Hrvatska dobiva novu Camino rutu – Camino Banovina

Ovoga vikenda otvara se nova dionica hrvatskog Camina – Camino Banovina, koja će slijediti puteve hrvatskih hodočasnika koji su od 13. stoljeća prolazili ovim krajem, putevima sv. Jakova prema Santiagu de Composteli u Španjolskoj.

Sudionici Camina banovina kroz dva će dana hodat od Siska preko Petrinje do Prnjavora Čuntićkog, otkrivajući poseban “Camino doživljaj”.

Uz organizirano hodanje rutom bit će organiziran i popratni program – otvorenje izložbe fotografija ‘Camino de Santiago’ Ivice Bote, te svjedočanstva hodočasnika s Camina u Španjolskoj i Hrvatskoj. Prijave se primaju ovdje.

Camino Banovina kreće u subotu,12. studenog dionicom od Siska do Petrinje u dužini od 17.3 kilometara, Okupljanje sudionika je u 8:30 sati u Petrinji ispred crkve sv. Lovre, nakon čega slijedi transfer do Siska, a početak hodanja predviđen je za 9:00 sati iz Siska, ispred Katedrale Uzvišenja Svetoga Križa. Dolazak hodača u Petrinju očekuje se u 14.30 sati.

Popodne u 16:00 sati slijedi otvorenje izložbe ‘Camino de Santiago’ Ivice Bote, u Galeriji 12. Domobranske pukovnije, Ivana Mažuranića 22, a potom u 17:00 h okrugli stol s temom „Camino doživljaj i svjedočanstva“, u gostionica „MIS“, Trg dr. Franje Tuđmana 10.

Hodnja se nastavlja u nedjelju 13. studenog od Petrinje do Prnjavora Čuntićkog, a dionica je duga 16,6 kilometara.

Okupljanje sudionika i početak hodanja je u 8:00 sati ispred crkve sv. Lovre u Petrinji, a dolazak u Prnjavor Čuntićki predviđa se za 15:00 sati, nakon čega slijedi podjela hodočasničkih potvrda. Povratak autobusom u Petrinju je u 17:00 sati.

Više detalja o dnevnim dionicama možete pronaći na Facebook stranici Camino Banovina.

Dolazak i smještaj sudionika je u vlastitom aranžmanu. Organizatori savjetuju sudionicima da ponesu udobnu obuću za pješačenje, te – ovisno o vremenskim prilikama – i zaštitu od sunca i kiše. Preporuča se sa sobom ponijeti barem 2 litre vode, sendvič, voće ili energetske pločice.

Organizator zadržava pravo izmjene programa, a sve eventualne izmjene biti će objavljene na web stranici Camina. Camino Banovina vikend organizira Bratovština sv. Jakova u suradnji s TZ Sisačko-moslavačke županije, Sisačko-moslavačkom županijom TZ Petrinja, TZ Siska, Gradom Petrinja i Gradom Glina te HPD Zrin i udrugom GRAK. Sve dodatne informacije možete dobiti upitom na bratovstina@caminocroatia.com

Podsjetimo, u Hrvatskoj je do sada pokrenuto nekoliko Camino ruta – ‘Camino Imota‘, ‘Camino Krk‘, ‘Camino Podravina‘, ‘Camino Šibenik‘. Nova ruta ‘Camino Banovina‘ nastavak je projekta otkrivanja i formiranja novih turističkih potencijala u Hrvatskoj, točnije stvaranje preduvjeta za razvoj vjerskog ili hodočasničkog turizma i aktivnog odmora. 

Cilj je potaknuti što veći broj hodočasnika različitih naroda i svjetonazora da i u Hrvatskoj osjete taj posebni ”Camino doživljaj”.

Foto: TZ Sisačko-moslavačke županije

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.