Murva na Skradinskom buku – podržite hrvatsku predstavnicu u izboru za Europsko stablo 2024. godine

Nakon što je u listopadu prošle godine Murva na Skradinskom buku izabrana za Hrvatsko stablo 2023. godine, na red je došao i europski izbor. Naime, murva iz Nacionalnog parka “Krka” natječe se za Europsko stablo godine 2024.

hrvatsko stablo 2023
Murva na Skradinskom buku u izboru za Europsko stablo godine, izvor fotografije: Nacionalni park Krka

Od danas, 1. veljače, pa do 22. veljače 2024. i vi možete dati svoj glas za murvu iz Nacionalnog parka “Krka”. Dovoljno je kliknuti na poveznicu. Zelena dama iz Nacionalnog parka “Krka” jedna je od 15 finalista, najljepših i najznačajnijih stabala iz cijele Europe. Nalazi se pod natjecateljskim brojem sedam, koliko je slapova na rijeci Krki. U tome, nadaju se u Javnoj ustanovi “Nacionalni park Krka”, ima sretne simbolike.

– Ponosni smo što je baš murva iz Nacionalnog parka ‘Krka’ predstavnik naše zemlje na ovom važnom europskom natjecanju, koje ne ističe samo estetsku vrijednost stabala, već i njihovu duboku povezanost s lokalnom zajednicom. Stabla su čuvari povijesti i bioraznolikosti, a ovo natjecanje promovira svijest o njihovoj važnosti, kazala je ravnateljica Javne ustanove “Nacionalni park Krka” i dodala:

– Pozivam sve stanovnike Lijepe naše i zaljubljenike u prirodu da svojim glasom podrže našu murvu i da zajedno pokažemo koliko smo ponosni na prirodne vrijednosti i bogato kulturno naslijeđe koje naša zemlja ima.

hrvatsko stablo 2023, murva na skradinskom buku europsko stablo
Murva na Skradinskom buku u izboru za Europsko stablo godine, izvor fotografije: Nacionalni park Krka

Kako glasati?

Kako biste dali svoj glas za murvu iz Nacionalnog parka “Krka” te tako podržali Republiku Hrvatsku na natjecanju Europsko stablo 2024. i doprinijeli promociji naše prirodne baštine potrebno je:

• pristupiti stranici tree of the year 2024,
• odabrati dva kandidata i glasati,
• za potvrdu odabira kandidata u naznačeno mjesto upisati e-mail adresu,
• glas će biti uvažen tek nakon potvrde poveznice koju dobijete na e-mail adresu.

hrvatsko stablo 2023, murva na skradinskom buku europsko stablo
Murva na Skradinskom buku u izboru za Europsko stablo godine, izvor fotografije: Nacionalni park Krka

Natjecanje za europsko stablo godine traži drvo s najzanimljivijom pričom. Stabla, duboko ukorijenjena i široko razgranata, svjedoci su vremena i najbolji pripovjedači. Murva iz Nacionalnog parka “Krka” priča o svilenoj prošlosti i slatkoj sadašnjosti ovoga kraja. Plod murve ukusan je i ljekovit, a lišće hrana za leptira iz čije se čahure dobivaju svilena vlakna. Upravo se u ovom kraju nalazilo najveće uzgajalište svilene bube (dudova svilca) u Dalmaciji. Ova vremešna Zelena dama, stara četiristo godina, dio je tradicije i prepoznatljiva slika krajolika, dostojanstveni predstavnik na europskoj zelenoj pozornici.

Dosadašnjih godina Republiku Hrvatsku na natjecanju Europsko stablo godine predstavljali su Platana u Trstenom na trgu (2018.) s osvojenim sedmim mjestom, Gupčeva lipa (2019.) s osvojenim 11. mjestom, Zaljubljeni Ginko iz Daruvara (2020.) s osvojenim drugim mjestom, Najstarija Medulinka – Čokoladno stablo naših uspomena (2021.) s osvojenim desetim mjestom, Stoljetni div u srcu Slavonije (2022.) s osvojenim 11. mjestom te Čarobna šuma (hrast lužnjak – Quercus robur) iz Drežničkog polja, Ogulin (2023.) s osvojenim 16. mjestom.

Online glasanje za Europsko stablo godine organizira Europsko udruženje za okolišnu suradnju (EPA), svake godine u veljači. U Hrvatskoj natjecanje organizira Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Dubrovačko-neretvanske županije.

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.