Najstarija Medulinka je Hrvatsko stablo 2020. godine

spot_img

Najstarija Medulinka iz Medulina u Istarskoj županiji pobjednica je ovogodišnjeg natjecanja “Hrvatsko stablo 2020. godine”. Naime, od 1. do 31. listopada trajao je izbor u sklopu kojega se između osam kandidata biralo najstablo.

Svoj glas za jednog od kandidata dalo je čak 23.238 glasača, a Najstarija Medulinka osvojila je 9.373 glasova. Slijede Lovrecove platane iz Svetog Urbana u Međimurskoj županiji sa 5.874, a treća je Baka maslina iz Kaštel Štafilića u Splitsko-dalmatinskoj županiji sa 5.068 glasova. Poredak preostalih pet stabala: Lepa lipa iz Sluma u Istarskoj županiji, Uskočka lipa na Žumberku iz Parka prirode Žumberak – Samoborsko gorje u Zagrebačkoj županiji, zatim Cedar u Perivoju mladenaca iz Opatije u Primorsko-goranskoj županiji, Hrast Lužnjak iz Siska u Sisačko-moslavačkoj županiji, te Impresivni gorostas iz Visokog u Varaždinskoj županiji.

Hrvatsko stablo ide u europsko finale

Najstarija Medulinka, kao pobjednica natjecanja, dobitnica je nagrade Istraživanja zdravstvenog stanja i statike pojedinih dijelova stabla upotrebom sigurnih i neagresivnih metoda rezistografiranja i zvučnog tomografiranja, osiguranu od strane Šumarskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Pobjednika nacionalnog natjecanja, u ime Republike Hrvatske, nacionalni koordinator Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Dubrovačko-neretvanske županije kandidirat će u studenom 2020. godine na finale natjecanja Europsko stablo 2021. godine, sastavljenog od pobjednika nacionalnih natjecanja. Glasovanje za Europsko stablo 2021. godine trajat će od 1. do 28. veljače 2021. godine. Pobjednika natjecanja saznat ćemo u Briselu, 21. ožujka 2021. godine na Svjetski dan šuma.

Priča Najstarije Medulinke

Godine brzo prolaze, kaže nam. Sjeća se ljudi i njihovih imena i običaja poput Pusta i Majnice. Tu je uvijek bilo živo, imali smo tržnicu, ples. S osmijehom dodaje da voli na placi (trgu) pogledati dobar film ili predstavu, zanjihati se na koncertu, zapjevati na ljetnoj fešti i u vrijeme Adventa. Tada se posebno dotjera jer obožava društvo. No najviše voli dječju ciku i smijeh, njima se i ubuduće veseli. Priča nam mudra i vedra, danas najstarija naša sumještanka, Ladonja na medulinskoj placi.

Izvor: JU za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Dubrovačko-neretvanske županije

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.