Hrvatsko stablo 2021. godine je Stoljetni div u srcu Slavonije

Stablo golemog mamutovca, smješteno u sklopu EPIcentra Sequoia Slatina, staro je oko 130 godina i izabrano je za Hrvatsko stablo 2021. godine. Ovaj Stoljetni div zaštićen je 1967. godine kao spomenik parkovne arhitekture – pojedinačno stablo.

Priča o golemom mamutovcu u Slatini govori nam o ovom stablu kao jedinom zaštićenom primjerku ove vrste u Republici Hrvatskoj te jednom od najstarijih primjeraka ove vrste u Europi. Slijedeći hortikulturne trendove 19. stoljeća, zasadila ga je plemićka obitelj Schaumburg-Lippe, istodobno kada su najstarije sekvoje zasađene u Engleskoj, izvan svoga prirodnog staništa.

Inače riječ je o stablima koja su prirodno rasprostranjena u zapadnom dijelu Sjeverne Amerike, točnije u središnjem dijelu Kalifornije (Sierra Nevada) iznad 1.500 metara nadmorske visine. U Hrvatskoj, kao i ostatku Europe, sekvoje su se sadile kao ukrasna vrsta, no europska stabla su dimenzijama znatno manja od američkih.

Hrvatsko stablo 2021. godine kandidat za Europsko stablo

Hrvatsko stablo 2021. godine birao je čak 67.231 glasač, a Stoljetni div u srcu Slavonije pobijedio s osvojenih 11.042 glasa. Samo 99 glasova manje imala je drugoplasirana Posljednja dama podgoračkog perivoja, a više od 10.000 glasova još su odnijeli Brijunska stara maslina i Bricin Hrast iz Parka prirode Lonjsko polje.

Pobjednika nacionalnog natjecanja Hrvatsko stablo 2021. godine, Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Dubrovačko-neretvanske županije, u ime Republike Hrvatske će kandidirati na finale natjecanja Europsko stablo 2022. godine, sastavljeno od pobjednika nacionalnih natjecanja zemalja partnera na projektu Stablo godine.

Organizatori natjecanja pozivaju sve građane diljem Republike Hrvatske, a i šire, da se uključe u promociju bioraznolikosti Republike Hrvatske, sudjelujući u glasovanju za izbor Europskog stabla godine koje će se održati početkom 2022. godine, ususret Svjetskom danu šuma (21. ožujka) kada će se proglasiti pobjednik europskog natjecanja.

Dosadašnjih godina Republiku Hrvatsku na natjecanju Europsko stablo godine predstavljali su Platana u Trstenom na trgu (2018.) s osvojenim sedmim mjestom, Gupčeva lipa (2019.) s osvojenim jedanaestim mjestom, Zaljubljeni Ginko iz Daruvara (2020.) s osvojenim drugim mjestom te Najstarija Medulinka – Čokoladno stablo naših uspomena (2021.) s osvojenim desetim mjestom.

Izvor: Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Dubrovačko-neretvanske županije

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.