Tjedan dana na Hvaru: Egzotična mjesta koja treba vidjeti

Jasno kako ćete na Hvaru odmah obići uvale i plaže koje krasi kristalno čisto more oko ovog našeg najsunčanijeg otoka o kojima smo pisali ovdje, no što biste još trebali vidjeti ako ste tjedan dana na Hvaru?

Kad se jednom nađete na Hvarskoj pjaci svakako ćete poželjeti posjetiti Hvarsko kazalište sa Arsenalom koje ima svoje nezaobilazno mjesto u povijesti teatra uopće, obzirom da po svom utemeljenju još 1612. g., predstavlja prvo građansko kazalište u Europi. Danas je hvarsko kazalište otvoreno za javnu upotrebu. U istom prostoru nalazi se Galerija suvremene umjetnosti u kojoj se održavaju izložbe slika, skulptura, maketa brodova i sl.

Članak se nastavlja ispod oglasa

No, nezaboravan pogled na pjacu, hvarsku luku, Paklene otoke, otočić Galešnik najbolje će vam pružiti hvarska tvrđava zvana Fortica sagrađena početkom 16. st.

U gradu Hvaru nalaze se poznate građevine poput Franjevačkog samostana i muzeja u kojem crkvena zbirka sadrži: slike starih majstora, skulpture, liturgijske predmete i opremu, crkveno ruho, numizmatičku zbirku, raritetne knjige i rukopise, te vrijednu biblioteku.

U Franjevačkom samostanu nalazi se najpoznatija slika starih majstora na otoku: “Posljednja večera” od Matea Ponzonia Pončuna te se u samostanskom vrtu nalazi jedinstveni stoljetni čempres. Osim Franjevačkog samostana pažnju će vam privući Benediktinski samostan i muzej jer se hvarska čipka nalazi na UNESCO-voj listi nematerijalne baštine.

Sa hvarske pjace za samo nekoliko minuta možete stići i do bajkovitog ljetnikovca Hanibala Lucića, spomenika ladanjske arhitekture iz razdoblja renesanse u kojem se ljeti održavaju događanja zabavnog i kulturnog sadržaja. U ljetnikovcu se nalazi sjedište Muzeja, knjižnica, Salon Hanibala Lucića i Prirodoslovni kabinet “Dr. Grgur Bučić”.

Ljeto i Hvar su dvije riječi koje uvijek idu jedna uz drugu. Volimo reći kako je Hvar najsunčaniji hrvatski otok s 2700 sati sunca godišnje, ali isto tako je i najsunčaniji otok u Europi. Jedno od prirodnih obilježja su ljubičasta polja lavande koja cvijeta ljeti.

Polja lavande najvećim se dijelom prostiru u Velom Grablju, malom napuštenom selu. Stari put kroz okolicu magičnog etno – eko sela „Malo – Velo Grablje“ savršeno je za planinarenje i šetnju dok vas krajolik ostavlja bez daha.

Izaberite između mondenih kupališta, šljunčanih plaža što ih je klesalo more ili divlje ljepote stijena skrivenih pod borovim granama. Pakleni otoci i njihove uvale dozivaju vas u posjet tek što ste ih prošli katamaranom prema hvarskoj luci.

Članak se nastavlja ispod oglasa

Plivanje, ronjenje u kristalno čistom moru i druge aktivnosti odmoriti će vašu dušu i tijelo na otocima. Paklene otoke možete posjetiti brodicama sa mandrača ili se upustiti u avanturu kajakom.

Osim u uvalama Paklenih otoka i drugim izletištima, u blizini grada mogu se naći brojne plaže i mjesta za kupanje.

Za sve one kojima je uživanje u životu jednako uživanju u prirodi, otok Hvar je idealno mjesto za uzbudljivu pustolovinu. Uređene biciklističke staze otkrit će bezvremensku ljepotu prirode, a profesionalni biciklistički vodiči sastavili su listu najboljih staza za bicikliranje koja se nalazi na službenoj stranici Turističke zajednice grada Hvara.

Svakako je jedna od niza vrlo uzbudljivih staza ona koja vodi prema najvišem vrhu Hvara – sv. Nikoli, ispod kojeg se nalazi nekad naseljena špilja. U toj špilji Augustinci su sagradili samostan i malu crkvu u 15. stoljeću te je crkva sačuvana u cjelosti. Posjetiteljima se ispred crkve pruža veličanstven pogled na Svetu Nedjelju, otok Korčulu i otvoreno more.

Jedinstvenost doživljaja potiču i tradicionalni restorani nudeći hvarske specijalitete i tako čarolija okusa ne ostaje samo na nepcu već se pamti.

Naslovna fotografija: Panoramski pogled na Paklene otoke, Turistička zajednica grada Hvara

- Oglas -

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.