Epic Rides Krk: Šotovento – tura za sve ljubitelje biciklizma i druženja

Šotovento – Epic Rides Krk dio je serije organiziranih biciklističkih događanja okupljenih pod nazivom Epic Rides Hrvatska. Zadaća im je popularizacija najatraktivnijih biciklističkih lokacija i staza u Hrvatskoj. Epic Rides biciklističke ture nisu utrke, već organizirana biciklistička druženja namijenjena i biciklistima i svima onima koji se tako osjećaju, neovisno o dobi, spolu, fizičkoj i tehničkoj sposobnosti. Oni željni što ležernijeg bicikliranja ili u nešto slabijoj kondiciji mogu iznajmiti e-bike, koji olakšava svaku rutu. 

epic rides krk

Najzapadniji dio otoka Krka, za koji se često koristi naziv Šotovento, prema talijanskom izvorniku veže se uz područje prirodne otočne zavjetrine. U užem smislu, taj se naziv odnosi na područje oko sv. Fuske, dok u širem podrazumijeva čitav zapadni dio otoka, geografski gledano od uvale Zaharija u Čavleni do uvale Lagdimor, južno od Valbiske. I dok je istočni dio otoka uglavnom brdovit i ogoljen, kao njegov kontrapunkt, zapadni je dio niži, ravniji i pitomiji – bogat pašnjacima, šumama i maslinicima.

Prvim poglavljem serije Epic Rides Hrvatska obuhvaćena je Šotovento – Epic Rides Krk tura koja će sudionike željne rekreacije, ali i uživanja u nezaboravnim prirodnim ambijentima, provesti zapadnim dijelom otoka Krka – Šotoventom, čija glavnina, administrativno pripada gradu Krku. Slikovite staze, bez tehnički zahtjevnih dijelova, prilika su da se u nešto opuštenijem biciklističkom izdanju, ali uz svu potrebnu biciklističku podršku, otkriju i upoznaju skrivenije prirodne ljepote. 

Šotovento – Epic Rides Krk

U zadnjim tjednima ljeta (točnije u subotu, 9. rujna), koji utjelovljuju vrijeme idealno za bicikliranje i boravak u prirodi, Šotovento – Epic Rides Krk okupljene će bicikliste povesti u avanturu dugu 46,2 kilometra (sa 710 metara uspona) ili alternativno39,5 kilometara (s 530 metara uspona).

Tura polazi iz grada Krka, točnije s Trga krčkih glagoljaša, a nakon nekoliko kilometara ceste i makadama kreće uspon do Vrha. Potom slijede manja naselja, i to redom: Brusići, Skrpčići, Pinezići, Žgaljići i Linardići, zatim silazak prema moru do lučice u uvali Vela Jana, nakon čega trasa vodi kroz Brzac, Milohniće i Poljica, sve do lokaliteta s ostacima negdašnje župne crkve sv. Apolinara, nedaleko Bogovića, gdje je danas locirano staro groblje s monumentalnim zvonikom. Dolaskom na područje Dubašnice i prolaskom kroz naselja Turčići, Sveti Anton, Sabljići i Strilčići, tura se, u završnoj etapi, šumovitim predjelom, preko Kosića i Salatića te obližnjeg lokaliteta s ostacima takozvanog Kaštela Salatići, vraća na mjesto odakle je i startala.

biciklizam na krku

Svi sudionici Šotovento – Epic Rides Krk ture dobit će GPS datoteku s kartom rute. Tijekom cjelokupne vožnje biciklisti će imati osiguranu i sigurnosnu pratnju. Na polovici rute bit će organizirana pauza za odmor, s time da će svim sudionicima pri polasku biti dodijeljen paket koji uključuje obrok te pločicu sa startnim brojem i imenom. 

Cijena za sudjelovanje u vožnji iznosi 30 € (ukoliko je prijava do 4. rujna 2023.) ili 32 € za last minute prijavu (do 8. rujna 2023.). Karte su dostupne putem sustava AvaiBook.

epic rides krk

Za više informacija o prijavama posjetite web stranice organizatora, Adria Bike.hr.

Izvor fotografija: Turistička zajednica Grada Krka

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.