Grad Rab uz pomoć europskog fonda obogaćuje turističku ponudu

spot_img

Grad Rab višestruki je dobitnik priznanja za najbolje turističko mjesto na Jadranu. Četiri zvonika koja izgledaju kao četiri brodska jarbola, prepoznatljiva je vizura grada, a drevne zidine koje ga okružuju samo su jedan od brojnih svjedoka bogate povijesti Grada. Uskoro će Rab dobiti i novi turistički sadržaj koji će na suvremeni način djelovati na očuvanje i promociju ribarske, brodograditeljske i pomorske tradicije ovog ribarstvenog područja.

Naime, Turistička zajednica Grada Raba je u proljeće 2020. osmislila i pripremila projekt “Virtualni muzej ribarstva, pomorstva i brodograditeljstva grada Raba”. Projekt je od strane LAGUR-a Tramuntana “Razvoj turističkih sadržaja povezanih s tradicijom ribarskog kraja”, odabran za financiranje, a odobrena sredstva u visini od 1.120.518,31 kuna se osiguravaju iz Europskog fonda za pomorstvo i ribarstvo. Početak aktivnosti oko provedbe ovoga projekta se očekuje u ožujku ove godine.

Projektom Virtualni muzej ribarstva, pomorstva i brodograditeljstva grada Raba predviđeno je kreiranje obrazovno turističke rute na kojoj će se kroz korištenje modernih digitalnih tehnologija svima zainteresiranima prikazivati informacije zanimljive za povijest ribarstva, pomorstva i brodograditeljstva otoka Raba.

Projektnim aktivnostima predviđeno je postavljanje informativnih tabli na 13 lokacija obalnog pojasa Banjola i Barbata, razvoj i implementacija računalne aplikacije virtualnog muzeja, te razvoj i produkcija cjelokupnog sadržaja, odnosno eksponata virtualnog muzeja u digitalnoj formi. Informativne table na navedenim lokacijama će uz davanje osnovnih informacija o pojedinoj lokaciji, davati i informacije o postojanju virtualnog muzeja te putem QR koda predstavljati jedan od svojevrsnih ulaza u njega.

Pomoću aplikacije posjetiteljima će u virtualnoj stvarnosti biti na raspolaganju niz iscrpnih i zanimljivih aktualnih i povijesnih informacija o svakoj pojedinoj lokaciji ali i projektu u cjelini. Uz to aplikacija bi omogućavala i virtualnu šetnju po navedenoj turističkoj šetnici sa svim navedenim mogućnostima pregledavanja virtualnih eksponata u vremenu i prostoru.

Ne treba posebno naglašavati kako će se ovim projektom, putem suvremene tehnologije kroz edukativne rute, stvoriti turistička ponuda izvan turističke sezone, odnosno smanjiti sezonalnost. Također u Turističkoj zajednici Grada Raba smatraju kako će ovaj projekt doprinijeti povezivanju turističkog sektora i sektora ribarstva.

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.