Dani tartufa u gradu tartufa

Turistička zajednica Buzet te Udruženje obrtnika Buzet već tradicionalno u studenom priređuju manifestaciju “Dani tartufa”, koji će se ove godine održati u devet buzetskih ugostiteljskih objekata.

Dio je to programa Festivala istarskih tartufa, čiji se sajamski dio, zbog već poznatih epidemioloških okolnosti neće održati. Cilj je Danima tartufa usprkos specifičnim vremenima naglasiti Buzet kao Grad tartufa i to u mjesecu kada ovaj skupocjeni gomolj ima najbolja i najkvalitetnija svojstva.

Želja nam je da svi ljubitelji ove gastronomske delicije tartuf kušaju tamo gdje je i nađen – u šumama i na poljima u okolici Buzeta– poručuju organizatori dodajući kako je želja i u ovim malo drugačijim vremenima skrenuti pozornost na Buzet kao grad tartufa.

Organizatori se nadaju kako će ova tradicionalna manifestacija pobuditi interes i kako će Buzet i ove godine, među ostalim i svojim pozicioniranjem na istarskoj gastro karti, uspjeti u posezoni povećati broj turista i broj dolazaka u unutrašnju Istru.

BUZET: DANI TARTUFA UZ POSEBNE JELOVNIKE

Buzetski ugostiteljski objekti svojim će gostima tako nuditi na odabir nekoliko menija u kojima svakako prevladava tartuf, po popularnim cijenama. Prvenstveni cilj je promocija jela od tartufa na malo drugačiji, inovativniji način nego je to u svakodnevnoj ponudi ugostiteljskih objekata. Za ovu gastro manifestaciju, koja je pokrenuta pred pet godina, tiskani su jelovnici kreirani posebno za svaki ugostiteljski objekt.

Zanimljivo Grad Buzet je raspisao javni poziv za dodjelu potpora ugostiteljima za nabavu grijalica za terase i otvorene prostore. Naime kako epidemiološke mjere, koje su na snazi, značajno smanjuju kapacitete ugostiteljskih objekata bila je želja omogućiti im rad na otvorenom i u zimskom dijelu godine. Ugostitelji i posjetitelji pozdravljaju ovu odluku koja će produžiti sezonu terasa, nadaju se svi.

OD 1999. BUZET NOSI TITULU GRAD TARTUFA

Buzet je proglašen gradom tartufa na sjednici Gradskog vijeća ovog Istarskog grada prije 21 godinu 10. rujna 1999. godine. Dan kasnije te iste godine, po prvi puta pripremljena je čuvena mega fritada u divovskoj tavi od 1.999 jaja i desetak kilograma tartufa. Dani tartufa Buzet podsjećaju na ovaj dan, a i dodatno pomažu u brendiranju grada kao središta priče o istarskim tartufima.

Ako ne stignete do Istre pokušajte pripremiti tradicionalno jelo s tartufima u vlastitom domu. Donosimo vam zanimljivo jelo s tartufima po originalnom istarskom receptu na linku.

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.