Dinara postaje 12. park prirode u Hrvatskoj

Zakonom o proglašavanju Parka prirode “Dinara” zaštitit će se masiv Dinare (Dinara, Troglav i Kamešnica), izvorišni dio i gornji tok rijeke Cetine te krška polja (Hrvatačko, Paško i Vrličko) uz Cetinu u kategoriji parka prirode, moglo se čuti na javnom izlaganju u Kninu.

“Park prirode Dinara bit će 12. park prirode u Republici Hrvatskoj i zajedno s 8 nacionalnih parkova, zaokružit ćemo jednu cjelinu od 20 takvih zaštićenih područja”, rekao je između ostaloga ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić i dodao kako će udio zaštićenih područja u kopnenoj površini Hrvatske povećati na 13%. Više o proglašenju Dinare parkom prirode pisali smo OVDJE.

Najnoviji park prirode imat će površinu od 63.000 hektara, a nalazit će se na području Šibensko-kninske i Splitsko-dalmatinske županije, što predstavlja najveće područje parka prirode nakon Velebita (200.000 ha).

Dinarski krš je fenomen prepoznat na međunarodnoj razini koji obuhvaća puno šire područje, a upravo je po Dinari kao tipskom lokalitetu dobio ime. To je najvrjednija prirodna cjelina krša u svijetu, s debljinom naslaga koja prelazi 8 km te izrazito razvijenim krškim poljima koja objedinjavaju sve krške pojave.

Područje Dinare je izrazito bogato endemičnim i ugroženim vrstama. Obitavalište je preko 1000 biljnih vrsta (petina sveukupne hrvatske flore), od toga 75 nacionalnih endema. Poznato je preko 20 endemskih vrsta životinja, od toga i jedan sisavac – dinarski voluhar. Na Dinari se nalazi i najviši vrh Republike Hrvatske – Sinjal (1831 m). Na području budućeg Parka prirode Dinara nalazi se 11 područja ekološke mreže (2 područja za ptice i 9 za vrste i staništa) tako da je 87 % područja Parka prirode „Dinara“ ujedno i područje ekološke mreže Natura 2000.

Inicijativa da se Dinara proglasi parkom prirode začeta je 2018., a već prošle godine najavljeno je kako će do realizacije doći 2020. Ipak, do proglašenja ovog zakona morat ćemo još pričekati, barem do prvog zasjedanja Hrvatskog sabora.

Foto naslovna: Wikipedia

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.