Otkrijte ljepote srca Europe – Južna Istra

Najveći hrvatski poluotok Istra svake godine svojim prirodnim ljepotama, kulturnom baštinom, ali bogatom ponudom privlači veliki broj turista iz Europe i svijeta. Južni dio poluotoka puno toga može ponuditi posjetiteljima, od prekrasnih plaža, izvrsne hrane i vina, vrhunskog smještaja, do brojnih prirodnih, ali i povijesnih atrakcija. Podsjetimo kako je Američki časopis Forbes uvrstio Istru u 50 spektakularnih destinacija za post korona putovanje o čemu smo pisali ovdje.

Na jugu poluotoka nalazi se i najveći istarski grad Pula, koji je dobro prometno povezan cestom, željeznicom, ali i zrakoplovom, jer se pokraj grada nalazi i zračna luka. Uz brojne prekrasne kamenite, šljunčane, ali i pješčane plaže, južna Istra ističe se i prirodnim ljepotama.

Nacionalni park Brijuni, mjesto je netaknute prirode i prekrasnih otoka, no Brijuni su i puno više od toga. Mjesto je to bogate povijesti, ali i okupljalište europske i svjetske aristokracije. I zato prije nego što se jednog dana odlučite istražiti Brijune upoznajte se bolje s onim što vam Brijuni mogu ponuditi.

Desetak kilometara od Pule, u općini Medulin, smjestio se rt Kamenjak, najjužnija točka Istre i zaštićeni je krajolik s karakterističnim biljnim i životinjskim svijetom. Osim toga idealno je mjesto za aktivni odmor. Kamenjakom su nekada hodali i dinosauri, pa se njegovim obalama može pronaći i veliki broj fosila.

Nekoć dio velikog Rimskog carstva, Pula je grad s brojnim spomenicima koje posjetitelji ne smiju zaobići. Najpoznatija je naravno Arena, odnosno rimski amfiteatar, koji je često domaćin brojnim velikim događanjima i koncertima svjetski poznatih izvođača. Važna kulturna znamenitost su i Zlatna vrata poznata i kao Slavoluk Sergijevaca. No Pula je zasigurno najprivlačnija turistička destinacija zbog svojih prekrasnih plaža koje iz godinu u godinu privlače turiste.

Ako ste u Istri nemojte zaboraviti na svoje nepce. Nagradite ga izvrsnom hranom i bogatom ponudom vina. Konobe i restorani za vas će pripremiti tradicionalna istarska jela, a kvalitetna vina istarskih vinara dobro su poznata u cijelom svijetu.

Pitoreskne gradove, kulturnu baštinu, tradiciju, prekrasno more te prirodne ljepote, gastronomsku ponudu, zabavu, sport i sve ono što nudi klaster Južne Istre – Pula, Vodnjan, Medulin i Fažana možete pogledati u promotivnom filmu kojeg je priredila Matica Adriatica iz Pule.

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.