Na sjednici Savjeta projekta Okusi hrvatske tradicije dogovoreno je kako će se, nakon jednogodišnje stanke, nacionalni Dani okusa hrvatske tradicije održati u terminu od 15. do 28. studenog 2021. Kako se očekuje, u manifestaciju će biti uključeno oko 120 ugostiteljskih objekata nosioca standarda Okusi hrvatske tradicije. Oni će gostima kroz 14-dnevno trajanje manifestacije ponuditi najmanje dva menija sastavljena od lokalnih tradicionalnih jela i to po vlastitom izboru u nekoj od četiri cjenovne grupe: 75, 95, 125, odnosno 195 kuna.
Novost je i da će se standard Okusi hrvatske tradicije od ove godine dodjeljivati i vinarima, proizvođačima tradicijskih pića, tradicijskih prehrambenih proizvoda (sir, med…) i namirnica. Cilj je povezivanje proizvođača i ugostitelja, ali i zajednička izgradnja prepoznatljivosti kvalitete i ponude hrvatskih tradicijskih proizvoda kao bitne sastavnice ukupne eno-gastronomske i turističke ponude.
///OKUSI TRADICIJE: Pripremite nepce za rapsodiju okusa hrvatskog Istoka
Standard Okusi hrvatske tradicije za dva nova objekta
Standard su primila dva ugostiteljska objekta: Restoran Mon Ami iz Velike Gorice za Okuse tradicije Zagrebačkoga kraja i Restoran Agro etno park Žabac iz Metkovića, za Okuse tradicije doline Neretve. Standarde su im uručile Rujana Bušić Srpak, predsjednica Savjeta projekta Okusi i Ivana Alilović, direktorica Turističke zajednice Zagrebačke županije, a primili su ga Ivica Mijoč i Bruno Ceronja, vlasnici objekata.
Ivica Mijoč i Rujana Bušić Srpak
Foto: Turistička zajednica Zagrebačke županije
– U dvadesetpetogodišnjoj tradiciji od prvog dana poslovanje temeljimo na izvornoj namirnici.Dvadeset godina smo uvršteni u 100 vodećih hrvatskih restorana, 3 godine zaredom imamo Michelinovu preporuku. Ljubav i trud koji ulažemo u gastronomiju još jednom će biti potvrđen dodjelom ovog standarda. Misao vodilja našeg poslovanja glasi: „hrvatska namirnica na stolu jamstvo je zdravlja, izjavio je tom prigodom Ceronja.
Bruno Ceronja i Ivana Alilović
Foto: Turistička zajednica Zagrebačke županije
Standard Okusi hrvatske tradicije na području 13 hrvatskih županija posjeduje više od 130 ugostiteljskih objekata koji u dnevnoj ponudi imaju najmanje dva tradicijska glavna jela s prilogom.