Dinosauri ostavili tragove u Istri – preko 150 otisaka na jednom otočiću

Ako sumnjate u činjenicu da su dinosauri postojali onda svakako trebate u posjetu Istri, točnije Medulinu. U zaštićenom području Kamenjak, na obližnjem otočiću Fenoligi pronađeno je čak 150 otisaka dinosaura u kamenu.

Poluotok Kamenjak posebna ja lokacija zbog iznimno rijetkih otisaka stopala dinosaura pronađenih na otočiću Fenoligi te na Rtu Grakalovcu. Procjenjuje se da na Fenoligi postoji oko 150 otisaka. Prema navodima Javne ustanove Kamenjak i Udruge Zelena Istra tragove su davne 1975. otkrili slovenski biolog Matjaž Gogala i geolog Rajko Pavlovec.

Ovaj lokalitet ima još jednu posebnost jer su na istom mjestu pronađeni otisci i mesojednih i biljojednih dinosaura i stoga što je većina otiska grupirana u staze. Upravo zbog ovog razloga moguće je bilo odrediti način kretanja dinosaura, njihovu brzinu, veličinu te čak dobiti uvid u ponašanje ovih divova.

Dinosauri i dalje žive?

Prema otiscima utvrđeno je kako su baš po Istri hodali biljojedni dinosaur – sauropod koji je imao dugačak vrat, malu glavu i ovalno tijelo te bio dugačak 11 metara, a glava mu je bila na visini od tri metra te je težio je čak 13 tona. Drugi tip otisaka dolazi od mesojeda – teropoda i ornitopoda. Teropodi, oštrih zubi i “ruku” s pandžama, najveći su ikad živući mesojedi. Iako većina ljudi poistovjećuju teropode s izumrlim grabežljivcima poznatim Tyrannosaurus rex, novija su istraživanja potvrdila da dinosauri i dalje ”žive” jer su današnje ptice vjerojatno nastale upravo od malih, neletećih teropoda. Teropodi na Kamenjaku bili su dugački samo 3 metra, 1,5 metar visoki i teški oko 150 kilograma. Živjeli su na Kamenjaru sudeći prema fosilima i školjkaši rudisti i oštrige čiji srodnici žive i danas.

Zapisana prošlost

Život se na Zemlji pojavio prije otprilike 3.8 milijardi godina i do današnjeg se dana razvio u nebrojeno puno vrsta koje nas svakim danom iznova začuđuju. Mnogobrojni fosilni ostaci u stijenama vremeplov su koji vodi u daleku Zemljinu prošlost i otkrivaju davno izgubljene prostore i njezine neobične stanovnike. Jedna takva uzbudljiva priča zapisana je i u bijelo-sivom vapnencu Kamenjaka, kojim su dugo vladali veličanstveni gmazovi – dinosauri. Ovdje možete doživjeti povratak u daleku prošlost i stvarnu priču o dinosaurima. Postoji li bolja pozivnica za obiteljski izlet?

Izvor i fotografije: Javna ustanova Kamenjak
Naslovna fotografija: Lothar Dieterich / Pixabay.com

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.