Dva sjaja dukata – tema 58. Vinkovačkih jeseni

Dva sjaja dukata naziv je teme ovogodišnjih Vinkovačkih jeseni koje će Vinkovce učiniti središtem tradicijske kulture od 8. do 17. rujna.

Iako je do početka najveće tradicijske manifestacije ostalo još nešto manje od osam mjeseci, organizacija uzima svoj puni zamah. U svoje kalendare zabilježite treći vikend u rujnu za vrijeme kojega se već tradicionalno održavaju središnje priredbe Jeseni, a organizatori najavljuju još jedne Vinkovačke jeseni ispunjene bogatim kulturnim i zabavnim sadržajem.

Vinkovci u rujnu ponovno postaju središte tradicijske kulture i centar svijeta. O temi Dva sjaja dukata i scenskoj izvedbi svečanog otvorenja govorio je autor teksta Marko Sabljaković pojasnivši kako su bogatstvo tradicijske kulture kroz metaforičnost i simboličku značajnost predložene teme podsjetnik na vrijednosti života utkana u radost sjećanja naših baka i djedova.

– Svečano otvorenje najveće manifestacije hrvatske tradicijske kulture i baštine naslovljeno sintagmom Dva sjaja dukata kroz niz scenskih slika u svojoj izvornosti običaja, pjesme, kola i pripovijedanja “po šokački” prikazat će sadržajnu cjelinu priče o dukatima, njihovoj nezaobilaznoj životnoj značajnosti u mnoštvu prigodnosti i običaja, tumači Sabljaković.

Za tradicijske manifestacije ponovno je odgovorna Zajednica kulturno-umjetničkih društava Vukovarsko-srijemske županije u kojoj se nadaju kako će i ove godine uspjeti napraviti manifestaciju u punom sjaju i u ozračju tradicijske baštine i kulture koju gleda cijela Hrvatska.

Tradicionalno sve počinje Županijskom smotrom folklora koja će trajati od 8. do 13. rujna, a koja će okupiti više od 50 kulturno-umjetničkih društava. Dječje vinkovačke jeseni počinju Međužupanijskom smotrom 9. rujna, dan poslije čeka nas Mimohod s više od 50 dječjih skupina. Nakon dvije generalne probe, Svečanost otvorenja zakazana je za 15. rujna. Državna smotra hrvatskog izvornog folklora ove će godine biti 16. i 17. rujna, a najsvečaniji dio, kruna svakih Vinkovačkih jeseni je Svečani mimohod i revija konjskih zaprega i jahača, s više od 50 skupina, 25 zaprega i 50 jahača.

Tradicija je okosnica Vinkovačkih jeseni, ali bez zabavnog dijela, pokazalo se u posljednjih nekoliko godina, Vinkovačke jeseni ne bi bile ono što jesu. U fokusu će i ove godine biti tradicionalno i lokalno, sve ono po čemu su Slavonija i Vukovarsko-srijemska županija prepoznatljivi. U glavnu ulou ponovno se stavlja Slavonski sokak kao mjesto okupljanja izvornih tradicijskih obrtnika, a u zabavnom dijelu ističu se koncerti i osobito tamburaška glazba.

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.