I cvjetanje mora je atrakcija – dok more cvjeta po mraku na dodir svijetli plavo

Cvjetanje mora noramlana je pojava koja ne treba zabrinjavati kupače. Mnogi često cvjetanje mora iz neznanja zamjenjuju sa onečišćenjem no radi se o prirodnoj i normalnoj pojavi.

Tijekom cvjetanja mora stvaraju se sluzaste smećkasto-crvenkaste nakupine. Riječ je o, dakako, uobičajenoj pojavi za ovo doba godine u kojem je, zbog naglog porasta temperature, došlo do produžene fotosinteze, koja je izazvala razmnožavanje fitoplanktonskih algi, što se na površini mora manifestiralo u vidu sluzavog “cvata”.

Prvi zapisi o cvjetanju mora za Jadransku obalu datiraju iz 18. stoljeća, a intenzivnije se ova pojava javlja od 1988. godine dok se od 2000. godine pojavljuje svake godine najčešće krajem lipnja i početkom srpnja.

Sastav sluzi, kako navode fitoplanktolozi su ugljikohidrati i lipidi, koji su čisti organski proizvod morskih algi, pa ovaj “morski cvat”, ni najmanje nije štetan za kupače. Priznajemo nije ugodno vidjeti ovakvo more, no čak i ono može biti atraktivno. Naime cvjetanje mora navečer može izgledati kao da more svijetli što je zanimljiva pojava koju možete vidjeti samo kada je Jadran u cvatu i doživljava svoje proljeće.

Cvjetanje mora diljem Sredozemlja noću uzrokuje jedan prirdoni fenomen. Naime na dodir more počinje svijetliti u plavoj boji. – Prvo sam mislio da me klinci zafrkavaju večer prije pa sam otišao da se uvjerim. Prava čarolija. Prvi put vidim i ja. I prekrasno je! Izgleda da su to nakupine algi nastale cvjetanjem mora. A kako stvari stoje, svijetle. Više puta kroz večer smo probavali i traje dok god ima nakupina algi, rekao je za Morski.hr Ivica Jureša koji je ovaj fenomen snimio na otoku Rabu prije nekoliko dana.

Izvor: YouTube morski.hr – snimio: Ivica Jureša

Ipak cvjetanje i sluz iako nisu opasni za kupače, nisu ugodne životinjskom svijetu mora. Jedina je utjeha kupačima na plažama gdje more cvjeta je to što ovakvo more i sluz nisu opasno po njihovo zdravlje, a preporuka je da se odmah nakon izlaska iz vode – istuširaju što ionako čine uvijek nakon izlaska iz mora.

Naslovna fotografija: screenshoot YouTube morski.hr, autor snimke Ivica Jureša

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.