Drugi urbani Osijek Wine and Walk i Urban(i) Party oduševio brojne sudionike iz Hrvatske, tražila se i karta više!

- Oglas -

Najljepše gradske lokacije, društvo turističkih vodiča, vrhunska vinska i gastronomska ponuda, zvuci žive glazbe i oživljena povijest – sve to priuštilo je posjetiteljima drugog urbanog osječkog Wine and Walka nezaboravnu subotu i jedinstven doživljaj grada na Dravi.

Foto: TZ Grada Osijeka

Zainteresiranost je bila iznad svih očekivanja, a ova nova i jedinstvena manifestacija ove je godine privukla sudionike iz Zagreba, Virovitice, Slavonskog Broda, Požege, Koprivnice, Županje, Vukovara, Novske, Vinkovaca, Đakova, Beograda, Novog Sada, Petrinje te, naravno, grada domaćina Osijeka i njegove okolice.

Obilazak najljepših atrakcija od centra do Tvrđe

Šetnja je obuhvatila pet vinskih točaka od Gornjeg grada do Tvrđe, a početak je bio na Trgu Slobode gdje su posjetitelji za kotizaciju prigodnog naziva bećarina preuzeli startne pakete. Za provjeru naplaćene bećarine, starog gradskog nameta iz 18. stoljeća kojim se globio svatko tko se u kasne sate skitao Tvrđom, zaduženi su bili upečatljivi osječki panduri koje su izvrsno uprizorili kazališni glumci Grgur Grgić i Silvio Švast.

Foto: TZ Grada Osijeka

Uz puno smijeha, perlanje Royal Hill pjenušca te Sauvignon blanc vinarije Kalazić, vinske grupe pod vodstvom magistre edukacije likovne kulture Kristine Delalić Vetengl oslikavale su motive pandura. Potom su se uz stručno vodstvo turističkih vodiča Domagoja Butkovića, Veronike Završki i Ivora Mayera uputile pokraj neogotičke ljepotice, konkatedrale svetih Petra i Pavla, te preko glavnog osječkog trga sve do prolaza Vanje Raduš gdje su ih uz spomenik osječkog violonista i „hrvatskog Paganinija” Franje Krežme dočekali ugodni zvuci violine Vilima Škreblina. Na ovoj lokaciji organizatori su, u suradnji s Hotelom Silver, pripremili prigodne zalogaje uz vrhunske graševine Erdutskih vinograda i Vinarije Antunović. Gosti su uživali u pršutu, siru, slanim štapićima, osvježavajućoj caprese salati te raznim kanapeima, voću i orašastim plodovima.

„Vinske” čuvarice najromantičnijeg osječkog parka kao savršen „Insta spot”

Foto: TZ Grada Osijeka

Nakon uživanja u savršeno sljubljenom predjelu, šetnja se nastavila do najromantičnijeg parka u Osijeku – Sakuntala parka, nazvanog tako prema kipu Sakuntale, djevojke iz indijske mitologije koja je, prema Kalidasinom epu iz 5. stoljeća, rodila „kralja svijeta”. Park je lako prepoznatljiv po malom glazbenom paviljonu i, za ovu priliku „vinskim” čuvaricama, dvama kipovima sfingi – savršenim mjestom za objavu za Instagram. Tu se za puno smijeha pobrinula glumica Hana Schönfeld koja je utjelovila služavku Matildu čiji su komentari upotpunili priče turističkih vodiča o Osijeku s početka 20. stoljeća. Na ovom punktu posjetitelji su mogli uživati u chardonnay vinima vinarija Brzica i Kusić te sveopćem secesijskom ugođaju.

Vinoljupci su uživali u vinima deset vinarija i prigodnoj gastronomskoj ponudi

Foto: TZ Grada Osijeka

Vinske su ekipe u pratnji svojih vodiča nastavile šetnju najljepšom osječkom ulicom, Europskom avenijom, te su preko Parka kralja Petra Krešimira IV. stigle do Sokolskog doma, gdje su ih dočekali DJ Lanzenau i DJ Brka iz Udruge volim gramofonske ploče. Na ovoj, četvrtoj Wine and Walk točki, uz JosićevCuvee i Cabernet sauvignon vinarije Siber, dočekao ih je i vrhunac gastronomske ponude.

Brojni vinoljupci uživali su u ukusnom složencu pripremljenom od sporo pečene plećke crne slavonske svinje s aromatiziranim mikrobiljem, sitnim od čvaraka s ljutom papričicom, džemom od luka srebrenca i marelice, uz domaći BBQ umak. Za ovu gastronomsku deliciju pobrinuo se poznati osječki chef Tomica Đukić, koji je prisutnim vinskim šetačima opisao zašto je i kako osmislio ovo originalno jelo specifično za sudionike osječkog wine and walka.

Zadnja vinska točka bila je smještena na južnom ulazu u stari dio grada, Tvrđu, na Rondelu velikana, gdje su sudionici u dobrom društvu brončanih osječkih nobelovaca, biskupa i akademika uživali u desertu i graševini vinarija Zlatno brdo i Svijetli dvori. Raspjevano i rasplesano društvo zabavljao jesjajni Dinko Pleša na gitari s poznatim svjetskim hitovima.

Urban(a) zabava do kasnih noćnih sati!

Foto: TZ Grada Osijeka

Na posljednjoj vinskoj točki, Trgu Sv. Trojstva u središtu Tvrđe, naše raspoložene vinske šetače dočekali su vinari iz osječke okolice. Na Wine & Talk kutku vinski stručnjaci postavljali su pitanja vinarima i sommelierima, zabavljali posjetitelje i educirali ih o stilistikama vina koja su kušali.

Osim dobre kapljice, gastronomsku ponudu upotpunili su osječki ugostitelji Franz Koch gastro bar, Pizzeria Saloon i Slatka kućica Trampolin.

Cijeli događaj imao je prigodno uzbudljivu završnicu na još prigodnijem mjestu, Urban Wine Party na Vinskom trgu (današnji Trg sv. Trojstva), na kojem su svi vinoljupci i oni željni dobre zabave uživali u besplatnom nastupu Damira Urbana i njegove četvorke te vinskoj ponudi na prigodnim štandovima.

Foto: TZ Grada Osijeka

Tvrđa je tako oživjela svoju vinsku povijest na mjestu gdje se na vinskim sajmovima ova cijenjena kapljica tradicionalno uvijek i prodavala, i to baš na mjestu čiji je prvotni naziv (Vinski trg, današnji Trg sv. Trojstva) upravo i nastao zbog te tradicije.

Osijek Wine and Walk i njegova završnica u Tvrđi, Urban Wine Party, pokazali su da se užitak u vinu ne mora vezati za kilometarske šetnje te ruralni pejzaž. Povezivanjem urbane kulise, vinske baštine grada Osijeka kao središta vinorodne regije te kulturno-zabavnih aktivnosti Osijek je pokazao što znači prilagoditi jedan uspješan koncept kao što je wine and walk u urbano okruženje. Sudeći po reakcijama sudionika, to se pokazalo punim pogotkom!

Projekt Turističke zajednice grada Osijeka podržavaju partneri Hrvatska turistička zajednica, Grad Osijek, Osječko-baranjska županija, Turistička zajednica Osječko-baranjske županije, Glas Slavonije d. d. i ostali partneri.

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.