Dinosauri ostavili tragove u Istri – preko 150 otisaka na jednom otočiću

Ako sumnjate u postojanje dinosaura onda svakako trebate posjetiti Istru točnije Medulin i zaštićeno područje Kamenjak. Na obližnjem otočiću Fenoligi pronađeno je čak 150 otisaka dinosaura u kamenu.

Poluotok Kamenjak posebna ja lokacija zbog iznimno rijetkih otisaka stopala dinosaura pronađenih na otočiću Fenoligi te na Rtu Grakalovcu. Procjenjuje se da na Fenoligi postoji oko 150 otisaka. Prema navodima Javne ustanove Kamenjak i Udruge Zelena Istra tragove su davne 1975. otkrili slovenski biolog Matjaž Gogala i geolog Rajko Pavlovec.

Hrturizam pretplata logo.jpeg

Ovaj lokalitet ima još jednu posebnost jer su na istom mjestu pronađeni otisci i mesojednih i biljojednih dinosaura i stoga što je većina otiska grupirana u staze. Upravo zbog ovog razloga moguće je bilo odrediti način kretanja dinosaura, njihovu brzinu, veličinu te čak dobiti uvid u ponašanje ovih divova.

DINOSAURI I DALJE ŽIVE?

Prema otiscima utvrđeno je kako su baš po Istri hodali biljojedni dinosaur – sauropod koji je imao dugačak vrat, malu glavu i ovalno tijelo te bio dugačak 11 metara, a glava mu je bila na visini od 3 metra te je težio je čak 13 tona. Drugi tip otisaka dolazi od mesojeda – teropoda i ornitopoda. Teropodi, oštrih zubi i “ruku” s pandžama, najveći su ikad živući mesojedi. Iako većina ljudi poistovjećuju teropode s izumrlim grabežljivcima poznatim Tyrannosaurus rex, novija su istraživanja potvrdila da dinosauri i dalje ”žive” jer su današnje ptice vjerojatno nastale upravo od malih, neletećih teropoda. Teropodi na Kamenjaku bili su dugački samo 3 metra, 1,5 metara visoki i teški oko 150 kg. Živjeli su na Kamenjaru sudeći prema fosilima i školjkaši rudisti i oštrige čiji srodnici žive i danas.

Zapisana prošlost

Život se na Zemlji pojavio prije otprilike 3.8 milijardi godina i do današnjeg se dana razvio u nebrojeno puno vrsta koje nas svakim danom iznova začuđuju. Mnogobrojni fosilni ostaci u stijenama vremeplov su koji vodi u daleku Zemljinu prošlost, otkrivajući davno izgubljene prostore i njezine neobične stanovnike. Jedna takva uzbudljiva priča zapisana je i u bijelo-sivom vapnencu Kamenjaka, kojim su dugo vladali veličanstveni gmazovi – dinosauri, a vi ovdje možete doživjeti povratak u daleku prošlost i stvarnu priču o dinosaurima. Postoji li bolja pozivnica za obiteljski izlet?

Izvor i fotografije: JU Kamenjak

Naslovna fotografija: Lothar Dieterich / Pixabay.com

- Oglas -

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.