Idemo na selo! Najbolja turistička sela u našoj okolici

Svjetska turistička organizacija (UNWTO) krajem godine proglasila je 32 destinacije iz cijelog svijeta ‘Najboljim turističkim selima 2022’ i time odala priznanje ruralnim destinacijama koje prihvaćaju turizam kao pokretač razvoja i novih prilika za radna mjesta i prihode, istovremeno čuvajući i promičući vrijednosti i proizvode temeljene na zajednici.

Ova inicijativa također odaje priznanje selima za njihovu predanost inovacijama i održivosti u svim aspektima – gospodarskom, društvenom i ekološkom – te usmjerenost na razvoj turizma u skladu s ciljevima održivog razvoja. U 2022. godini priznanje su dobila ukupno 32 sela iz 22 zemlje, u pet svjetskih regija.

Izdvojili smo nekoliko destinacija koje nisu predaleko i možda vas nadahnu na istraživanje.

Alquezar, Španjolska

Selo Alquezar nalazi se u autonomnoj zajednici Aragon, a ime mu potječe od arapske riječi al qaçr što znači “utvrda”.

Alquezar je povijesno-umjetničko mjesto, poznat po svojim prirodnim i baštinskim vrijednostima, Osim brojnih dobara od kulturnog interesa, ističe se po tome što čuva primjerke kamenih umjetnina u kulturnom parku rijeke Vero, koji je proglašen svjetskom baštinom. Selo je uklopljeno u krajolik, u srcu prirodnog parka Sierra i kanjona Guare.

Mještani sela poznati su po svojoj predanosti promicanju dobre kvalitete života u regiji. Cijeneći činjenicu da budućnost Alquézara leži u očuvanju njegovih prirodnih resursa, ljudi podržavaju očuvanje tradicionalne arhitekture regije.

Ističu se i njegov dvorac, crkva Santa María la Mayor s klaustrom romaničkih kapitela i orguljama koja je najposjećeniji spomenik u regiji. Na tome su području i mnoga druga svetišta.

Vrijedi posjetiti i Etnološki muzej Casa Fabián, kako biste upoznali povijest ovog sela i regije Somontano, poznate po izvrsnim vinima. Alquezar je savršeno mjesto za sportove poput kanjoninga, planinarenja, jahanja i brdskog biciklizma.

Rasinari, Rumunjska

Rasinari je dio Marginimea Sibiului, posebnog područja okruga Sibiu i jedinstvene etnografske regije Rumunjske. To je planinsko područje koje se sastoji od 18 sela s 40.000 stanovnika koji dijele istu tradiciju, arhitekturu i povijest.

Područje se nalazi u južnoj Transilvaniji, u podnožju planina Cindrel i Lotru, a selo Rasinari ima bogatu povijest u uzgoju ovaca i proizvodi veliki izbor domaćih proizvoda. Lokalni sir vodeći je proizvod, a slavi se Putem sira u okrugu Sibiu, ali i tijekom rumunjskog Dana kolača od sira i Festivala sira i rakije.

Zanimljivo je kako je selo predstavilo aplikaciju pod nazivom Questo koja koristi tehnologiju za oživljavanje lokalnih priča i legendi kojima privlači turiste. Na primjer, možete otkriti selo Rasinari igrajući interaktivnu igricu na Questu gdje možete doživjeti bajke, ljude i gastronomiju sela.

Bohinj, Slovenija

Dvije trećine Bohinja nalazi se u nacionalnom parku Triglav, jedinom nacionalnom parku u Sloveniji. Više od 65% općine Bohinj pokriveno je zaštićenim područjima kulturne baštine uključujući kulturno-povijesni krajolik, spomeničku i vrtnu baštinu, te arheološka nalazišta.

Mjesto je od nacionalnog značaja u smislu kulturnog i simboličkog značaja krajolika, a među najvažnijim obilježjima Bohinja ističu se Bohinjsko jezero, Triglav, slap Savica, crkva sv. Ivana Krstitelja, zbijena stara seoska jezgra okružena voćnjacima, skupine nastamba za koze, slikoviti planinski krajolik te glacijalno-riječni oblici reljefa.

Iz Bohinja su krenuli i prvi penjači na Triglavsko gorje, pa je tu osnovano i prvo planinarsko društvo, a u njegovom dramatičnom krajoliku su pjesnici, književnici, slikari, skladatelji, fotografi i filmaši tražili i nalazili svoju kreativnu inspiraciju.

Isola del Giglio, Italija

Prekrasni otok del Giglio nalazi se u središtu Tirenskog mora, samo 18 milja od rta Argentario. Sa svojih 21 četvornim kilometrom drugi je po veličini među otocima toskanskog arhipelaga i broji oko 1500 stanovnika koji uglavnom žive u Giglio Portu i Castellu.

Otok Giglio poznat je prije svega po svojim prirodnim ljepotama: kristalno čistom moru, s bogatim podmorjem. To je okruženje gotovo netaknute prirode, u kojoj svojim bojama i mirisima još uvijek vlada nisko mediteransko raslinje .

Prekrasne pješčane plaže i izolirane uvale, drevne staze uronjene u bogatu prirodu, pogledi koji oduzimaju dah, slikovita luka i šarmantno srednjovjekovno selo Giglio Castello čine otok Giglio blagom koje treba otkriti.

Giglio Castello uzdiže se na uzvisini od 405 metara nadmorske visine i čini se da se unutar srednjovjekovnih gradskih zidina ništa nije promijenilo tijekom stoljeća: uske ulice i uličice izmjenjuju se s malim trgovima. Vrijedi razgledati crkvu Sv Petra Apostola s brojnim nalazima, a iz sela se možete diviti i nevjerojatnom pogledu na cijeli toskanski arhipelag i krenuti jednom od brojnih pješačkih staza.

‘Najbolja turistička sela 2022’ po izboru UNWTO-a možete vidjeti OVDJE.

Naslovna fotografija: Zell am See, Austrija – izvor: Pixabay

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.