Murva na Skradinskom buku – Hrvatsko stablo 2023. godine

spot_img

Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Dubrovačko-neretvanske županije, kao nacionalni koordinator natjecanja Stablo godine u ime Republike Hrvatske, sedmu godinu zaredom organizirala je i provela natjecanje Hrvatsko stablo godine.

hrvatsko stablo 2023
Murva na Skradinskom buku, izvor fotografije: Nacionalni park Krka

Za titulu Hrvatskog stabla 2023. godine pristiglo je više kandidatura no pravila natjecanja zadovoljila su samo dva kandidata. Prva je bila Murva na Skradinskom buku, bijeli dud (Morus alba) iz Nacionalnog parka Krka, Šibensko-kninska županija, kojem je prijavitelj bila Javna ustanova Nacionalni park Krka.

Drugi kandidat je bila Sestrica iz Mikluševaca, crna topola (Populus nigra) iz Mikluševaca, Općina Tompojevci, Vukovarsko-srijemska županija. Predlagatelj je bila Javna ustanova za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima Vukovarsko-srijemske županije.

Sestrica iz Mikluševaca stablo 2023
Sestrica iz Mikluševaca, foto: T. Tunuković

Murva na Skradinskom buku – Zelena dama Nacionalnog parka Krka

Pobjednik ovogodišnjeg natjecanja je Murva na Skradinskom buku s pričom Zelena dama Nacionalnog parka Krka.

Pobjednica se smjestila na desnoj obali rijeke ispod ostataka mlinice Budim, a simbol je svilene prošlosti i slatke sadašnjosti ovoga kraja. Stara je oko 400 godina, a opseg njenog debla na prsnoj visini iznosi 475 centimetara. U kineskoj medicini murva je još od davnina poznata kao snažan saveznik ljudske krvi. Plodovi se koriste kod liječenja anemije, dijabetesa, opće slabosti i slabokrvnosti, opstipacije i probavnih smetnji, a djeluju i antikancerogeno i protuupalno. Murva sadrži magnezij, kalcij, fosfor i kalij u velikim količinama, kao i vitamine C, E i K, a može se jesti odmah sa stabla ili koristiti za pripremu džemova, slastica, kompota ili rakije.

hrvatsko stablo 2023
Murva na Skradinskom buku, izvor fotografije: Nacionalni park Krka

Za murvu je Vergilije rekao da je najpametnija biljka, koja, čekajući toplo vrijeme, zadnja procvjeta, a dio je tradicije i prepoznatljiva slika krajobraza.

Pobjednika nacionalnog natjecanja Hrvatsko stablo 2023. godine, Javna ustanova će u ime Republike Hrvatske kandidirati na finale natjecanja Europsko stablo 2024. godine, sastavljeno od pobjednika nacionalnih natjecanja zemalja partnera na projektu Stablo godine (engl. Tree of the Year).

Nominacija naše murve za prestižno Europsko stablo godine 2024. pruža nam priliku da dijelimo priču o ovoj prekrasnoj murvi i promičemo važnost očuvanja prirode ne samo u Hrvatskoj, već i širom Europe. Ova murva predstavlja bogatstvo i ljepotu našega krajolika, pa smo ponosni što je ona izabrana kao predstavnik naše zemlje na europskoj pozornici. To natjecanje ne samo da ističe estetsku vrijednost stabala, već i njihovu duboku povezanost s lokalnom zajednicom i ljudima. Stabla su svjedoci vremena, čuvari povijesti i važni činioci očuvanja bioraznolikosti. Kroz natjecanje Hrvatsko stablo godine i nominaciju za Europsko stablo godine promoviramo svijest o njihovoj važnosti, rekla je ravnateljica Javne ustanove “Nacionalni park Krka”, Nella Slavica.

Hrvatski predstavnik za Europsko stablo godine

Dosadašnjih godina Republiku Hrvatsku na natjecanju Europsko stablo godine predstavljali su Platana u Trstenom na trgu (2018.) s osvojenim sedmim mjestom, Gupčeva lipa (2019.) s osvojenim 11. mjestom, Zaljubljeni Ginko iz Daruvara (2020.) s osvojenim drugim mjestom, Najstarija Medulinka – Čokoladno stablo naših uspomena (2021.) s osvojenim desetim mjestom, Stoljetni div u srcu Slavonije (2022.) s osvojenim 11. mjestom te Čarobna šuma (hrast lužnjak – Quercus robur) iz Drežničkog polja, Ogulin (2023.) s osvojenim 16. mjestom.

Zaljubljeni Ginko, foto: Predrag Uskoković, izvor: Turistička zajednica Bjelovarsko-bilogorske županije

Ovim putem iz Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Dubrovačko-neretvanske županije pozivaju sve građane diljem Republike Hrvatske, a i šire, da se uključe u promociju bioraznolikosti Republike Hrvatske, sudjelujući u glasanju za izbor Europskog stabla godine koje će se održati 2024. godine, ususret Svjetskom danu šuma (21. ožujka) kada će se, kao i dosada, proglasiti pobjednik europskog natjecanja. Natjecanjem Stablo godine, cilj je probuditi svijest javnosti o važnosti očuvanja stabala kao vrijednog dijela prirodne baštine i najvrjednijeg resursa kojim raspolažemo.

Naslovna fotografija: Murva na Skradinskom buku, izvor: Nacionalni park Krka

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.