Destinacija Lika – destinacija zaštićenih prirodnih područja

Gacka dolina veliko je krško polje omeđeno Velebitom prema moru, a prema unutrašnjosti Kapelom. Voda rijeke Gacke izuzetno je čista i bogata kisikom te u njoj rastu brojne zaštićene biljke.

Rijeka Gacka treća je najdulja ponornica na svijetu. Izvorni tok dugačak je 32 km (danas 11 km). Na izvorima rijeke Gacke nalaze se stare mlinice – „malenice“, kako bi stanovnici ondje rekli, od kojih su neke obnovljene u tradicionalnom stilu. Stanovništvo koje je obitavalo u dolini rijeke Gacke (Gačani) su se u prošlosti rijekom kretali „plavima“, plovilima izdubljenima iz jelovih trupaca. Najstariji dokazi o boravku ljudi u Gackom polju potječu iz mezolitika, a područje je bilo značajno i u kasnijoj hrvatskoj povijesti. Flora i fauna rijeke Gacke vrlo je bogata. Vodeno je raslinje bujno zbog povoljne temperature vode, ugodnog kemijskog sastava, muljevita dna, od mahovina, algi pa do stabljikastog bilja.

Članak se nastavlja ispod oglasa

Jeste li znali da pastrva u Gackoj raste pet do sedam puta brže nego u bilo kojoj drugoj pastrvskoj vodi na svijetu upravo zbog obilja hrane i kisika u vodi. Zbog toga su rijeka Gacka i njena pastrva meta svih strastvenih ribiča te je Gacka dolina poznata po mušičarenju na Gackoj.

Osim ribolova, na području Gacke doline možete posjetiti mlinice na samom izvoru rijeke – Majerovo i Tonković vrilo, kupiti svježe mljeveno brašno i kušati svježe ulovljenu pastrvu, voziti bicikl, fotografirati i promatrati vodene ptice, planinariti, pješačiti, voziti se na Quad-u, posjetiti Muzej Gacke u kojem ćete se pobliže upoznati s povijesnim ostacima Japoda. Možete posjetiti i nekoliko kušaonica i saznati kako se proizvode sir, pekmez ili med. Možete posjetiti i kuću tradicijskih zanata, saznati sve o običajima na području Gacke doline i barem na tren postati Ličanin. Također, možete doživjeti i nezaboravnu vožnju prozirnim kajacima po rijeci Gackoj i upoznati se s koritom rijeke izbliza. Gacka dolina idealna je destinacija za odmor bilo da ste ljubitelji gastronomije, adrenalina, kulturno – povijesnih značajki ili prirodnih ljepota jer u ovoj dolini to sve možete i doživjeti.

U Gackoj dolini nalazi se i Hrvatski centar za autohtone vrste riba i rakova krških voda – Otočac koji je otvoren s ciljem da postane mjesto znanstvenog i stručnog istraživanja, mjesto uzgoja mlađi potočne pastrve za poribljavanje krških voda RH, kao i turistička točka u destinaciji Gackoj. U sklopu ovog centra moguće su aktivnosti odlaska na vidikovac uz pogled na Gacku dolinu i fotografiranje s panoramskim pogledom, prolazak poučnom stazom i drvenim mostićem preko izvora Pećina te obilazak Pećine – najstarijeg arheološkog nalazišta na području Otočca.

Ulaznicu za posjetu Hrvatskom centru za autohtone vrste riba i rakova krških voda možete ostvariti i kupnjom zajedničke ulaznice destinacije Lika te upoznati destinaciju Lika u potpunosti. Kupnjom zajedničke ulaznice destinacije Lika uštedjet ćete gotovo 50 % iznosa nego kada biste ulaznice kupovali pojedinačno.

Više o boravku u destinaciji Lika te zajedničkoj ulaznici saznajte na web stranici Klastera Lika Destination.

- Oglas -

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.