Festival sunca i svjetlosti: Pozdravite prvu zraku sunca 21. lipnja u 05:39:44 u Ninu

U crkvi sv. Križa, hrvatskom Stonehengeu, prvog dana ljeta održati će se 13. Festival Sunca i svjetlosti u organizaciji Turističke zajednice grada Nina. Kraljevski grad Nin poziva vas da pozdravite prvu ljetnu zraku sunca koja će se pojaviti nad Velebitom dana 21. 06. 2021. u 05:39:44 sati. Zanimljiv poziv, razmislite jeste ikada u životu ugledali prvu zraku sunca? Prizor nad Velebitom bit će doživljaj koji ćete zauvijek zapamtiti. Kako bi doživljaj bio potpun uživajte u koncertu “Nezaboravno svitanje u Ninu” soliste Duje Stanišića.

Očekuje vas bogati program: likovne radionice, plesni nastup učenica, kostimirana vođenja na hrvatskom, engleskom i njemačkom jeziku, te nastup na gitari mlade glazbenice Dore Oltran i dr. Predavanje uvaženog profesora Aleksandra Durmana pod nazivom “Astralni simbolizam u vučedolskoj kulturi, Najstarije europsko slikovno pismo” je poseban dodatak ovogodišnjeg festivala.

Članak se nastavlja ispod oglasa

Prirodni fenomen koji nam priroda ove godine “poklanja” kako navodi ing. Držislav Sikirić je sljedeći: –Zanimljivo je i da sam solsticij nastupa u 05:32:11, tako da će to biti jedna od najmanjih vremenskih razlika u ovom stoljeću. Navedeno o razlici vremena vrijedi, dakako, samo za Nin. Sunce, inače, toga dana na horizontu, koji se iz Nina ne vidi, izlazi (prva zraka) u 05:15:31. Suncu treba, dakle, oko 14 minuta da se “popne” na Velebit i zasine duž stražnjeg zida crkvice Sv. Križa.

Glavna vodilja festivala je poticanje kreativnosti, znanosti i umjetnosti kod mladih i povećanje svijesti o značaju crkvice koju nazivaju hrvatskim Stonehengeom. – Proslavimo zajedno Svjetski dan glazbe jer glazba oplemenjuje i spaja ljude. Ovogodišni festivalski program prilagođen za sve generacije, prilagođen je i covid situaciji. Prilikom sudjelovanja na Festivalu sunca i svjetlosti molimo pridržavati se propisanih epidemioloških mjera, poručuju organizatori ovog nesvakidašnjeg festivala.

Izvor: TZ Nin

- Oglas -

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.