Dvije nove kružne staze: Otkrijte prirodne ljepote i panoramske poglede Pećinskog parka Grabovača

spot_img

Javna ustanova “Pećinski park Grabovača” započela je s radovima trasiranja i čišćenja nove kružne staze. Na području Značajnog krajobraza “Risovac-Grabovača” do kraja travnja zaživjet će “Staza pet vrhova”, a “Matina staza” već je trasirana.

Staza pet vrhova

Za trasiranje Staze pet vrhova dijelom se koriste postojeće šumske vlake i putevi, a dijelom postojeći, ucrtani planinarski putevi. Nova kružna staza bit će duga 30 kilometara i spajat će vrhove Grabovača (770 mnv.), Sklopača (777 mnv.), Metlača (799 mnv.), Risovac (860 mnv.) i Pećinski vrh (793 mnv.).

S pojedinih dijelova staze pruža se panoramski pogled na jezero Kruščica i rijeku Liku, a jednim dijelom staza prolazi uz kanjon rijeke Like. Početak i završetak staze je u Pećinskom parku Grabovača, kod suvenirnice na Ulazu 1.

Pećinski park Grabovača
Izvor fotografije: Klaster Lika Destination

Primarni cilj ovog ulaganja je rasterećenje užeg dijela Pećinskog parka Grabovača (špilja Samograd + poučne staze), s čim je Ustanova krenula još 2022. godine otvaranjem izetišta uz obalu rijeke Like.

Matina staza

Na području Značajnog krajobraza “Risovac-Grabovača” trasirana je i očišćena još jedna staza! Za sve one kojima 30 kilometara Staze pet vrhova predstavlja izazov, u ponudi je nova staza pod nazivom “Matina staza”.

kružne staze grabovača
Izvor fotografije: Pećinski park Grabovača

Markirana staza duga 10,5 kilometara odlična je za upoznavanje ovog dijela Pećinskog parka Grabovača, jer povezuje vrhove Debela glavica (775 mnv.), Kašika (835 mnv.) i Risovac (860 mnv.), a počinje i završava u Selu Sveti Marko.

S pojedinih dijelova staze pruža se panoramski pogled na Perušićko polje, grad Gospić i rijeku Liku. Autor staze je entuzijast Mato Ćutić, umirovljenik i planinar iz Sela Sveti Marko.

matina staza, mato ćustić
Izvor fotografije: Pećinski park Grabovača

Jedini pećinski park u Europi

Pećinski park Grabovača jedini je pećinski park u Europi, a nalazi se na području Općine Perušić u Lici. Na relativno maloj površini od samo 1,5 četvorni kilometar nalazi se osam špilja i jedna jama. To predstavlja sklop raznovrsnih i po bogatstvu kalcitnih tvorevina vrijednih speleoloških pojava te četvrtinu od ukupnog broja zaštićenih speleoloških objekata u Hrvatskoj.

pećinski park grabovača
Izvor fotografije: Klaster Lika Destination

Područje Grabovače karakterizira velika raznolikost ekoloških sistema i staništa i velik broj speleoloških objekata. Ovo područje je kroz povijest bilo poprište intenzivnog i kontinuiranog čovjekova života od prapovijesti do danas. Park obiluje bogatom kulturno-povijesnom baštinom te pruža priliku posjetiteljima da se vrate tisućama godina unatrag.

U Parku su razvijeni raznovrsni sadržaji za posjetitelje: od poučnih staza i edukativnih programa, pješačkih, planinarskih i biciklističkih staza, splavarenja rijekom Likom, vožnje kajacima, sportskih terena, do turističkih atrakcija poput špilje Samograd, vidikovca “Ploče”, srednjovjekovnog lokaliteta Starog grada Perušića i gotičke crkve Sv. Križa.

grabovača samograd
Izvor fotografije: Pećinski park Grabovača

Pećinski park Grabovača početkom veljače dočekao je prve posjetitelje u ovoj godini. Park nudi jedinstvenu priliku za istraživanje špilje uz vodiča petkom, subotom i nedjeljom, s polascima u 11 i 13 sati. Cijene ulaznica su 10 eura za odrasle i 6 eura za djecu.

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.