Sudjelujte u izboru za Hrvatsko stablo 2021. godine

spot_img

Promocija bioraznolikosti i prirodnih bogatstava glavni su ciljevi natjecanja za Hrvatsko stablo 2021. godine. Na vama je da u sklopu natjecanja za Hrvatsko stablo 2021. godine, izaberete svog favorita i date mu svoj glas, a ove godine možete birati između čak 13 kandidata iz svih dijelova Hrvatske.

Svako od nominiranih stabala ima neku svoju povijest i zanimljivu priču, a ono s najviše glasova predstavljat će Hrvatsku na međunarodnom natjecanju Europsko stablo 2022. godine.

Ovogodišnji kandidati su:

 1. Bricin hrast (hrast lužnjak – Quercus robur) iz Parka prirode Lonjsko polje
 2. Prijatelj (hrast medunac (dub) – Quercus pubescens) s otoka Krka
 3. Stoljetni div u srcu Slavonije (mamutovac – Sequoia gigantea) iz Slatine
 4. Posljednja dama podgoračkog perivoja (javorolisna platana – Platanus x acerifolia) iz Podgorača
 5. Kapelica (golema tuja – Thuja plicata) iz Arboretuma Opeka
 6. Čempres Ruđera Boškovića (obični čempres – Cupressus sempervirens) iz Mlina
 7. Konavoski platan u Pridvorju (platana – Platanus) iz Pridvorja
 8. Papučki stari hrast (hrast kitnjak – Quercus petraea) iz Parka prirode Papuk
 9. Majkovski gorostasni dub (hrast medunac (dub) – Quercus pubescens) iz Majkova
 10. Brijunska stara maslina (maslina – Olea europaea) iz Nacionalnog parka Brijuni
 11. Stara majka (velelisna lipa – Tilia platyphyllos) iz Općine Lokve
 12. Vječni bagrem (bagrem – Robinia pseudoacacia) iz Pačetina
 13. Čuvar samostanskog hlada – čempres u vrtu hvarskog franjevačkog samostana (čempres – Cupressus sempervirens horizontalis) s otoka Hvara.

Glasati možete do 30. rujna putem službene stranice Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Dubrovačko-neretvanske županije, koja će kao nacionalni koordinator natjecanja u ime Republike Hrvatske nominirati pobjednika za europsko natjecanje.

Pobjednik natjecanja Europsko stablo godine simbolično se proglašava ususret Svjetskom danu šuma 21. ožujka svake godine, a ceremonija proglašenja tradicionalno se održava u Bruxellesu. Podsjetimo prošlogodišnji pobjednik i hrvatski predstavnik u Europi bilo je stablo ladonje, Najstarija medulinka.

Cilj natjecanja Stablo godine (Tree of the year) je promocija bioraznolikosti i prirodnih bogatstava diljem Europe. Natjecanjem se nastoje promicati pojedinačna stabla i njihovo značenje u prirodnoj i kulturnoj baštini ljudi koji o njima skrbe, a koja iziskuju našu brigu i zaštitu u budućnosti.

Temelj ovog natjecanja je priča o samom stablu kojom se prikazuje važnost stabala za lokalnu zajednicu i njihova povezanost sa stanovnicima toga kraja. Svrha je u konačnici podići svijest javnosti o potrebi očuvanja stabala kao vrijednog prirodnog resursa važnog za život čovjeka, a posebice zbog sve izraženijih klimatskih promjena.

Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Dubrovačko-neretvanske županije poziva sve građane da se uključe u proces javnog glasovanja za izbor pobjednika predmetnog natjecanja te promociji natjecanja, a sve kako bismo zajednički doprinijeli zaštiti i očuvanju prirodnih vrijednosti, a posebice onih zaštićenih, najvrjednijim resursom s kojim Republika Hrvatska raspolaže.

Upute za glasanje

 • Glasanju se može pristupiti direktno putem POVEZNICE i službene stranice Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Dubrovačko-neretvanske županije.
 • Dozvoljeno je glasati samo za jednog kandidata po izboru, potvrdom klika na internetskoj stranici te samo jednom s istog računala, prijenosnog računala ili mobilnog uređaja.
 • Glasanje traje do 30. rujna 2021. godine do 00:00 sati.
 • Od 27. rujna 2021. godine do datuma proglašenja pobjednika natjecanja Hrvatsko stablo 2021. godine 15. listopada 2021. godine, rezultati glasanja neće biti vidljivi.
 • Po završetku glasanja i obradi pristiglih podataka, svečano će se proglasiti pobjednik natjecanja putem online platforme.

Naslovna fotografija: Najstarija Medulinka/ Sonja Barbara Bader

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.