Plaže Hvara – ove su nas se posebno dojmile

Otok Hvar izvrsna je destinacija za posjet tijekom cijele godine, poglavito zbog toplih ljeta i blagih zima.

Čitatelji uglednog časopisa Condé Nast Traveler svojim su glasovima uvrstili otok Hvar u TOP 5 najboljih europskih otoka, a za nagradu po izboru čitatelja glasovalo je više od 715 tisuća glasača. Ovaj ugledni svjetski časopis naglasio je i bogato povijesno i kulturno nasljeđe grada Hvara, te poznatu žetvu hvarske lavande kao i Festival lavande, koji postaje jedna od glavnih atrakcija u ljetnim mjesecima. Posebno je istaknuta poznata hvarska statistika kako je upravo ovo najsunčaniji otok u Hrvatskoj s više od 2800 sunčanih sati godišnje.

Naša je preporuka da neke od tih sunčanih sati provedete na prekrasnim otočkim plažama, a ove su nas se posebno dojmile:

Dubovica

Dubovica je omiljeno hvarsko izletište udaljeno osam kilometara istočno od najpopularnije hrvatske turističke destinacije grada Hvara. Plaža se nalazi na južnoj strani otoka Hvara, otprilike negdje na pola puta novom cestom između Starog Grada i Hvara, nedaleko od izlaska iz tunela. Pravog putokaza do plaže zapravo i nema, ali ono što namami ljude onamo je mnoštvo automobila parkiranih na improviziranom parkingu sa strane ceste.

Dubovicu odlikuje veliki šljunčani žal zaštićen od vjetrova i predivno podmorje. Ovdje se nalazi i restoran, a na plažu možete stići brodom, automobilom ili pak organiziranim prijevozom iz hvarske luke. Dubovica je idealna za obitelji s djecom i ljubitelje ronjenja koji tu mogu upoznati fascinantno podmorje.

Jagodna/Bojanić bad

Izletište udaljeno oko 13 kilometara istočno od Hvara, između Ivan Dolca i Svete Nedjelje, do kojeg je moguće doći jedino vlastitim automobilom. Šljunčana žala uvale Jagodna, okupana suncem, kristalno čisto more, gusta borova šuma i pjesma cvrčaka najbolji su recept za opuštanje u dugim toplim ljetnim danima. U uvali se nalaze kamp i restoran, a najbliža samoposluga je u Ivan Dolcu.

Milna

Udaljena 4 kilometra istočno od grada Hvara, sastoji se od dva šljunčana žala, te šumovitog i pitomog priobalja obraslog borovima, agavama, vinogradima i vodnjacima. Plaže u Milni su uglavnom šljunčane ili kamene, neke od njih su duge čak i 200 metara, a rijetko su bučne i prepune ljudi. Osim toga, more je kristalno čisto i plaže su sigurne za djecu. Do Milne se može stići brodskom vezom iz hvarske luke ili automobilom.

Borče

Uz uvalu Milna nalaze se još dvije isto tako šumovite uvale, Malo i Veliko Borče. Borče je prelijepo kupalište koje će vas oduševiti azurno plavom bojom čistog mora i opojnim mirisom okolnih borova. Malo Borče od veće je uvale odvojeno stijenom i do njega s može doći pješice. Ima prekrasnu, osamljenu šljunčanu plažu. Velo Borče velika je uvala s mnoštvom zanimljivih stijenskih formacija koje se protežu u more.

Zaraće

U samoj kamenoj hridi na južnoj strani otoka Hvara smjestilo se selo Zaraće, udaljeno od grada Hvara 6 kilometara. Podno tog malog sela nalaze se dvije duboke uvale sa šljunčanim žalima, jedna okrenuta prema istoku nazvana Velo Zaraće i druga okrenuta prema zapadu nazvana Malo Zaraće. Šljunčane plaže Velog i Malog Zaraća zatvaraju impresivne kamene hridine, prave ljepotice prirode.

Okolo plaže nalazi se veliko kamenje, pa je pogodna za one avanturističkog duha za skakanje u more. Za ljubitelje podmorja ističemo vrlo slikovite podvodne pejzaže u ovom predjelu Hvara. Do Zaraća se može stići brodom iz hvarske luke ili automobilom.

/// Hvarske uvale- koja je po vama najbolja za kupanje?

Foto: Turistička zajednica grada Hvara

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.