Deset besplatnih iskustava u okolici Zagreba

Smirujuća priroda u kombinaciji s jedinstvenom baštinom najveće je bogatstvo Zagrebačke županije. Srećom, to bogatstvo dostupno je svima, potpuno sigurno i jednostavno. Prikladno blizu, no nezamislivo daleko od svakodnevne rutine čekaju vas posebna mjesta pod otvorenim nebom, svako sa svojom pričom.

Izađite na zrak, prepustite se avanturi, doživite novo iskustvo i dopustite da vas zadivi bajkovita ljepota zagrebačkog zelenog prstena. Zvuči predobro?

Članak se nastavlja ispod oglasa

Ne samo da je moguće nego možete i birati, a pri tom su sva ova iskustva besplatna.

Kanjon Slapnice

Desetak kilometara duga dolina pravi je dragulj usred Žumberka. Šetnja mirnim krajolikom u kojem se izmjenjuju zelenilo, žubor potoka i atraktivni slapovi istodobno je avantura i besplatna antistresna terapija.

Turopoljske svinje

Udruga Plemenita općina Turopolje tradiciju njeguje i radom na očuvanju autohtone pasmine svinje. Na njihovoj farmi možete razgledati ove inteligentne i druželjubive životinje, drevne stanovnike turopoljskih šuma na putu da vrate staru slavu.

Staza kneževa Budinjak

Lagana kružna staza po slikovitim brežuljcima Žumberačkog gorja izlet pretvara u arheološku pustolovinu. U ugodnoj šetnji prolazite kroz tisuće godina povijesti dok se kraj vas izmjenjuju nalazišta koja sežu sve do željeznog doba i antike.

Šuma Žutica

Idealno mjesto za ljubitelje fotosafarija, Žutica je spoj guste šume i poplavnog područja na rubu Lonjskog polja. Nakon lutanja prostranstvima ove očuvane divljine ponovno ćete biti na ti s Majkom Prirodom.

Drvene turopoljske ljepotice

Tko ne očekuje veličanstvenu arhitekturu usred mirnog ruralnog područja neka obiđe desetak originalnih drvenih crkvi i kapelica oko Velike Gorice. Skromne i dražesne, savršeno uklopljene u okoliš, najbolji su primjer duge tradicije i genijalnosti pučkog graditeljstva.

Uskočka lipa

Kad bi progovorila, impozantna uskočka lipa u srcu slikovitog Žumberka stara oko četiri stoljeća svašta bi mogla ispričati, počevši od vremena obrane pred osmanskim osvajačima. Kako to nije moguće, već i sama fotografija s njom vrijedit će tisući riječi.

Piramida na Japetiću

Članak se nastavlja ispod oglasa

Japetić, najviši vrh Samoborskog gorja, ima i jednu posebnu atrakciju. Željezna razgledna piramida potječe iz 1889. godine, kad je postavljena na Sljeme, a od 1960. na sadašnjoj lokaciji nudi nezaboravan pogled svima koji se popnu na njezinih 12 metara visine.

Okić i Dragojlina staza

Romantični ostaci drevne utvrde Okić i istoimena hridina te staze oko nje popularno su planinarsko odredište. Usponom sa zahtjevnije, južne strane ponovit ćete prvi zabilježeni alpinistički pothvat u Hrvatskoj – a ako je književnici Dragojli Jarnević to uspjelo 1843. godine, i to bosoj, možete se i vi okušati.

Cret Dubravica

Cret je posebna vrsta biljnog staništa, a onaj u Dubravici zaštićeni je botanički rezervat. Ako promatranje flore s drvenih platoa ne zvuči posebno uzbudljivo, znajte da ovdje živi okruglolisna rosika, rijetka biljka mesožderka, a u ovdašnjem bujnom biljnom svijetu ima više akcije nego što možemo i zamisliti.

Novi dvori u Zaprešiću

Želite li zamisliti kako je to biti plemić s vlastitim imanjem, prošećite se vrijednim kompleksom koji se sastoji se od kurije, gospodarskih zgrada, kapelice i park-šume, ali i obiteljske grobnice obitelji Jelačić. Nekadašnji dom slavnog bana danas je mjesto koje će raspiriti maštu svakog ljubitelja povijesti.

Naslovna fotografija: Josip Škof

- Oglas -

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.

Autor

Kategorije