Četiri zanimljive svjetlosne priče Festivala svjetla u Zagrebu

spot_img

Već smo ranije najavili kako se od 20. do 24. ožujka po šesti puta održava Festival svjetla Zagreb. Posjetitelji će, tijekom pet dana, moći obići ukupno 29 atrakcija na 24 lokacije. Festival svjetla ove će godine biti obogaćen instalacijama udruge Umjetnost za grad koja će ispričati zanimljive priče. Radi se o udruzi koja je do sada već ispričala brojne umjetničke priče u zagrebačkim prostorima.

polarni san grič
Foto: Samir Cerić Kovačević

Polarni san i UpArt u tunelu Grič, Mjesečev vrt u parkovima Bele IV i Ribnjak, Zimski nokturno u parku Grič… Sve su to umjetnički projekti razvijeni posebno za spomenute manifestacije koji su dosad obogatili javne prostore grada Zagreba i pružili tisućama posjetitelja drugačije iskustvo doživljaja javne umjetnosti.

Na ovogodišnjem Festivalu svjetla Zagreb, Umjetnost za grad zajedno s TZG Zagreba, predstavit će čak četiri svjetlosne instalacije i intervencije.

Festival svjetla i četiri zanimljive priče udruge Umjetnost za grad

Tri instalacije nastaju u suradnji s timom hrvatskih vizualnih i multimedijalnih umjetnika koji čine Jelena Petric, Branimir Štivić, Anja Leko, Andrej Beštak, Hrvoje Nikšić i Vojin Hraste, dok je jedan rad naručen od španjolskog landscape light umjetnika Javiera Riere. Izlagao je u galerijama i muzejima te javnim prostorima diljem Europe, uključujući Pariz, Madrid, Lyon, Durham, Billbao i Prag, a u Zagrebu će ovoga puta, svojom specifičnom igrom svjetla, proširiti percepciju zgrade Umjetničkog paviljona na Trgu kralja Tomislava. Posjetitelji će za ovu priliku moći sjesti na za to predviđena mjesta u središtu parka i “uroniti” u ovo jedinstveno svjetlosno iskustvo.

Javier Riera
Javier Riera – vizualizacija, izvor: udruga Umjetnost za grad

Uz svjetlosnu intervenciju Ritam i mjera svjetlosti Javiera Riere, ove godine na Festivalu svjetla Zagreb ponovno ćete imate priliku pogledati i dvije svjetlosne instalacije predstavljene u sklopu prošlogodišnjeg programa, Procvat i Tajni život šuma, ali u sasvim novom izdanju. U drugačijem postavu iznenadit će vas u parku između Aleksandrovih stuba i kina Tuškanac te u Parku šumi Tuškanac kod Golubovca. Nova svjetlosna instalacija Krijesnice čekat će da ju otkrijete u skrivenom šumovitom prolazu na Trgu braće Mažuranić.

Pogledajte svjetlosne instalacije i intervencije udruge Umjetnost za grad koje vas očekuju na četiri lokacije u sklopu Festivala svjetla Zagreb.

Ritam i mjera svjetlosti (Trg kralja Tomislava)

Geometrijska svjetlosna projekcija poznatog španjolskog umjetnika Javiera Riere uvodi nas u stanje kontemplacije, zadivljenosti i spokoja u isti mah. Otvarajući prostor prema novoj dimenziji i koristeći geometriju kao prirodan jezik, prethodan tvari, koji povezuje našu nutrinu i prirodu, transformirat će jednu od najljepših građevina i arhitektonskih simbola grada te njeno neposredno okruženje.

Javier Riera
Javier Riera – vizualizacija, izvor: udruga Umjetnost za grad

Krijesnice (Trg braće Mažuranić)

Riječ je o prvoj u nizu umjetničkih instalacija koje prate imaginarni život krijesnica i predstavljaju dinamiku njihovih odnosa i svakodnevice. Ova viseća svjetlosna instalacija organskog oblika simbolizira kukuljice, odnosno nukleuse u kojima krijesnice miruju i spavaju prije njihove noćne šumske igre. Seriju instalacija na ovu temu razvija Ana Mikin u suradnji s raznim umjetnicima. Ovu, prvu u nizu instalacija, potpisuje Jelena Petric, dok zvuk oblikuje Vojin Hraste.

festival svjetla priče, krijesnice
Krijesnice – vizualizacija, izvor: udruga Umjetnost za grad

Procvat (park između Aleksandrovih stuba i kina Tuškanac)

Ova ambijentalna svjetlosna instalacija podsjeća nas da sve u prirodi ima svoj ritam i mijene, kao i da je sve što nas okružuje u nekoj vrsti (su)odnosa. Stavljajući naglasak na igru udvoje, ovoga puta dviju boja, Procvat simbolizira dinamiku međusobne povezanosti sa svim različitostima, odnosno suprotnostima. Svjetlosnu instalaciju, uključujući i postav i oblikovanje svjetla, potpisuje Jelena Petric, dok je za programiranje svjetla zadužen Branimir Štivić. Zvuk oblikuje Hrvoje Nikšić, a projekt razvija i kreativno vodi Ana Mikin.

festival svjetla priče, procvat
Procvat – vizualizacija, izvor: udruga Umjetnost za grad

Tajni život šuma (park šuma Tuškanac kod ulice Golubovac)

Tajni život šuma je svjetlosna priča koja nas poziva da zakoračimo u šumu izvan ovog svijeta i otkrijemo njezine tajne. Vodi nas putevima jedne zamišljene vanzemaljske šume u kojoj su nebeska tijela u bliskoj komunikaciji sa stablima, osvjetljavajući iznenađujući život koji se odvija podno njihovih krošnji. Ovogodišnji postav i oblikovanje svjetla potpisuju Jelena Petric, Anja Leko i Andrej Beštak. Iza razvoja projekta i kreativnog vodstva stoji Ana Mikin. Za oblikovanje zvuka zadužen je Hrvoje Nikšić, a u realizaciji svjetlosne instalacije sudjelovala je Iva Rodić Novak.

festival svjetla priče, tajni život šuma
Tajni život šuma – vizualizacija, izvor: udruga Umjetnost za grad

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.