Dan dinosaura u NP Brijuni: Otkrijte 200 otisaka dinosaura

Nacionalni park Brijuni kao i Kamenjak u Istri skriva tragove stopa dinosaura. Otisci stopala dinosaura otkriveni na čak četiri lokacije Velikog Brijuna te na otocima Vangi, Galiji i Vrsaru.

Turistima su dostupni oni otisci na Velikom Brijunu, a pronaći ćete ih na rtovima Ploče, Vrbanj, Barban i Pogledalo, a jedan troprsti otisak teropoda čeka vas već u velobrijunskoj luci.

Tragovi dinosaura rijetki su i izuzetno dragocjeni te nam omogućuju bolje shvaćanje života ovih gmazova, njihova načina kretanja i hranjenja. Moguće je otkriti jesu li bili dvonošci ili četveronošci te jesu li se oslanjali na cijelo stopalo ili prste, a staze tragova otkrit će nam je li životinja trčala ili se polagano kretala, kao i je li bila sama ili pak u skupini. No ponajviše su i turistička atrakcija koja vas vodi u daleku Zemljinu prošlost.

Dan dinosaura u Nacionalnom parku Brijuni

Na Velikom Brijunu u subotu 15. travnja održat će se edukativno-zabavna manifestacija Dan dinosaura. Posjetitelje očekuje bogat program na temu dinosaura i paleontoloških vrijednosti Nacionalnog parka Brijuni i okolnog područja – stručna predavanja, priče i prezentacije, igre i kreativne radionice te obilazak paleontoloških lokaliteta na Velikom Brijunu.

Program će se provoditi na otvorenom, u centru Velikog Brijuna i na paleontološkim lokalitetima na kojima je pronađeno više od 200 otisaka stopala dinosaura, strašnih gmazova koji su Zemljom vladali u razdoblju mezozoika.

Na paleontološkim lokalitetima posjetitelje će dočekivati studenti paleontologije koji će objasniti sve o stopama, njihovom nastanku i očuvanju te koje sve spoznaje paleontolozi dobivaju putem fosilnih tragova.

Do lokaliteta Barban, koji se nalazi na sjevernom dijelu Velikog Brijuna, u samoj blizini Safari parka, posjetitelje će prevoziti turistički vlakić. Posjet lokalitetu Ploče, koji se nalazi na poluotoku Zelenikovac, organizirat će se u četiri termina, kao stručna vodstva za manje grupe.

Dinosauri ostavili tragove u Istri – preko 150 otisaka na jednom otočiću

Predbilježba za sudjelovanje bit će moguća po dolasku na Veliki Brijun, na Info-punktu. Obilazak traje jedan sat i uključuje šetnju u duljini od jednog kilometra.

Edukativni dio programa obuhvatit će stručna predavanja za djecu i odrasle, priče za najmlađe, zabavne pokuse te edukativne štandove i plakate. Kreativno-zabavni dio programa uključivat će crtanje i bojanje, izradu dino maski i dino stopa, dino tetovaže i paleontološki pješčanik.

///Vremeplov Brijuna: Od dinosaura do elite

Dan dinosaura – program

1. Centar – od 10 do 18 sati

  • kreativna radionica (bojanke, izrada “dino” maski, “dino” tetovaže)
  • čitanje priče
  • edukativni punktovi PMF
  • Kuća za brodice- kratka edukativna predavanja studenata sa PMF-a, geološkog odsjeka namijenjena djeci i odraslima
  • Edukativno-zabavne igre

2. Poučna staza Zelenikovac – lokalitet Ploče – od 11 do 17:30 sati

  • stručna vodstva za manje grupe (trajanje oko jedan sat)
  • potrebno je pribilježiti se na info punktu pri dolasku na otok
  • u obilazak će se krenuti iz centra u četiri termina: 11, 12:30, 15 i 16:30 sati

3. Lokalitet Barban – Safari park – od 10 do 17:30 sati

  • posjetitelje dočekuju studenti paleontologije kroz cijeli dan
  • organizirani vlakovi iz centra do Safari parka (kružne vožnje) svakih tridesetak minuta

Prvi polazak broda iz Fažane je u 10 sati te dalje prema plovidbenom redu i raspoloživosti ulaznica, a povratak s otoka prema plovidbenom redu. Broj ulaznica ograničen je prema kapacitetu broda.

Ulaznice za Dan dinosaura je moguće kupiti na dan održavanja manifestacije, 15. travnja 2023. od 8 sati u poslovnici Nacionalnog parka Brijuni u Fažani. Cijena ulaznice za odrasle je 13,27 EUR (100 kn), a za djecu od 7 do 18 godina 9,29 EUR (70 kn).

Dobro je poznato kako je Nacionalni park Brijuni mjesto netaknute prirode i prekrasnih otoka, no Brijuni su i puno više od toga. Mjesto je to bogate povijesti, ali i okupljalište europske i svjetske aristokracije. Popis što ne smijete popustiti kada dođete na Brijune pogledajte na POVEZNICI.

Izvor fotografija: Nacionalni park Brijuni
Naslovna fotografija: Augustin Ravnić

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.