Festival pijeska – čarolija koja nastaje i nestaje na plažama Nina

Fešta od sabuna, festival pijeska pod motom – čarolija koja nastaje i nestaje, organiziran je po šesti puta na svim plažama kraljevskog grada Nina za goste i kupače koji redovno posjećuju ninske plaže. Kako su pješčane plaže na području Nina duge oko osam kilometara, na njima se lako pronađe prostor kojim se održava predviđena socijalna distanca između kupača. Festival je zbog trenutne situacije s pandemijom virusa COVID-19 održan na ponešto drugačiji način u odnosu na prethodne godine, a sve iz razloga kako bi bio u skladu s mjerama opreza i povećane brige za zdravlje gostiju.

Natjecatelji su trebali posjetiti jednu od predivnih ninskih romantičnih plaža i to na ono mjesto koje imaju običaj koristiti svakoga dana, tamo od pijeska sagraditi kreativnu skulpturu, a potom početnu i završnu fotografiju rada sa svojim podacima poslati organizatorima. “Festival održan na ovakav način bio je vrlo interaktivan, te je privukao pažnju brojnih posjetitelja grada Nina da se sa svojim obiteljima okušaju u izazovu izgradnji maštovitih kreacija od kvalitetnog ninskog zlatnožutog pijeska” istaknula je Marija Dejanović direktorica TZ Nin.

Dvodnevna manifestacija je unatoč trenutnoj situaciji zabilježila interes i pažnju mnogih sudionika pružajući dobru zabavu i opuštanje na svim kraljevskim ninskim plažama: Kraljičinoj plaži, Ždrijacu, Bilotinjku, Prodorici i plaži Kampa Zaton, a bilo je tu uistinu lijepih kreativnih skulptura, od slobodnih maštovitih kreacija do motiva grada Nina. Članovi ocjenjivačkog suda, svi redom iz Zagreba, bili su kipari i restauratori: Dejana Brdarić, Krešimir Valentak i Lota Brdarić.

Prvo mjesto pripalo je obitelji Oltran, gdje je aktivnost predvodio otac Kristijan, a pomagale su mu kćerke Paola, Zara i Mila dok ih je majka Maja bodrila i fotografirala vrijednu ekipu. Drugo mjesto osvojili su tim Ella Karaban iz Bibinja i Roko Tadin iz Zadra, a prema mišljenju ocjenjivačkog suda treće mjesto dijele dvije obitelji iz Zagreba. Radi se o obiteljima Pezelj i Njirjak.

“Uz opuštenu gradnju skulptura natjecatelji su stvarali čarobne uspomene na pješčanim plažama kraljevskog Nina, a najuspješnije fotografije biti će postavljene i na društvene mreže te se tako uspomene predaju vječnosti. Festival pijeska u Ninu namjenjen je obiteljima i predstavlja upravo čaroliju koja nastaje i nestaje, ali ostaje u nezaboravnom sjećanju obitelji graditelja jer raditi kule od pijeska s djecom je snažna emocija i doživljaj koji se pamti cijeloga života. Dodatnu emociju predstavlja i za turiste-promatrače jer oni uživaju gledajući kako se stvaraju nove pješčane kreacije koje dolaskom plime lagano utonu u more. Neke od tih kreacija posluže da se igra nastavi i narednih dana pa na ninskim pješčanim plažama možete još nekoliko dana vidjeti graditelje kako vješto grade nove kule ili druge maštovite i svima zanimljive skulpture” naglašava direktorica tz Nin Marija Dejanović uz najavu kako je važno održati kontinuitet festivala te iako je virtualna komunikacija usmjerena na dostavu fotografija radova i podataka bila zanimljiva, ipak se nadaju kako će naredne godine festival opet biti “in situ” na kraljevskim plažama romantične NIN EDEN destinacije.

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.