Na Brijunima Dan dinosaura: Otkrijte 200 otisaka dinosaura

Nacionalni park Brijuni kao i Kamenjak u Istri skriva tragove stopa dinosaura. Otisci stopala dinosaura otkriveni na čak četiri lokacije Velikog Brijuna te na otocima Vangi, Galiji i Vrsaru. Turistima su dostupni oni otisci na Velikom Brijunu, a pronaći ćete ih na rtovima Ploče, Vrbanj, Barban i Pogledalo, a jedan troprsti otisak teropoda čeka vas već u velobrijunskoj luci.

Tragovi dinosaura rijetki su i izuzetno dragocjeni te nam omogućuju bolje shvaćanje života ovih gmazova, njihova načina kretanja i hranjenja. Moguće je otkriti jesu li bili dvonošci ili četveronošci te jesu li se oslanjali na cijelo stopalo ili prste, a staze tragova otkrit će nam je li životinja trčala ili se polagano kretala, kao i je li bila sama ili pak u skupini. No ponajviše su i turistička atrakcija koja vas vodi u daleku Zemljinu prošlost.

Dan dinosaura

Članak se nastavlja ispod oglasa

Edukativno-zabavna manifestacija Dan dinosaura najavljena je za 9. travnja kada sve dinosauroljupce, male i velike očekuje program na temu dinosaura i paleontoloških vrijednosti Nacionalnog parka Brijuni i okolnog područja. Edukativni dio programa obuhvaćat će stručna predavanja za djecu i odrasle, priče za najmlađe, zabavne pokuse te edukativne štandove i plakate, a kreativno-zabavni dio programa uključivat će crtanje i bojanje, izradu dino maski i dino stopa, dino tetovaže i paleontološki pješčanik.

Program se provodi na otvorenom u centru Velikog Brijuna i na paleontološkim lokalitetima na kojima je pronađeno više od 200 otisaka stopala dinosaura, strašnih gmazova koji su Zemljom vladali u razdoblju mezozoika.

Vremeplov Brijuna: Od dinosaura do elite

Na paleontološkim lokalitetima dočeat će vas studenti paleontologije koji će vam objasniti sve o stopama, njihovom nastanku i očuvanju te koje sve spoznaje paleontolozi dobivaju putem fosilnih tragova. Do lokaliteta Barban, koji se nalazi na sjevernom dijelu Velikog Brijuna, u samoj blizini Safari parka, posjetitelje će prevoziti turistički vlakić.

Posjet lokalitetu Ploče na poluotoku Zelenikovac najavljen je za 13:00 i 15:30 sati uz stručno vodstvo. Predbilježba za sudjelovanje obvezna je na info pultu po dolasku na Veliki Brijun. Obilazak traje sat vremena i uključuje kilometar dugu šetnju, priopćio je Nacionalni park Brijuni. Ulaznice se prodaju po cijeni od 100,00 kuna za odrasle i 70,00 kuna za djecu, a ulaz je besplatan da djecu mlađu od do 7 godina.

Što ne smijete zaobići kada posjetite Nacionalni park Brijuni

Dobro je poznato kako je NP Brijuni mjesto netaknute prirode i prekrasnih otoka, no Brijuni su i puno više od toga. Mjesto je to bogate povijesti, ali i okupljalište europske i svjetske aristokracije. Popis što ne smijete popustiti kada dođete na Brijune pogledate na POVEZNICI.

Članak se nastavlja ispod oglasa

Izvor i fotografije: NP Brijuni

Naslovna fotografija: Augustin Ravnić

- Oglas -

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.