Pećinski park Grabovača otvorio svoja vrata za posjete

Pećinski park Grabovača proteklog vikenda dočekao je prve posjetitelje u ovoj godini. Park nudi jedinstvenu priliku za istraživanje špilje uz vodiča petkom, subotom i nedjeljom, s polascima u 11 i 13 sati.

Izvor fotografije: Klaster Lika Destination

Uz špilju, posjetitelji imaju priliku uživati u raznim atrakcijama koje park nudi, poput poučnih staza, vidikovaca i atraktivne hobitske kućice. Cijene ulaznica su 10 eura za odrasle i 6 eura za djecu.

– Budući da je prosječna temperatura u špilji oko 8°C, preporučuje se topla odjeća i obuća prilagođena šetnji prirodom. Ovaj događaj ne samo da pruža priliku za uživanje u prirodnim ljepotama, već i za edukativno iskustvo za posjetitelje svih uzrasta, poručuju iz Pećinskog parka Grabovača.

Grabovača – otputujte tisućama godina unatrag

Pećinski park Grabovača jedini je pećinski park u Europi, a nalazi se na području Općine Perušić u Lici. Voda obogaćena otopljenim ugljičnim dioksidom svojom mehaničkom i kemijskom snagom razarala je i otapala karbonatne stijene na površini reljefa i u dubinama podzemlja Grabovače. Tako su na površini nastale bezbrojne škrape, kamenice, ponikve, a u podzemlju mnoge jame i špilje.

pećinski park grbovača
Foto: FB Pećinski park Grbovača

Na relativno maloj površini od samo 1,5 četvorni kilometar nalazi se osam špilja i jedna jama. Pet špilja je zaštićeno u kategoriji geomorfološkog spomenika prirode, a špilja Samograd najpoznatiji je speleološki objekt ovog pećinskog parka te jedina špilja koja je otvorena za posjetitelje.

///Jedini pećinski park u Europi je u Lici

Ulaz u špilju Samograd podsjeća na katedralu i cijelom dužinom špilje krećete se stepenicama ručno uklesanima u sigovinu, a špilja je duga 345 metara. U unutrašnjosti špilje pronađeni su dijelovi keramičkog posuđa i kosti iz razdoblja kasnog brončanog te željeznog doba. O špilji Samograd je objavljena prva novinska vijest o nekoj špilji u Hrvatskoj 1889. godine.

Izvor fotografije: Klaster Lika Destination

Područje Grabovače karakterizira velika raznolikost ekoloških sistema i staništa i velik broj speleoloških objekata. Ovo područje je kroz povijest bilo poprište intenzivnog i kontinuiranog čovjekova života od prapovijesti do danas. Park obiluje bogatom kulturno-povijesnom baštinom te pruža priliku posjetiteljima da se vrate tisućama godina unatrag.

///Po prvi puta u Hrvatskoj otvara se špilja za speleoterapiju

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.