo što znači kombinacija šljive i kapi u Srijemu i Slavoniji. Znači hedonizam i uživanje, a kada kapljicama dodate neizostavnu gastro ponudu dobijete dobitnu kombinaciju za kraljevski izlet. Popis tematskih ruta po slavonskim i srijemskim dvorištima potražite ovdje.

/// SRIJEM I SLAVONIJA ZOVU – Nisu ceste vina, na Istoku su hit Putevi voćne kapi

U Bošnjacima, odmah preko puta smještaja u ovoj autohtonoj kući, nalazi se restoran u kojem možete kušati domaću, autohtonu hranu. Preporučamo vam slavonski doručak s masnom pogačom, kiselim vrhnjem i tradicionalnim slavonskim delicijama kojih doista nema svugdje. Uz doručak svakako kuhanu rakiju i biti ćete veseli cijelog dana.

Zanimljivo, u ovom malom slavonskom mjestu koje odiše slavonskim duhom, miris tradicije naći ćete na svakom koraku, uz široke slavonske šorove i miris svježe pokošene trave uz zvukove pričica i pojedini prodoran pijetlov kukuriku. I baš ovdje nalazi se i jedan od tek dva Šumarska muzeja u Hrvatskoj.

Nakon Bošnjaka put Vas vodi prema najstarijem kontinuirano naseljenom mjestu u Europi u kojem je pronađen najstariji europski kalendar Orion i kojem su stolovala dva rimska cara Valens i Valentinijan, od kojih danas jedan ima pivo koje nosi njegovo ime i omiljena je kraft poslastica koju morate probati.

/// Beeram domaće: Rimski carevi u Vinkovcima započeli tradiciju pivarstva

U Vinkovcima svakako trebate posjetiti Gradski muzej i doznati detaljno priču o carevima, Orionu i tragovima života koji vode 8.300 godina u prošlost. Svakako uz slavonsku Amazonu, Bosut, jedinu rijeku koja teče uzvodno i nizvodno kako joj se hoće, prošetajte do rodne kuće Ivana Kozarca, autora nadaleko poznate ljubavne pjesme “Milovo sam…”. Ispred njegove kuće je spomenik toj nesretnoj ljubavi, a u dvorištu kuće moguće je organizirati i living history program koji bi ispričao zanimljivu priču o Vinkovcima.

Članak se nastavlja ispod oglasa

Zaustavite se u Vinkovcima i pronađite smještaj u jednom od brojnih hotela ili i privatnih smještaja, te obiđite i provozajte se šumom kraj Vinkovaca s elektro vozilima i uživajte tik do grada u prizorima stada srna i jelena. Brojni restorani, lovačke kuće van grada i salaši zadovoljit će nepce i najzahtjevnijih, a večernja šetnja zanimljivim i uređenim gradskim centrom vratit će vas u urbane sadržaje.

Na putu iz Vinkovaca prema Vukovaru svakako zastanite na ručak u najveći objekt ruralnog turizma najistočnije županije u Acin salaš u mjestu Tordinci. Tordinci su mjesto između Vinkovaca i Vukovara, a ovdje možete uživati u vožnji kolima, jahanju, ali i pravom seoskom dvorištu punom domaćih životinja. Hrana je domaća, a ponuda autohtona i odavdje ćete otići veseli i siti kako se i očekuje kada ste u Slavoniji.

Sljedeća destinacija je grad heroj Vukovar koji nudi brojne sadržaje, a ovog vikenda ovdje se održava i VukovArt odličan urbani festival. U Vukovaru ne smijete zaobići posjet novouređenom Vodotornju te vožnju Dunavom elektrobusom koja je poseban doživljaj. Ove dvije stvari su “must see” kada dođete u Vukovar. Od lokacija koje ne biste trebali izostaviti u Vukovaru su i posjet Muzeju ratne bolnice, Groblje branitelja te posjet Spomen domu Ovčara. Preporučamo posjetiti i vukovarski dvorac grofova Eltz, inače jedan od najvećih i najljepših primjera feudalne svjetovne arhitekture u Republici Hrvatskoj. Svakako na izlazu iz Vukovara prema Iloku morate posjetiti i Muzej vučedolske kulture suvremeno uređen muzej koji najbolje prezentira povijest Vučedolaca i čiji postav je iznimno atraktivan i zanimljiv.

/// VukovART: Od 15.5.-15.6. u Vukovar će uploviti umjetnici, glazbenici i glumci

/// Što je zajedničko Vukovaru, Berlinu i Londonu?

/// Glasoviti dvorci Srijema: Povijest s mirisom Dunava

A kada ste krenuli prema Iloku iz Vukovara zastanite na ručak u Sotinu. Gondola je objekt u kojem ćete u posebno zanimljivo uređenom slavonskom dvorištu kušati nevjerojatne slavonske delicije. Preporuka za masnu pogaču i salenjake za desert.

Općenito od sitnih zalogajčića do konkretnih zalogaja, od pikantnih jela do najfinijih slastica, kada je hrana u pitanju Srijem i Slavonija su nenadmašni. O tome kakvog je okusa sreća i što trebate probati kada ste u ovom djelu Hrvatske detaljno smo pisali na linku ovdje.

/// Znate li kakvog je okusa sreća?

/// Rukavica je bačena: Srijemski doručak ozbiljna konkurencija tradicionalnom engleskom doručku

Za kraj vikenda koji će vas sigurno ugodno iznenaditi ostavili smo biser Srijema pitoreskni gradić najboljih vina, Ilok. Ovdje morate obići dvorac i srednjovjekovnu jezgru sa crkvom i samostanom. Udahnite povijest s mirisom Dunava. U Iloku se nalazi i restoran Dunav nositelj Michelinove preporuke gdje obavezno preporučamo specijalitet nadaleko poznat, a to je fiš bez kosti.

/// Donosimo kompletan popis hrvatskih restorana s Michelinovom zvjezdom, s oznakom Bib Gourmand i oznakom Michelin plate

/// Suvenir bez kojeg se iz Srijema ne vraća kući: Beč mu se divio, carevi ga obožavali, a pio se i na Titanicu

Stare iločke podrume i imanje Principovac sigurno nećete zaobići. Ako želite posjetiti duh i miris malih domaćih vinarija provjerite Vinariju Papak koje se nalazi na najistočnijoj točki naše države.

Onaj tko odabere odmor na jednom od seoskih gospodarstava Srijema i Slavonije otkrit će ljepotu tradicije, uživat će u druženju s domaćinima, dobro će jesti, udisati svježi zrak, a vratit će se kući napunjenih baterija i s doživljajima koje će dugo pamtiti. Nećete vjerovati što sve skriva ova ravnica koju su opisali i opjevali brojni književnici i pjesnici, a turist koji je jednom došao uvijek joj se ponovno vraća. Preporuke obiteljskoj smještaja i kuća u Vukovarsko srijemskoj županiji potražite ovdje.

/// Odmor kakav nikad niste doživjeli: Odabrali smo za vas najbolje kuće u Srijemu i Slavoniji

Izvor: Turistička zajednica Vukovarsko-srijemske županije

- Oglas -

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.