Deset besplatnih iskustava u okolici Zagreba

Smirujuća priroda u kombinaciji s jedinstvenom baštinom najveće je bogatstvo Zagrebačke županije. Srećom, to bogatstvo dostupno je svima, potpuno sigurno i jednostavno. Prikladno blizu, no nezamislivo daleko od svakodnevne rutine čekaju vas posebna mjesta. Mi vam predlažemo gdje na za izlet oko Zagreba, pod otvorenim nebom.

Izađite na zrak, prepustite se avanturi, doživite novo iskustvo i dopustite da vas zadivi bajkovita ljepota zagrebačkog zelenog prstena. Zvuči predobro?

Ne samo da je moguće nego možete i birati, a pri tom su sva ova iskustva besplatna.

Kanjon Slapnice

Desetak kilometara duga dolina pravi je dragulj usred Žumberka. Šetnja mirnim krajolikom u kojem se izmjenjuju zelenilo, žubor potoka i atraktivni slapovi istodobno je avantura i besplatna antistresna terapija.

Turopoljske svinje

Udruga Plemenita općina Turopolje tradiciju njeguje i radom na očuvanju autohtone pasmine svinje. Na njihovoj farmi možete razgledati ove inteligentne i druželjubive životinje, drevne stanovnike turopoljskih šuma na putu da vrate staru slavu.

Staza kneževa Budinjak

Lagana kružna staza po slikovitim brežuljcima Žumberačkog gorja izlet pretvara u arheološku pustolovinu. U ugodnoj šetnji prolazite kroz tisuće godina povijesti dok se kraj vas izmjenjuju nalazišta koja sežu sve do željeznog doba i antike.

///Na Žumberku možete šetati Stazom kneževa

Šuma Žutica

Idealno mjesto za ljubitelje fotosafarija, Žutica je spoj guste šume i poplavnog područja na rubu Lonjskog polja. Nakon lutanja prostranstvima ove očuvane divljine ponovno ćete biti na ti s Majkom Prirodom.

Drvene turopoljske ljepotice

Tko ne očekuje veličanstvenu arhitekturu usred mirnog ruralnog područja neka obiđe desetak originalnih drvenih crkvi i kapelica oko Velike Gorice. Skromne i dražesne, savršeno uklopljene u okoliš, najbolji su primjer duge tradicije i genijalnosti pučkog graditeljstva.

Uskočka lipa

Kad bi progovorila, impozantna uskočka lipa u srcu slikovitog Žumberka stara oko četiri stoljeća svašta bi mogla ispričati, počevši od vremena obrane pred osmanskim osvajačima. Kako to nije moguće, već i sama fotografija s njom vrijedit će tisući riječi.

Piramida na Japetiću

Japetić, najviši vrh Samoborskog gorja, ima i jednu posebnu atrakciju. Željezna razgledna piramida potječe iz 1889. godine, kad je postavljena na Sljeme, a od 1960. na sadašnjoj lokaciji nudi nezaboravan pogled svima koji se popnu na njezinih 12 metara visine.

Okić i Dragojlina staza

Romantični ostaci drevne utvrde Okić i istoimena hridina te staze oko nje popularno su planinarsko odredište. Usponom sa zahtjevnije, južne strane ponovit ćete prvi zabilježeni alpinistički pothvat u Hrvatskoj – a ako je književnici Dragojli Jarnević to uspjelo 1843. godine, i to bosoj, možete se i vi okušati.

Cret Dubravica

Cret je posebna vrsta biljnog staništa, a onaj u Dubravici zaštićeni je botanički rezervat. Ako promatranje flore s drvenih platoa ne zvuči posebno uzbudljivo, znajte da ovdje živi okruglolisna rosika, rijetka biljka mesožderka, a u ovdašnjem bujnom biljnom svijetu ima više akcije nego što možemo i zamisliti.

///Dvorci oko Zagreba – opisivali ih Šenoa i Zagorka, u jednom snimao i Jackie Chan

Novi dvori u Zaprešiću

Želite li zamisliti kako je to biti plemić s vlastitim imanjem, prošećite se vrijednim kompleksom koji se sastoji se od kurije, gospodarskih zgrada, kapelice i park-šume, ali i obiteljske grobnice obitelji Jelačić. Nekadašnji dom slavnog bana danas je mjesto koje će raspiriti maštu svakog ljubitelja povijesti.

Naslovna fotografija: Josip Škof

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.