Nova poučna staza za ljubitelje povijesti i aktivnog odmora

Grobnice pod humcima – tumulima za istaknute pokojnike, ravna groblja, visinska utvrđena naselja i oppide, veća utvrđena naselja iz razdoblja od 9. do 1. stoljeća prije naše ere…, sve su to impozantna arheološka svjedočanstva o životu u željeznom dobu. U toj atraktivnoj priči posebno mjesto zauzima pitoreskna općina Kaptol s novom poučnom stazom Putevima ratnika – željezno doba u Zlatnoj dolini.

Staza kreće iz naselja Kaptol, prolazi uz tok potoka Bistra i dalje uz groblja pod tumulima Kaptol-Čemernica do naselja Kaptol-Gradci. Obilaskom drugog groblja pod tumulima, smještenog južno uz samo naselje, ruta se kružno vraća na početnu točku. Savršen izbor za ljubitelje povijesti i arheologije, ali i one koji uživaju u ljepoti prirode i tišini Papuka.

Članak se nastavlja ispod oglasa

Danas je Kaptol jedno od najvažnijih arheoloških nalazišta starijeg željeznog doba u Europi, već više od 20 godina istražuju znanstvenici, a kao rezultat svih vrijednih spoznaja o životu i običajima tadašnje ratničke aristokracije, nastala je ova nova poučna staza na kojoj se nalazi 11 edukativno-informativnih ploča. Na njoj se ujedno izmjenjuju prekrasni pejzaži – vinogradi i šume, pa uz edukacijski element stazu u Kaptolu odabrat će i ljubitelji aktivnog odmora. Željeznom dobu posvećen je festival Halštatski dani koji se u Kaptolu već tradicionalno održava trećeg vikenda u lipnju.

Prva europska kulturna ruta sa sjedištem u Hrvatskoj

Nova poučna staza u Kaptolu sastavni je dio Staze željeznog doba Podunavlja, jedne od 14 kulturnih ruta Vijeća Europe koje prolaze Hrvatskom i za sada jedine sa sjedištem u našoj zemlji. Rutom, koja prolazi još Mađarskom, Austrijom, Slovenijom i Bugarskom upravlja neprofitna udruga Iron Age Danube Route Association (Udruga Staza željeznog doba Podunavlja) u čiji su rad uključeni eminentni stručnjaci i istraživači starijeg željeznog doba.

Kulturne rute Vijeća Europe osnovane su s ciljem jačanja ljudskih prava, demokracije, prekogranične suradnje, kulturne raznolikosti i dijaloga, prva je takva ruta pokrenuta 1987. i sad ih je više od 40.

- Oglas -

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.