Dani okusa hrvatske tradicije od petka i u Zagrebačkoj županiji

Turistička zajednica Zagrebačke županije danas je predstavila program i sudionike trećeg izdanja manifestacije Dani Okusa hrvatske tradicije, koji se održava 18. – 28. 11. 2022. godine i u restoranima na području Zagrebačke županije.

Predstavili su se nositelji standarda Okusi tradicije ugostiteljski objekti Vinogradarska kuća Braje iz Jastrebarskog, Restoran Samoborska klet iz Samobora, Izletište Vina Kos-Jurišić Sveti Ivan Zelina), Seosko domaćinstvo Stara preša Šenkovec, Restoran Mon Ami i Bistro Babriga Velika Gorica.

Restoran Ivančić Jastrebarsko, Krčma „Gabreku 1929.“ Samobor i Izletište Suhina Sveta Nedelja nositelji su standarda Okusi tradicije zagrebačkoga kraja koji također sudjeluju u ovogodišnjim Danima Okusa zagrebačkoga kraja.

– Uzimajući u obzir kako su gastro i eno ponuda na globalnom turističkom tržištu jedan od glavnih motiva putovanja, identificiran je veliki potencijal za iskorištavanje sinergija i planski razvoj. Turisti žele  upoznati lokalnu gastronomiju i ponudu te na taj način doživjeti destinaciju, naglašava direktorica TZ Zagrebačke županije Ivana Alilović dodajući kako Turistička zajednica Zagrebačke županije upravo sinergijom svih dionika u turističkom lancu vrijednosti kroz treći nacionalni projekt Dani Okusa hrvatske tradicije jača razvijanje koncepta hrane i pića, odnosno strateškog pristupa, što je usvojeno i u Strategiji održivog turizma 2030.

Sva raskoš seljačke kuhinje: Beli žganci, Vrbovečka pera, Plešivički copanjek, Gibanica i Rudarska greblica

Brašno, voda, sol, jaje, malo ulja. Samo to i iskusne ruke. To su okusi Zagrebačkog kraja. Topli i mirisni od mekanog tijesta sa slasnim punjenjem, neka od najpoznatijih autohtonih jela hrvatske kuhinje, neka zaštićena nematerijalnim kulturnim dobrom u svojoj su osnovi jednostavna seljačka jela.

Kravica je davala mlijeko za sir i vrhnje, a koke su davale jaja. Toga je bar uvijek bilo, a vrijedne domaćice usavršile su umijeće izrade tijesta, koje nam danas izgleda tako zahtjevno i složeno, a nekoć je bilo uobičajena kućna radinost, tradicija koja se prenosi s naraštaja na naraštaj.

Jaja, mliječni proizvodi, brašno, krupica, u rjeđim prilikama meso, sezonsko voće i povrće iz vlastitog vrta – sve je to temelj domaće kuhinje zagrebačke okolice. Cijelo područje, i Prigorje, i Moslavina, i Turopolje, i Jaska, i Samobor, i Zaprešić, svi njeguju sličan kulinarski identitet, no opet svaki kraj ima svoje posebnosti i autohtone specijalitete. Restorani i domaćinstva Zagrebačke županije cijene tradiciju i jedva čekaju da obilno ispričaju svoju priču na tanjuru – na vama je da ih posjetite i istražite.

Treći nacionalni Dani Okusa hrvatske tradicije održavaju se od 18. – 28. 11. 2022. u više od 100 restorana diljem Lijepe Naše. Zavirite u bogatu paletu hrvatskog gastronomskog blaga i već od 95,00 kn odnosno 12.61 eur, uživajte u slijedu od tri ili više tradicijskih jela čija se priprema, u objektima nositeljima standarda Okusi hrvatske tradicije, s ljubavlju njeguje i danas. Jela su to čiji  mirisi i okusi osvajaju  dušu i tijelo, a blagovanje pretvaraju u istinski doživljaj i užitak. Popis svih restorana koji sudjeluju u manifestaciji može se naći na www.okusi.hr.

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.